Hektisk i pizzaparadis

På Villa Paradiso får du autentisk pizza og pasta i flotte omgivelser, men den Oslo-baserte kjeden er kanskje bedre til lunsj enn til kvelds.

Hemmeligheten bak den gode pizzabunnen på Villa Paradiso er riktig mel, langtidsheving og steking i vedfyrt pizzaovn. Det gir høy temperatur som gjør at pizzaene kan stekes ferdig på minutter. En travel restaurant skulle likevel sørge for lang ventetid. Foto: Odd Mehus

 • Nanette Nartey
  Nanette Nartey
  Restaurantanmelder
Publisert Publisert
4 av 6 hjerter
 • Se listen: Alle restaurantanmeldelser

Ole Bulls plass begynner å nærme seg Bergens svar på Little Italy. Med Villa Paradiso som nyeste tilskudd, er det nå mange ulike pizzasteder plassert rundt Den blå steinen. Enda en pizzarestaurant må i så fall ha noe ekstra å by på.

Det ser Villa Paradiso ut til å ha. Til tross for pandemiens prøvelser, har restaurantsuksessen, med fire restauranter i Oslo, fått en knallstart i Bergen også. Forventningsfulle gjester har stått i kø, og siden åpningen i mars har det ved flere anledninger vært fullbooket.

Selv på en mandag er det hektisk. Vi møter opp midt mellom lunsj- og middagsrushet. Det er høyt lydnivå, hektisk og støyende, og med jevne mellomrom kvepper vi til av at det ryker tallerkener i gulvet. Et sted for en livlig kveld med vennegjengen fremfor roligere stevnemøter.

Gleden er en rykende varm skål med sjømatpasta. Linguine med hvitvinsdampede vongole-skjell er en vellykket pastarett med mye smak. Foto: Odd Mehus

Restauranten strekker seg over tre etasjer i bygningen, som tidligere huset en gullsmedbutikk i over 50 år. Gull og -juveler er byttet ut med en vedfyrt pizzaovn som hjerte i restauranten.

Det lukter av nytt treverk og lett brente pizzaskorper. Bardisken er egensnekret, og restaurantgründer Jan Vardøen har vært på plass i Bergen for å sørge for at lokalet får Villa Paradisos gjenkjennelige signatur. Kombinert med det verneverdige byggets særpreg fra Theodor Olsens dager, skapes et smakfullt uttrykk.

Bar Bellini er en fast del av Paradiso-konseptet. Vi forsøker derfor Bellini som aperitiff. Den musserende cocktailen med ferskenpuré er dessverre ikke tilstrekkelig nedkjølt. Blandingsforholdet virker å være i favør av ferskenpureen. En flaske Franciacorta fra Berlucchi, den eldste produsenten av denne vinstilen, gir oss en bedre sprudlende start med klassiske kvaliteter.

Villa Paradiso er ikke den eneste pizzarestauranten i nærheten av Ole Bulls Plass. I umiddelbar nærhet finner du Peppes Pizza, Il Forno, Dråpen vinbar og No 13 med pizza på menyen. 250 meter unna serverer også Bien Centro napolitansk pizza. Foto: Odd Mehus

Vi starter med en lett forrett før pizzaen. Chevresalat med romanesco, valnøtter, radicchio, syltede beter og sicialliansk vinaigrette er en godt sammensatt salat. Men fremfor deres velsmakende hjemmelagde focaccia, er osten lagt på et skuffende underlag av ordinært toastbrød.

Det skaper i hvert fall glede og forventning om kjapp servering at servitøren spør om vi er klare for pizza, mens hun rydder forretten av bordet. Underlig nok tar det nesten en halvtime før vi får se snurten av de napolitanske herlighetene.

I tillegg til et bredt italiensk-sentrert vinkart kan du få Villa Paradiso sin egenimporterte hvitvin til en overkommelig pris både på glass eller i ½ liter eller liters- karaffel. Foto: Odd Mehus

Langtidshevet pizzadeig, stekt i en brennheit vedfyrt ovn, gir det klassiske napolitanske preget: myk pizzabunn, omsluttet av leopardflekket sprø skorpe. Den smakfulle deigen med lekre luftlommer sørger for en velsmakende pizza med rene og enkle råvarer. Servitøren, som nå har litt ekstra overskudd, anbefaler Cosmus Chianti Riserva som et passende følge.

Helt siden mitt første møte med burrata, har den forførende kremete ostemassen vært en av mine favoritter på pizza. Her balanseres saltnivået i ansjos mot burrataens kremaktige kjerne. Pizza Guancia, toppet med den autentiske carbonara-ingrediensen guanciale – speket kjøtt av svinekjake, gir mye smak sammen med salt pecorino og frisk fennikel.

Menyen er delt inn i snacks, forretter og hovedretter bestående av fem pastaretter og hele nitten fristende varianter av napolitansk pizza. Foto: Odd Mehus

Men: Det er duket for russisk rulett med ujevnt garnerte skiver med fersk chili. Sentrering av topping i midten sørger for et uheldig basseng som bløtlegger pizzatuppene i pizza burrata. Og burrataen er kjøleskapskald. Det setter en stopper for en fullendt smakskombinasjon.

Av forretter kan du velge mellom flere retter med de gode råvarene i fokus. Caprese-salaten på Villa Paradiso er en enkel, men luksuriøs kombinasjon av cherrytomater og burrata, smaksatt med olivenolje og hvitløk. Foto: Odd Mehus

Pizzaene er gode, men ikke praktfulle. Derimot imponerer dessertene stort, med tiramisu med mascarponekrem og champagnekjeks trukket i Havana Club rom, og sjokoladedrømmen nemesiskake med vaniljeis og pistasjnøtter.

De lekre lokalene viser seg å fungere enda bedre til lunsj. Da er det bedre flyt i servicen, og mer tid til å yte det lille ekstra. Det hjelper også at vi denne gangen er i hendene på restaurantsjef Maria Lervik.

Hun presenterer et overbevisende argument for å bruke cherrytomater fremfor tomatskiver i caprese. Som lovet skapes et helhetlig smaksbilde med romantica cherrytomater, olivenolje, nok av hvitløk og en ball burrata som kronen på verket.

Velsmakende klassikere til dessert. Her med glutenfrie nemesiskake. Foto: Odd Mehus

Pastarettene imponerer også. Hvitvinsdampede vongole-skjell på en seng av fersk linguini bader i en smaksrik saus av hvitvin, hvitløk olivenolje, persille og chili. En kremet saus av Tallegio-ost legger seg perfekt rundt al-dente kokt garganellipasta og innhenter motvekt fra lettrøykt skinke, radicchio og valnøtter. I glassene har vi på anbefaling av restaurantsjefen en Pinot Grigio fra Syd-Tyrol som bygger bro til skinken fra samme område. Denne gangen finner jeg meg enda bedre til rette.

Villa Paradiso har et feiende flott historisk lokale som fremhever 20-tallets eleganse. Med utsikt til gatelivet på Torgallmenningen og en rykende varm pizza på bordet, er det lett å få den sårt tiltrengte feriefølelsen. Men som det gjerne gjør i høysesongen, lider service og tempo tidvis under besøksmengden. Om du virkelig vil senke skuldrene, er det kanskje tryggest å komme til lunsj.

Spisestedene vurderes individuelt og på bakgrunn av helhetsopplevelsen av service, mat, konsept, pris og atmosfære innenfor sin egen sjanger. Antall hjerter indikerer hvor vellykket opplevelsen var. En særdeles negativ opplevelse vil indikeres av ett hjerte. Seks hjerter viser derimot til en usedvanlig positiv opplevelse over forventning.

Publisert
 1. BT anmelder restauranter
 2. Restaurantanmeldelse

Les videre

 1. Ut og spise i påsken? Dette er anmelderens favoritter.
  Flere restauranter holder åpent i påsken og mange av disse har fått gode anmeldelser i BT.

  Les hele artikkelen

 1. «Dette er stedene med Bergens diggeste takeaway»

 2. «Her får du en ultimat burgeropplevelse – med god samvittighet»

 3. Tillitvekkende italiensk

 4. Kald kebab og nostalgisk pizza

 5. Asiatiske favoritter

 6. «Denne retten er definitivt verdt å reise tilbake for»

 7. «Bydelskafeen er både fantastisk og katastrofal på en gang»

 8. «Sushien overgår alle andre i Bergen»

 9. «En nabolagsperle»

 10. Holy Cow, for en burger!

 11. Tiltalende omgivelser, men Bien får burgerbank

 12. Mye burger for pengene

 13. Bedre på fries enn grønt

 14. «Her får du Bergens diggeste burger»

 15. Helt rått!

 16. Utradisjonell sushi fra byens tungvekter

 17. Luksus-sushi med trøfler og foie gras

 18. Rimelig publikumsfrieri med få variasjoner

 19. Vakkert presentert sushi, med mye dressing

 20. Bedre før

 21. Mye maki, lite variasjon

 22. «Sitronterten er til å dø for»

 23. Garantert smaksrikt

 24. På tide å tenke nytt

BT anbefaler

Per Ole hadde fast jobb og god inntekt – sluttet for å følge drømmen

– Det har vært tøft, men verdt det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut i Nygårdsparken i morges

 2. Koronamedisin fra Bergen effektiv mot alvorlig sykdom

 3. – Kommunen er på ville veier i Eidsvåg

 4. Flere ulykker med sparkesykkel

 5. Her blir festdagen avsluttet

 6. I dronningens fotspor: Krevende rundtur i mektig landskap