50.000 bøker gratis
Alle de 50.000 bøkene som ble utgitt i Norge på 90-tallet legges i mai ut gratis på nb.no. Den historiske avtalen ble undertegnet i formiddag.
- Aftenposten
- Per Kristian Bjørkeng

Du vil kunne søke i bøkene, bla i dem og lese dem på PC-skjermen. Men ikke laste dem ned og ta dem med deg. Likevel vil mange bøker som fortsatt er i salg i bokhandelen bli gratis å få tak i på nett. Alt som ble utgitt i tre tiår, nærmere bestemt på 1790-, 1890— og 1990-tallet, er med i ordningen, skriver Aftenposten.no.
Avtalen som gjør dette mulig ble i formiddag undertegnet av nasjonalbibliotekar Vigdis Moe-Skarstein og Kopinors direktør Yngve Sletholm. Moe Skarstein var ikke lite stolt, da hun i formiddag undertegnet avtalen på sitt kontor, med Aftenposten og noen få andre pressefolk til stede.
Øker tilgjengelighet
– Dette vil øke tilgjengeligheten av litteratur på norsk enormt. Vi har sett lenge at den moderne bruker er på nett for å finne kunnskap og opplevelser. Da er det viktig at den norske litteraturen også er der, sier Moe Skarstein.
Opphavsretten som har gjort avtalen mulig har vært i intens fokus i det siste, ikke minst under The Pirate Bay-rettssaken. Den meget spesielle avtalen har ingen presedens, ifølge partene. Heller ikke internasjonalt skal noen ha gjort noe lignende. Det spesielle er at Kopinor har kunnet forhandle på vegne av 23 norske rettighetshaverorganisasjoner.
Dermed var det nok at Sletholm og Moe Skarstein blitt enige seg mellom. Årsaken er den spesielle jusen i den norske avtalelisensmodellen. Den tillater at Kopinor forhandler på vegne av alle, også rettighetshavere som ikke er medlemmer.
– Det ville vært umulig oppgave for oss om vi skulle forhandle med alle organisasjonene, for ikke å snakke om alle de enkelte opphavsmennene, sier Moe Skarstein.
56 øre pr. side
Nasjonalbiblioteket og Kopinor har blitt enige om at biblioteket skal betale 56 øre pr. år pr. side de tilgjengeliggjør. Det er uklart nøyaktig hvor mange bøker det dreier seg om.
I dag anslår Nasjonalbiblioteket at det må betale rundt 5 millioner kroner i året for rettighete-ne. Avtalen løper i første omgang frem til og med 2011, da ordningen skal evalueres. Fra starten vil rundt 10000 bøker være tilgjengelig, mens det anslagsvis vil bli 50000 når Nasjonalbiblioteket er ferdig med skanningen.
Også Yngve Sletholm i Kopinor er svært fornøyd med avtalen. Ikke minst synes han det er viktig at opphavsmenn ikke hele tiden blir oppfattet som bremseklosser i den rivende teknologiske utviklingen.
Hvor mye blir de lest?
– Vi er jo for deling, vi. Denne avtalen er et eksempel på at vi med eksisterende organisasjoner har en opphavsrett som er robust nok til å takle utfordringene i en ny tid. Akkurat som kopimaskinen var uregjerlig i sin tid, er jeg trygg på at også teknologiskiftet vil kunne føre til vederlag til rettighetshaverne. Det vi ønsker er at fri tilgang skal bety tilgang for alle, men ikke nødvendigvis gratis tilgang, sier Sletholm.
Blant de problemstillingene prosjektet skal finne ut av, er hvor mye bøkene på nb.no faktisk blir lest. Ikke minst skal det kartlegges om piratkopieringen blir stor. Det blir ikke lett å ta en kopi av bøkene. Vil du skrive dem ut, kan du skrive ut en og en side. Du kan også bare se på «bilder» av sidene, de blir ikke lagt ut som digital, omformbar tekst. Dermed blir det ikke lett å omforme teksten til andre formater enn PC-skjermen.