Salig blanding fra Visekongene

De gir «Lisa gikk til skolen» nye dimensjoner, og påstår at band-navnet sto skrevet i bokstavpastaen. Lørdag spiller Visekongene på Garage.

Publisert Publisert
  • Maria Terray Brantenberg
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

HVEM: Det bergensbaserte bandet Visekongene med Jon Are Sundland (keyboard og vokal), Erik Faugstad (bass), Tor Kristian Ervik (trommer) og Jan Frode Haugseth (gitar).

SPILLER: — En salig blanding av progressiv rock, folkemusikk, psykedelika, tull og fjas.

NAVNET: Sagnet sier: Tidligere gitarist, nå bassist, Erik Faugstad hev innpå en stor porsjon bokstavpasta. Når han rettet opp ryggen sto «Visekongene» skrevet i skjegget hans.

HISTORIE: Opprinnelig var de en gjeng studiekamerater fra Bergen. Nå har to av dem forlatt bandet og trønderen Jan Frode Haugseth har steppet inn.

— Vi har spilt under mange navn. En periode skiftet vi ganske ofte etter at vi fikk en på trynet etter hver konsert.

UTGIVELSER:

«Visekongene 7:42» 2005

EP-en «Visekongene», i 100 eksemplarer.

SISTE NYTT: Etter at besetningen er blitt forandret jobber bandet for tiden med å lage nye ting og å freshe opp gamle sanger.

— Vi får se om det blir noen nye utgivelser etter hvert.

KRANGLER OM: Under øvingene har melodien til «Lisa gikk til skolen» hatt en tendens til å dukke opp, til stadig større irritasjon for trommis Tor Kristian Ervik. Han svarer som regel med et trommeutbrudd midt i sangen, men øvelse gjør mester, og bassist Erik Faugstad baker stadig Lisa-melodien inn i nye variasjoner.

FAVORITTPLATE AKKURAT NÅ: - I år har vi hørt mye på «Why?» sitt album «Elephant eyelash». Det likner ikke så mye på vår musikk, men det er veldig bra. Ellers blir det mye 70-talls progressiv rock og jazz.

IDOL: Bandet har ingen klare forbilder, men Jon Are Sundland vil nevne Frank Zappa og Johann Sebastian Bach som store idoler.

AMBISJONER: Visekongene legger ikke listen skyhøyt, men de håper på å utvide turnévirksomheten, kanskje med Oslo og Stavanger til høsten. Sundland tror de appellerer til en del folk rundt om.

— Målet blir å komme ut til dem. Vi spiller for å ha det gøy, og synes det er gøy at folk vil høre på musikken vår. Live er vi absolutt verdt å høre.

ANMELDERNE SIER: «Visekongene er et band som kan få en ivrig tilhengerskare på grunn av sin musikalske surrealisme. (...) musikken er definitivt variert, for ikke å si variabel. Inn i det uryddige landskapet legges melodilinjer fra alt fra «Fader Jakob» til «Andungen kvakk Kvakk» – med den største selvfølge. Originalt er det i hvert fall. Skulle du komme over et eksemplar av cd-en «7:42» slå gjerne til, hvis du ikke er alt for selvhøytidelig...»

Anmelder Olav Gorseth i BT etter plateutgivelsen.

SE OPP FOR: - Det amerikanske indierock/rapbandet «Why?» som har spilt i Bergen to ganger, og «The Necktie Party» der tre av oss i Visekongene selv er med.

HVOR OG NÅR: Lørdag 17. juni kl. 22.30 på Garage. «The Necktie Party» spiller også.

PÅ NETT: www.visekongene.org

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Russetiden ble sterkt amputert. I går fikk russeguttene en ny nedtur.

  2. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  3. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  4. Tilsette fortel om trakas­sering og frykt­kultur. No er det oppretta varslings­sak mot rådmannen.

  5. Nytt lovforslag vil kreve 5000 flere ultralyd­undersøkelser på KK

  6. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.

  1. Musikk