Hemmelig forlik i DNS-saken

Rettssaken mellom Den Nationale Scene og Øyvind Eskildsen er over.

Publisert Publisert

ENIGE: Da Agnete Haaland inntok vitneboksen onsdag, kom hun med krass kritikk av Øyvind Eskildsen, men stemningen var god da de hilste på hverandre. Foto: RUNE NIELSEN

 • Tonje Aursland
 • Olav Gorseth
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Etter fire og en halv times forhandlinger ble partene enige.

Innholdet i forliket er hemmelig, men innebærer at Eskildsen ikke kommer tilbake til arbeidet ved DNS.

Teatersjef Agnete Haaland er lettet.

OPPNÅDDE FORLIK: Øyvind Eskildsen (i midten) kommer ut etter forhandlingene om forlik med DNS. Til venstre advokat Katrine Hellum Lilleengen, til høyre advokat Edvard Bakke. De representerte Eskildsen i rettssaken og forhandlingene. Foto: RUNE NIELSEN

— Det er enighet om at forliket er konfidensielt. Men det jeg kan si er at DNS synes det er leit at denne saken måtte gå så langt som til rettsapparatet. Nå er vi først og fremst glade på de ansattes vegne. Nå skal vi alle gå videre, sier Haaland.Den betente arbeidsrettssaken mellom Eskildsen og Den Nationale Scene har gått for Bergen tingrett i åtte dager. Etter teatersjef Agnete Haalands vitnemål onsdag ettermiddag ba tingsrettsdommer Marie Vonen partene beskjed om å sette seg ned for å forhandle frem et forlik.

Rundt klokken 20.30 var forliket et faktum. Eskildsen skal ha akseptert en økonomisk kompensasjon mot at han frafaller kravet om å komme tilbake til DNS.

Felles pressemelding

Her er innholdet i en felles pressemelding fra partene som ble sendt ut onsdag kveld:

Les også

- Han er løgnaktig og manipulerende

Les også

Et teater fylt av drama og konflikter

«Etter åtte dager i retten har partene i rettssaken mellom Øyvind Eskildsen og DNS etter rettens oppfordring kommet frem til et utenomrettslig forlik. Partene kommenterer forliket slik:DNS: Vi synes det var synd at vi måtte gå gjennom rettssapparatet, men er glade for at vi nå er kommet frem til en forliksavtale, først og fremst av hensyn til de ansatte ved teatret.

Eskildsen: Av hensyn til DNS, familie og egen helsesituasjon har jeg valgt å inngå forlilk med DNS. Jeg ønsker å legge saken bak meg og gå videre i livet.

Forliksavtalen er konfidensiell. Ut over dette har partene ingen kommentarer.»

Sterke beskyldninger

Produksjonsteknisk sjef Øyvind Eskildsen ble oppsagt fra stillingen sin ved Den Nationale Scene i desember 2012. Han gikk til sak mot teatret for å få kjent oppsigelsen usaklig og krevde å få tilbake jobben.

Teatret har begrunnet oppsigelsen med at Eskildsen er uetterrettelig, manipulerende, illojal, tømte jobben sin for innhold og ikke var til stede ved teatret så mye som han burde.

Saken er ført for Bergen tingrett fra forrige mandag. De tidligere teatersjefene Bjarte Hjelmeland og Bentein Baardson har gitt den oppsagte de beste skussmål, mens dagens teatersjef, Agnete Haaland kom med flengende kritikk i sin forklaring onsdag.

Også direktør Bente Hartvedt Ringstad ved DNS har forklart hvordan det ble mer og mer umulig for teatret å ha Eskildsen i jobben som produksjonsteknisk sjef. Eskildsen har vært tilbudt en stilling som planlegger, med samme lønn som han har nå.

Han er også tilbudt en førtidspensjonering til en verdi av 2,4 millioner kroner. Han har ikke akseptert noe av dette. I retten har han forklart at han ikke ville gå ut av tearet med en mistanke hengende over seg, selv om han ville ha «lommene fulle av penger».

— Som å se foreldrene fulle

— Jeg er glad for at de kom til et forlik og skulle ønske at dette aldri hadde oppstått. Jeg er glad for at begge parter tok til vettet, sier skuespiller Kim Kalsås som også sitter i DNS-styret.

- Du har fulgt rettssaken, hvordan har det vært?

— Det har vært flaut. Det har vært like flaut som å se sine foreldre bli dritafulle og krangle på Torgallmenningen. Men uansett hvordan denne saken har sett ut i avisen, så har vi det gøy på jobben. DNS er en fin arbeidsplass, sier Kalsås.

Skuespilleren mener begge parter må ta ansvar for at saken gikk til retten.

— Alle saker har flere sider. Her har begge parter gjort sine feil og det må de ta selvkritikk på. Nå håper jeg at vi kan legge denne saken bak oss. Vi har ikke tid eller råd til å holde på med slikt.

Lettet stemning

— Vi er glad vi er kommet har kommet dit vi er kommet, sier Frode Prestegård som er hovedverneombud på DNS.

Han forteller om en lettet stemning etter at det ble sendt ut en felles e-post med beskjed om at det var inngått forlik mellom partene onsdag kveld.

— Det er klart dette har vært tøft for de som jobber her, så pass kan jeg si, sier han.

Hva synes du om saken? Diskuter under:

Publisert

Les videre

 1. Teatersjefen med knallhard kritikk av Eskildsen
  Teatersjef Agnete Haaland beskrev Eskildsen som uetterrettelig, manipulerende og løgnaktig i sitt vitneprov.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Mens statens helse­direktør ber folk fortsette med hjemme­kontor, vil statens mann i Vestland ha alle på jobb igjen

 2. Ulykke i Vaksdal: – Fører av den ene bilen har løpt fra stedet

 3. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

 4. Om morgenen var både datteren og bilen borte. Så ble jenten funnet med to i promille.

 5. Ny «Roald Amundsen»-passasjer har testet positivt

 6. Derfor velger Bård (20) å bruke munnbind på bussen