Nye bølger fra Gjennomslag

— Det feteste norske bandet i historien, sier Nam i Fjorden Baby! om Gjennomslag. Lørdag kveld spiller tredje utgave av nyveivbandet fra 80-tallet nye låter på Garage.

Publisert Publisert

GARAGE: Svein Hovland og resten av Gjennomslag 3 spiller på Garage i kveld. ARKIVFOTO: ERIK FOSSEN

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I løpet avnoen hektiske år på begynnelsen av 1980-tallet rakk Gjennomslag å gi ut albumene «Klare linjer» og «Dyr i drift», inspirert av pønken med frenetisk instrumentering, tøffe bassriff, energiske trommer og bergensk gatespråk.

I kveld spiller Gjennomslag 3; Svein Hovland, Roar Ruus Finsås og Rune Kogstad, på Garage – mindre enn ett år siden bandet gjenoppsto samme sted.

— Vi stiller med flere nye låter, røper Svein Hovland, frontfigur, vokalist, låtskriver og bandets anfører fra gammelt av.

Bitt seg i leppen

— Er det ikke de gamle låtene folk kommer for å høre?

— Jo, vi har bitt oss litt i leppen. Hvis vi skal få presentere et ok repertoar, gjelder det å få de nye låtene til å passe inn, så vi smugler dem inn blant de gamle. Det blir spennende å se hvordan de blir mottatt. Vi har spilt et par av dem før, det ga god respons, forteller Svein Hovland og prøver seg på en beskrivelse av det nye stoffet.

— Generelt kan jeg si at de ikke går like fort som de gamle, sier Hovland og ler.

- De gamle låtenegår jo jækla fort, så det er greit å ha noe å bryte opp med. Men de nye inneholder mange av de samme elementene i forhold til instrumenteringen. Litt reggaeaktig, melodiøst, forklarer han.

Tekstmessig bærer låtene preg av at låtskriver er blitt godt voksen siden Gjennomslag regjerte på åttitallet sammen med band som The Aller Værste og Program 81. — Det handler litt om å bli godt voksen, sett fra litt ulike vinklinger. Den ene låten heter "Hav av tid". Det er ironisk ment. Men kanskje vi begynner å tro på det, bare vi synger det ofte nok.

- Skikkelig nyveiv

Men et par andre låter, retter seg mer etter originalsounden til Gjennomslag. Begge albumene fra 80-tallet ligger ute på streamingtjenesten Wimp, og "Dyr i drift" ble faktisk remastret i fjor.

— Når du hører gjennom det gamle stoffet, så er det egentlig ganske tidløst. Eller i hvert fall sånn at det egner seg til å ta opp igjen hvert tiende år, legger han til.

Gjennomslag 3 samler både gamle travere og nye fans til konsertene sine, og flere av dagens unge musikere som synger på bergensk har latt seg inspirere.

Fjorden Baby! har for eksempel gjort en coverversjon av "Kommunikasjon".

— Gjennomslag er det feteste norske bandet gjennom tidene, sier Nam Phuong Nguyen i Fjorden Baby!

- Hvorfor det?

— De laget skikkelig god nyveiv på en veldig unorsk måte. Det er fresh musikk, sier Nam som stadig hører på "Klare linjer" fra 1981. — Jeg har aldri sett Gjennomslag live. Kanskje jeg må benytte anledningen nå, sier han.

The Aller Værste!

Razika, derimot, var på plass forrige gang Gjennomslag spilte på Garage.

— Først oppdaget vi The Aller Værste! og Program 81, og så oppdaget vi Gjennomslag. De har en kul spillestil, et catchy sound og veldig gode tekster, sier Marie Amdam i Razika, og legger til:

— Vi har nok plukket opp et par triks derfra.

Publisert