Tjente penger på Jackson-minnestunden

Michael Jackson donerte millioner til veldedighet, men TV 2 beholder sms-inntektene fra minnestunden.

Publisert Publisert

Foto: AP

  • Christina Torsøe
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Da Michael Jacksons liv og karriere ble hedret med minnemarkeringen i Staples Center i Los Angeles tirsdag, trakk flere av artistene og kjendisene som talte frem popkongens store innsats for veldedige formål. Basketballstjernene Kobe Bryant og Earvin "Magic" Johnson var blant hedersgjestene som la spesiell vekt på dette, og i millennium-utgaven av Guinness rekordbok blir Jackson nevnt som popstjernen som støtter flest veldedige organisasjoner.

SMS

Minnemarkeringen ble sendt på hundrevis av tv-kanaler og nettaviser verden over, og her hjemme oppfordret TV 2 Nyhetskanalen seerne om å sende inn meldinger under direktesendingen. Prisen for å si sin mening om popkongen var fem kroner pr. melding. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 ser ikke noe problematisk i at kanalen tjente penger på en minnestund.

– Vi gjorde ikke dette for å tjene penger. Vi ville gi folk en sjanse til å uttrykke sin mening, og delta aktivt i sendingen, sier han.

Inntekt

Meldingene rullet inn nederst på skjermen mens stjernene hyllet Jackson fra scenen i Los Angeles. Hvor mye penger TV 2 tjente på seernes sms-er vil han ikke si, annet enn at det er snakk om småpenger. Å gi inntektene til et godt formål var aldri aktuelt.

– Skal vi da gi bort millionene folk betaler for å abonnere på Nyhetskanalen, eller skal VG gi bort inntektene fra bannerannonsene sine?

Han viser til at TV 2 årlig har en aksjon hvor de samler inn penger til veldedig formål. At det var en minnestund i forkant av en begravelse det ble tjent penger på mener han er uproblematisk.

– Dette var ikke en begravelse i tradisjonell forstand. Det var et artisteri i beste Hollywood-tradisjon.

Twitter

TV 2 melder at det kom inn flere tusen meldinger under sendingen. Kanalen var også aktiv på Twitter. Emneordet (hashtaggen) #tv2mj var ifølge Hashtags.no blant de tre mest populære hashtaggene i Norge under minnemarkeringen tirsdag. Det var første gang de hadde en interaktiv sending av denne dimensjonen, og det kommer de til å fortsette med. Flere seere reagerte på at det kom inn noen upassende meldinger på skjermen under minnemarkeringen. Dette tar Årsæther selvkritikk på.

— Vi hadde en runde på det onsdag morgen. Det kom inn tre-fire meldinger som ikke skulle vært på luften. Det skyldtes en systemsvikt. Vi har strenge regler og alt skal kontrolleres, så dette skulle ikke ha skjedd. Vi må lære av det, forteller han.

Årsæther kommenterte også sms-problematikken på Twitter samme kveld. Da det kom en melding fra en Twitter-bruker som mente det var kynisk av TV 2 å bruke dette til å tjene penger svarte han følgende:

«Og prinsippfast mener du at nrk og vg også skal donere sine inntekter i kveld? Samt pålegge nettredaktørene et debattansvar?»

Fanklubb

Veronica Sædberg Hus, som er president i den norske Michael Jackson-fanklubben sammen med Ola S. Hunnestad synes det var fint at fansen fikk anledning til å sende inn meldinger.

– Hva synes du om at de tjente penger på at folk sender inn sms til fem kroner pr. melding under minnemarkeringen?

– Det kunne godt vært billigere og særlig i en sådan stund hvor mange ville hedre Jackson. Det er like fullt opp til hver enkelt om de ville sende eller ei.

– Burde pengene blitt gitt til et veldedig formål?

– Det hadde vært en fin hyllest til Jackson om de gjorde det. Det hadde vært i hans ånd, men hva de gjør med pengene skal ikke jeg bedømme.

Sensur

Hun kunne derimot tenkt seg bedre sensur av meldingene.

– Det var fint at det var anledning til å sende meldinger, men jeg mener de burde sensurert flere av dem. Det var mange unødvendige og stygge meldinger som kunne vært unngått. Det er greit at folk har ulike meninger, men i en slik stund var det unødvendig. Det var ikke hyggelig for fansen, mener hun.

En liste over Jacksons bidrag til og engasjement i veldedige organisasjoner finnes på nettstedet Jacksonaction.com.

Amnesty

Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaate, vil ikke si noe om hva TV 2 burde gjort med inntektene.

- Burde TV 2 gitt sms-inntektene fra minnemarkeringen til veldedig formål?

— Amnesty har ikke noe synspunkt på det. Generelt kan jeg si at det er viktig å vise solidaritet. Frivillige organisasjoner ville ikke klart seg uten den typen bidrag. Vi kan synes, mene og tenke hva vi vil, men det er ikke opp til oss å stille krav til noen om å donere penger, sier hun.

Hun legger til at det ville vært positivt om TV 2 ga bort pengene, men at dette er noe de må vurdere selv. Hun viser også til at kanalen donerer penger gjennom sin årlige aksjon.

Burde sms-inntektene gått til en god sak?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. – Jeg er ikke barnas far
    Michael Jacksons lege snakker ut.

    Les hele artikkelen

  2. En verdig kongehyllest

  3. Hele verden tok farvel

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.

  1. Musikk