«Ompa til du dør» er tiårets beste

Kaizers fikk tre sanger med på P3s liste over tiårets ti beste låter. - Vi er jo ute av alle kredlistene for tiden, så hyggelig å vinne den listen som folket avgjør, sier Geir Zahl.

 • Janne Hagen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Kaizers har med andre ord fortsatt kontroll på kontinentet og stålkontroll på det norske publikum.

— «Ompa til du dør» spilte vi inn på seks dager. Den sjuende dagen festet vi, røpte Janove Ottesen i anledning innspillingen av «Våre demoner» tidlig i vår.

«Ompa til du dør» ble utgitt på albumet med samme navn i september 2001. Albumet ble Kaizers store gjennombrudd. Den lå på VG-listen i 49 uker og ga kaizerne Spellemannprisen i 2001 og Alarmprisen i 2002, begge i klassen for rock.

Ingen «one hit wonders»

Nå har tittelsporet gått helt til topps i NRK P3s kåring av tiårets beste norske plater. Kaizers-vokalist og låtskriver Ottesen har tidligere sagt at bandet ikke har hatt noen monsterhiter.

— Vi har aldri vært sånne one hit wonder-folk. Den beste plasseringen vår tror jeg var nummer 11 med «Maestro», sa Ottesen ved samme anledning.

Kanskje han må revurdere synet på hvordan sangene deres fester seg hos publikum, etter at bandet hans har fått både «Ompa til du dør», «Kontroll på kontinentet» og «Maestro» med blant tiårets fem beste sanger i Norge.

— Jo, det er jo et overveldende resultat, men så har det vært et overveldende tiår for oss og, så sånn sett samsvarer det, sier Geir Zahl, gitarist og låtskriver.

Elsket av fansen

Han hyller fansen og forklarer at forholdet mellom bandet og fansen alltid har vært spesielt viktig for Kaizers.

— Vi har vært mye ute og spilt, og pleiet et nært forhold tilfansen vår gjennom turnering og nettbruk. Belønningen for det er at fansen mobiliserer kraftig på våre vegne når det kommer til kappestrid.

Han setter ekstra pris på å gå til topps i folkets kåring.

— Vi er jo ute av alle kredlistene for tiden, så hyggelig å vinne den listen som folket avgjør, sier Zahl.

Det er NRK P3s lyttere som har stemt fram sangene fra en liste på 100 utvalgte. Ifølge P3-redaksjonen har «Ompa til du dør» vært en av favorittene helt fra starten av kåringen.

Mer takk til fansen

— Hovedgrunnen til at vi har fått så mange stemmer skyldes fansen. Det er flott at fansen mobiliserer seg i mellom. Vi har ikke drevet med noe selvpromotering rundt kåringen, vi har knapt rørt en PC, sier Ottesen til P3.

— Men okei, vi har kanskje nevnt det et par ganger på Facebook, but that's it. Det hele viser at vi har en solid fan-base, noe vi er veldig glade for, sa Janove Ottesten i Kaizers Orchestra til NRK P3 da det ble klart at «Ompa til du dør» lå i tet.

Topp 10:

 • «Ompa til du dør» - Kaizers Orchestra
 • «Majesty» - Madrugada
 • «Kontroll på kontinentet» - Kaizers Orchestra
 • «Maestro» - Kaizers Orchestra
 • «Eple» - Röyksopp
 • «Girl in Oslo» - Bigbang
 • «The Kids Are On High Street» - Madrugada
 • «Fuck the World» - Turboneger
 • «The Radio Has Expressed Concerns About What You Did Last Night» - Superfamily
 • «Lift Me» - Madrugada feat. Ane Brun
  Kaizers «Ompa yil du dør» live:

Superfamliys «The Radio Has Expressed...»:

Her finner du de 100 beste sangene. Alle ifølge P3s lyttere.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert