Skavlan floppet på BBC

FLYTTET: Fredrik Skavlan flyttet produksjonen til London, men den internasjonale suksessen uteble.
  • Det ble dessverre ikke den suksessen vi håpet det skulle bli, sier Jon Farrar om å gjøre Skavlan til en fredagskonge – også på BBC.
  • Eldrid Oftestad
  • Eirin Hurum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

I 2011 kjøpte BBC opp to sesonger av Skavlan, og programmene skulle gå ut på BBC Entertainment på fredagskveldene til et nordisk publikum, skriver Aftenposten.

— Et eksperiment

Det populære talkshowet hadde til da kun vært tilgjengelig i Norge og Sverige.

— Det var et eksperiment, og vi kommer nok ikke til å gjenta det, sier programsjef i BBC Jon Farrar om forsøket på å selge Skavlan til et internasjonalt publikum.

Les også

Skavlan til over 13 millioner

Les også

Samler kjendisene

Nå var planen at også danske, finske og islandske seere skulle få tilgang gjennom BBC Entertainment Norden.

Fredrik Skavlan var stolt som en hane.

— Det er en ære å bli en del av BBCs fredagsunderholdningsprogam. Jeg har beundret BBC siden jeg var liten, sa Skavlan til NRK da planene ble lansert.

Gjensidig

BBC var også begeistret - i starten.

— Jeg har stor respekt for Fredrik Skavlan, og han er stor fan av BBC. Dessuten hadde han mange britiske gjester i programmene sine, som blant annet Robbie Williams. Vi tenkte taktisk, og trodde at vi gjennom Skavlan kunne tiltrekke oss nye seere. Men ratingen var lavere enn forventet, sier Farrar.

— Jeg tror lærdommen må være at seerne kommer til BBC, ikke fordi de vil se norskproduserte serier som allerede var kjent og kringkastet i Norge, men fordi de ønsker noe annet. De ønsker noe av BBC som de ikke får andre steder. Så vær lærdom er at dette vil vi nok ikke gjøre om igjen, sier Farrar.

- Ikke skuffet

Produsent for Skavlan og daglig leder i Monkberry Marianne Torp Kierulf er ikke skuffet over at det ikke blir noe mer av Skavlan på BBC.

— Det er så mange seere på NRK og SVT at det går helt fint. Det BBC har sagt til oss er at reprisen av Skavlan hadde færre seere enn de hadde håpet. I sin tid ble Fredrik spurt om å komme opp med originalproduksjoner på engelsk, men det kan vi ikke gjøre så lenge vi har kontrakt med NRK, sier hun.

Kontrakten med NRK varer ut vårsesongen 2014, og Torp Kierulf forteller at de ikke har diskutert produksjon i 2015 ennå.

- Kan beslutningen hos BBC tyde på at Skavlan har utspilt sin rolle? Programmet har også hatt færre seere i det siste?

— Nei, det tror jeg ikke. Vi blir ofte konfrontert med dette spørsmålet av journalister, men jeg ser ingen grunn til det. Skavlan er fortsatt Nordens mest sette program.

Program nummer 100

Førstkommende fredag sender Skavlan program nummer 100 i Sverige.

Talkshowet hadde premiere i Sverige i 2009 som en videreføring av programmet Først & Sist. Over 3 millioner så sesongpremieren den 18. januar 2009, omtrent 1,9 millioner i Sverige og 1 million i Norge. Det utgjør en andel på 45 prosent i Sverige og 58,5 i Norge.

I 2012 snudde det, og i fjor høst hadde Skavlan aldri hatt færre norske seere. Da så gjennomsnittlig 781.000 mennesker Skavlan.

På det meste har programmet hatt et gjennomsnittlig seertall på 1,2 millioner i Norge, og det var i høsten 2003.

— Da ble programmet bare sendt i Norge, og vi ser at når sendingen domineres av svenske gjester er det flere svenske seere enn norske og omvendt, analysesjef Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Konkurranse fra Idol

Sist fredag, 1. mars, ble Skavlan sett av 763.000 seere.

— Etter at TV2 begynte med resultatsendingene til Idol, gikk seertallene ned mot omtrent 800.000 seere. Slik pleier det å være. Det har vært snakk om at Skavlan har utspilt sin rolle som program, men jeg vil ikke si at et program med 800.000 seere ikke er populært, sierTolonen.

Han forteller at Skavlan var et av de sjette mest sette TV-programmer i Norge i fjor med et gjennomsnittlig seertall på 900.000.

Hittil i år ligger snittet på 908.000 seere som utgjør en andel på 50 prosent. På samme tid i fjor lå seertallet på 944.000 og hadde en andel på 49 prosent.

Han vil ikke kommentere at BBC trolig ikke kommer til å sende flere Skavlan-programmer på den britiske kanalen.

— Det kjenner jeg ikke til, sier han.

Skavlan-bråket

I februar fikk Fredrik Skavlan kritikk både i Norge og Sverige etter at han intervjuet Anna Wahlgren, forfatteren av den legendariske «Barneboka» som ble sendt fredag 1. februar.

Wahlgren gikk svært hardt ut mot datteren Felicia. Hun gjestet Skvavlan for omtrent ett år siden, da hun ga ut sin sevlbiografi «Felicia forsvant», der hun tegner et mørkt bilde av sin barndom.

— Dette er en uverdig forestilling vi burde vært spart for, sa etikk-ekspert Gunnar Bodahl-Johansen til Aftenposten.no.

Publisert: