Her har de klart det filmbransjen i Bergen drømmer om: – Det er vinn-vinn

Inne i det grå bygget later Hollywood-stjernen som om hun er i Alaska.

Fossa Studios er et av flere moderne filmstudioer i utkanten av Reykjavik, som har langt under halvparten av innbyggertallet i Bergen.
Publisert: Publisert:

Studiobyggene ser helt anonyme ut, som store lagerhaller, der de ligger i utkanten av Reykjavik. Men på innsiden foregår det noe spesielt.

Der er man plutselig i det som skal forestille et vinterkaldt Alaska.

700 millioner

Strømmegiganten HBO har flyttet til Island med hele maskineriet sitt. Hvert bilde i storserien «True Detective 4» spilles inn her i vinter, med Jodie Foster i hovedrollen.

Jodie Foster og Kali Reis i de første bildene fra «True Detective 4» som spilles inn på Island.

Budsjettet er på cirka 700 millioner kroner.

Les også

Vestlandet går glipp av store beløp: – Det er kritisk

Meghan Beaton i Den Nasjonale Filmkommisjonen i Bergen, mener Island har fått til det Norge skulle klart.

– Internasjonal filmindustri er enorm, i rask vekst, og veldig mobil. Store filmproduksjoner representerer store investeringer. Bare de siste årene har vi tapt prosjekter for flere milliarder kroner her, forteller hun.

Fikk Bond til Norge

På toppen av det islandske studioet sitter Leifur B. Dagfinnsson, sjef for Truenorth, landets største serviceselskap for film og TV.

Leifur Dagfinnsson inne i en av de store hallene som brukes til filmproduksjon. Her bygges hus, snø, kulde.

– Vi har en minister som skjønner hvor viktig filmbransjen er for islandsk økonomi og turisme. Bare på «True Detective» har vi i gjennomsnitt 250 islendinger på jobb, mens det er opptil 60 internasjonale stabsfolk, sier Dagfinnsson.

Det er Truenorth som fikk Tom Cruise til Norge. Her fra Hellesylt i 2020.

Han opererer også i Norge, gjennom Truenorth Norway AS, som sørger for at alt fra Tom Cruise til James Bond gjør opptak her til lands.

Refunderer inntil 35 prosent

Mange land i verden tilbyr gunstige økonomiske vilkår for å få internasjonale filmproduksjoner på egen grunn – såkalte insentivordninger.

Det jobbet mange hundre mennesker i Fossa Studios da BT var på besøk. Mange innendørsscener spilles inn der.

På Island får filmer og TV-serier, nasjonale og internasjonale, automatisk 25 prosent av utgiftene refundert, uten et øvre tak.

Større prosjekter får fra i fjor av refundert 35 prosent av utgiftene, hvis de fyller noen oppgitte kriterier – blant annet å bruke 30 dager eller mer på Island.

Lilja Dögg Alfreðsdóttir er kultur- og handelsminister på Island. Hun bruker insentivordningen som et viktig verktøy for bransjevekst.

– Ingen i parlamentet stemte imot denne økningen. Og effekten var umiddelbar, da HBO annonserte at de ville spille inn det som er den største fullskalaproduksjonen på Island noensinne. Som vil få sterk og positiv effekt på økonomien vår, fastslår kultur- og handelsminister Lilja Alfredsdóttir til BT.

– Stoler på oss

I Norge kan alle kvalifiserte prosjekter i teorien få refundert 25 prosent av produksjonskostnadene. Potten er imidlertid begrenset til 41,3 millioner kroner i 2023, og det er én årlig søknadsrunde.

Til sammenlikning refunderte Island 260 millioner kroner i 2022.

Leifur Dagfinnsson er ikke i tvil om at Norge vil tjene på en regelstyrt insentivordning. – Nå er den altfor uforutsigbar, sier han.

– Det er det første produsentene spør om er: «Hvordan er insentivordningen?». Er den dårlig innrettet, som i Norge, går de videre til andre land. Da er du ute av konkurransen, sier Dagfinnsson.

Han har likevel klart å lokke flere storfilmer til Norge, nærmest gjennom å «tømme» den norske insentivpotten. Kontaktnettet i Hollywood etter over 20 år i bransjen, hjelper også på.

Alle sesongene av «Game of Thrones» brukte Island som innspillingssted.

På Island har han jobbet med Tom Cruise på «Oblivion», Ben Stiller på «Walter Mitty», Clint Eastwood på «Flags of Our Fathers» i tillegg til storfilmer som «Tomb Raider», «Rogue One: A Star Wars Story», «Die Another Day» (James Bond), «Fast and Furious 8» og «Prometheus».

Før «True Detective» var han vert for Netflix’ milliardsatsing «Heart of Stone» med superstjernen Gal Gadot.

Les også

Hun kom rett fra «Succession»-innspilling til gallapremieren i Bergen: – Gøy med kontraster

– Filmselskapene stoler på oss, vet hva vi får til. Da HBO ønsket et dramatisk og vakkert landskap til «Succession», sendte vi over noen alternativer i Norge. De var veldig fornøyde.

– Vi utfyller hverandre

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) bestilte i høst nok en analyse av den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved filminsentivordningen. Den skal være klar 1. mars.

Meghan Beaton prøvde å overbevise kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) om å innføre en bedre insentivordning da de møttes i Los Angeles i fjor.

I fjor fortalte hun til BT at hun ønsker en regelstyrt ordning plassert under Næringsdepartementet, uten tak. Lenge har det i praksis vært flertall for dette i Stortinget, men ingen regjering har ennå fremmet sak.

Les også

Bergenseren ledet «Succession»-innspilling. Nå roper han et kraftig varsku.

Dagfinnsson mener at det holder å se til Island, at den norske regjeringen nå må kjenne sin besøkelsestid og lage en liknende ordning.

– Norge er minst like vakkert som oss andre. Infrastrukturen er fantastisk. Dette er vinn-vinn for alle.

«Top Gun»-stjernen Val Kilmer på toppen av Ulriken i «Snømannen». Det var den første filmen som fikk insentivpenger fra Norge, i 2016.

Han peker på at Norge og Vestlandet er veldig forskjellig fra Island, med dype fjorder og skog.

– Vi utfyller hverandre. Det er mange store filmprosjekter som kan bruke begge landene. At vi har så høy filmkompetanse, gjør det lettere.

Store planer for Island

Leifur Dagfinnsson i Truenorth påpeker at industrien på Island er blitt stor nok til å dekke de fleste behov en innspilling trenger.

«Succession» bruker også Island som innspillingssted. Her fra åpningen av sesong tre da Kendall Roy (Jeremy Strong) var på rehab der.

– I dag er det 4000 filmarbeidere her, sier han.

Han understreker at jo bedre fagfolkene blir, dess færre trenger utenlandske produksjoner ta med seg.

– Vanligvis har produksjoner vært her fra ti dager til fem uker, hovedsakelig på lokasjoner. Nå har vi fått store studioer, selskaper som håndterer alt fra droner til spesialeffekter, og mange planlegger ekspansjon, sier Dagfinnsson.

Stormtroppere på Island i «Rogue One: A Star Wars Story».

Kulturministeren har store visjoner. Målet er at Island skal bli en enda mer sentral hub for kreative industrier.

– Derfor er jeg stolt over at det er politisk konsensus i Island for å satse på dette feltet. Vår overordnede plan er å spre den islandske økonomien gjennom å styrke virksomheter innen innovasjon, kreativitet og bærekraft, sier Alfredsdóttir.

«Game of Thrones»-effekten

Einar Hansen Tomasson, som er sjef for Film in Iceland, peker på at lokale fagfolk jobber på både nasjonale og internasjonale prosjekter.

– Jobber du ved siden av Christopher Nolan og Ridley Scott, er det en filmskole i seg selv. Lærdommen brukes på islandske filmer, som aldri har sett bedre ut, mener Tomasson.

Oscar-favoritt Michelle Yeoh spilte inn deler av Netflix-serien «The Witcher: Blood Origin» på Island.

At gigantsuksessen «Game of Thrones» brukte Island i seks sesonger har også fått konsekvenser for turismen.

– Filmturisme betyr mye. Undersøkelser viser at 40 prosent av de tilreisende har sett Island på film eller TV, og at det er en hovedgrunn for å komme, illustrerer Tomasson og peker på det essensielle:

– Vi har skikkelige studioer, profesjonelle fagfolk i alle ledd, et land med stabil politisk styring og har stålkontroll på sikkerheten. Det betyr mye for de store produsentene.

Publisert: