Artisten Avicii er død, 28 år gammel

Den svenske artisten og produsenten Tim «Avicii» Bergling er død, opplyser hans pressekontakt Ebba Lindqvist til svenske medier. Avicii ble 28 år gammel.

FUNNET DØD: Tim «Avicii» Bergling, her på et arkivbilde fra 2013. AP

– Det er med stor sorg at vi må meddele at Tim Bergling, kjent under artistnavnet Avicii, er død. Han befant seg i Muscat i Oman og ble funnet død fredag ettermiddag lokal tid, skriver Lindqvist fredag kveld.

Hun ber om at det tas hensyn til Aviciis familie, og at de får være i fred i denne vanskelige tiden.

Stille på dansegulvet

Fredag kveld hadde flere nattklubber i Sverige ett minutts stillhet ved midnatt for artisten.

– Det er selvsagt for å hedre Tim. Han har stått for musikken på dansegulvene våre i mange, mange år, sier Robert Hållstrand, eieren av nattklubbene Rose og Fou.

«I natt vil dansegulvet være stille for Avicii. Ved midnatt blir det holdt et minutts stillhet for en av tidenes største musikktalenter i Sverige. Hvil i fred og takk for alt», skrev DJ Kim Bauer på Facebook.

Svensk UD bekrefter

Den verdenskjente musikeren, DJ-en og plateprodusenten har de siste årene hatt stor internasjonal suksess og blitt nominert til to Grammy-priser.

Det svenske utenriksdepartementet er kjent med hendelsen.

– Vi har opplysninger om at en svensk mann i 30-årsalderen har dødd i Oman. Vi kan ikke si mer enn dette, og hans pårørende er informert, sier Rasmus Eljanskog, pressetalsmann i utenriksdepartementet til Expressen.

Kygo: - Kan ikke tro det er sant

Bergenske Kygo, Kyrre Gørvell-Dahll, skriver fredag kveld i en Instagram-post at Avicii var grunnen til at han startet med EDM-musikk.

«Jeg kan ikke tro dette er sant. Min største inspirasjon og årsaken til at jeg begynte å lage elektronisk musikk. Takk for all gleden du brakte til verden med musikken din. Hvil i fred», skriver Kygo.

Alan Walker: - Musikken din lever videre

Fredag kveld skriver også DJ og musikkprodusent Alan Walker fra Bergen i en Facebook-post at han er målløs etter nyheten om Berglings bortgang.

«Du har vært et idol og en inspirasjon for meg og utallige andre, og din musikk og arv vil fortsette å leve videre», skriver Walker om sin svenske musikerkollega.

Artisten Calvin Harris skriver på twitter at nyheten om Aviciis død er omstyrtende.

«En vakker sjel, hengiven og ekstremt talentfull med så mye mer å gjøre» skriver Harris.

Alan Walker

Slitt med helsen

Det er kjent at Avicii tidligere har hatt problemer med helsen. Ifølge nyhetsbyrået AP har han tidligere hatt akutt betennelse i bukspyttkjertelen, delvis på grunn av stort alkoholkonsum.

Etter at han i 2014 fikk fjernet galleblæren og blindtarmen, avbrøt han flere konserter for å komme til hektene igjen. Han sluttet å turnere i 2016, men fortsatte å lage musikk i studio.

– Det har vært en veldig sprø reise. Jeg begynte å produsere da jeg var 16. Jeg begynte å turnere da jeg var 18. Fra det tidspunktet hoppet jeg bare inn i det 100 prosent, sa Avicii til Billboard-magasinet i 2016.