Får skryt av canadisk storavis

Hodejegerne går med overskudd etter bare to uker på kino. I Canada får filmen skryt foran den nordamerikanske premieren i Toronto.

Publisert Publisert

vobebfq17.jpg Foto: FILMWEB

sy7cc9f1.jpg Foto: FILMWEB

  • Jan Gunnar Furuly
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I går var filmen med Aksel Hennie i hovedrollen oppe i275.708 solgte kinobilletter i Norge. Den selger nå billetter fortere ennsvenske Menn som hater kvinner , som ble sett av 527.000 på norsk kino.

— Responsen er helt utrolig. Vi vil i løpet av torsdag kveldha spilt inn alle produksjonskostnadene våre. De siste beregningene viser atbreak even for filmen går på ca. 280.000 solgte billetter, forteller produsentAsle Vatn i produksjonsselskapet Friland.

Han tør ikke tippe hvor mye Morten Tyldums actionthrillervil ende på, men estimatene i bransjen tyder på at filmen som er basert på JoNesbøs roman ganske sikkert vil runde en halv million kinogjengere.

Filmen er i tillegg solgt til ca. 50 land, og med det norskfilms største salgssuksess noensinne.

Utsolgt på to minutter

Lørdag kveld presenterer produsent Vatn og deler av teametbak Hodejegerne filmen på den prestisjetunge internasjonalefilmfestivalen i Toronto. Det skjer som en spesialpresentasjon på en de størstefestivalkinoene i den canadiske byen, og i samme program som filmstorheter somPedro Almodovar, Lars von Trier og Francis Ford Coppola.

— Visningen av Hodejegern e lørdag ble utsolgt på bareto minutter, så det er tydelig stor interesse for å se filmen, sier Vatn.

Mens filmens visningsrettigheter for lengst er solgt tilbåde USA, Canada og Australia og New Zealand, samt det meste av Europa, manglerflere store land i Asia. Det regner Vatn med vil endre seg ganske raskt etterToronto.

Internasjonal døråpner

I tilegg til Hodejegern e skal Friland også vise Jens LiensSønner av Norge på festivalen. Og med Sex Pistols-legende Johnny Rotten tilstede i Toronto, har teamet en sterk oppmerksomhetsmagnet for deninternasjonale pressen. Joachim Triers Oslo, 31. august er den tredjefra Norge i Toronto i år, og den sterke norske tilstedeværelsen i programmetblir nå lagt merke til i det nordamerikanske filmmiljøet.

— Det er enormt at vårt lille selskap for får reise tilToronto med to filmer. Dette vil utvilsomt være en døråpner for alle ossinvolverte internasjonalt, sier Asle Vatn. Han reiser til Canada sammen med sinprodusentpartner Christian Fredrik Martin, som er hovedprodusent på Sønnerav Norge.

I kalenderen til de to står flere viktige møter medamerikanske filmfolk om fremtidige samarbeidsprosjekter.

Nordsjø-drama

Blant annet jobber det norske produksjonsselskapet med åfinne internasjonale partnere til regissør Erik Skjoldbjærgs planlagtekonspirasjonsthriller Pioner , om skjebnen til noen av de første dykkernesom gjorde Norges oljeeventyr mulig i Nordsjøen. Filmen fikk tidligere i år12,8 millioner kroner i konsulentstøtte fra Norsk filminstitutt. Totaltbudsjett er ca. 40 millioner kroner, og filmen antas å få premiere i 2013. — Møtene vi har i Toronto vil blant annet kunne væreavgjørende for salg til utlandet, som igjen vil gi oss penger til å lagefilmen, sier Vatn.

Hollywood-følelse

Canadas nest største avis, Globe and Mail, er svært positiveom Hodejegerne i en anmeldelse som ble trykket onsdag.

”Tyldum holder sin takt hurtig, mens Hennie fyller sin lillemann med en appellerende blanding av sårbarhet og styrke. Virkelig, dette er eneuropeisk film med en Hollywood-følelse, god, enkel underholdning”, skriveravisen og gir den tre av fire stjerner.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  2. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  3. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.

  4. Tilsette fortel om trakas­sering og frykt­kultur. No er det oppretta varslings­sak mot rådmannen.

  5. Nytt lovforslag vil kreve 5000 flere ultralyd­undersøkelser på KK

  6. Russetiden ble sterkt amputert. I går fikk russeguttene en ny nedtur.

  1. Film