Dømt forfatter får støtte

Mariwan Halabjaee lever i skjul i Norge etter å ha kritisert profeten Muhammed. Nå får han støtte fra forfatterkolleger.

Publisert Publisert
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Mange har engasjert seg etter at bt.no tidligere denne måneden fortalte om forfatteren Mariwan Halabjaee, som lever i skjul i Norge. I desember ble han dømt til seks måneders fengsel i Irak, for å ha fornærmet profeten Muhammed.

Halabjaee sier han ble truet på livet etter å ha skrevet boken «Sex, Sharia og kvinner i Islams historie», der han blant annet hevdet at profeten Muhammed drepte og voldtok. Halabjaee har fått innvilget asyl i Norge.

Hjelper forfulgte

Forfatterforeningens Internasjonale utvalg vil nå kontakte Halabjaee.

– Vi kjente ikke til Halabjaee på forhånd, men vi vil gjerne treffe ham, dersom det er mulig, for å bli orientert om hans situasjon, sier Henrik Hovland, leder for utvalget.

Utvalget har flere ganger hjulpet utenlandske forfattere og journalister i Norge.

– Dette er den tredje saken vi har engasjert oss i siden i fjor høst. Forfulgte forfattere som kommer til Norge strander ofte på et asylmottak. Mange av dem blir veldig isolert. Vi har blant annet hjulpet en forfatter med en søknad om å få flytte nærmere Oslo, slik at hun kommer nærmere et litterært miljø og folk som snakker hennes språk, sier Hovland.

Var ensom

Styremedlem Eugene Schoulgin i International PEN, en forening som jobber for ytringsfrihet for forfattere og journalister, har nå skrevet til forfatteren.

I intervjuet med bt.no sier Halabjaee at han føler seg svært ensom i Norge, og at ingen kulturelle eller litterære organisasjoner har tatt kontakt med ham. Det er det blitt en endring på nå.

Også Jens Anfindsen i Human Rights Service ønsker å treffe Halabjaee.

– Vi vil gjerne møte ham, intervjue ham, og legge intervjuet ut på YouTube. Hans tilfelle er veldig interessant, fordi han er en av verdens mange forfattere, dissidenter og opposisjonelle om forfølges av islamister eller et islamistisk regime. Dette virker som en slags Salman Rushdie-sak, hvor en forfatter som har kritisert Sharia-lovgivingen blir truet på livet og flykter, sier Anfindsen.

Debatt i Kurdistan

– Vi er nysgjerrige på ham, og vil gjerne høre hva han observerer i Norge. Det er en tendens i hele Europa at opponenter mot Islam trues på livet, enten det gjelder politikere, frie forfattere eller muslimske dissidenter. Vi vil gjerne høre hva han mener om dette utviklingen, og om vi går i denne retningen i Norge også, sier Anfindsen.

Halabjaees bok blir for tiden heftig diskutert i kurdiske medier. Flere mener han er en sjarlatan som bare skrev boken for å få asyl i Norge. Det avviser han selv.

Deichmanske bibliotek i Oslo opplyser til bt.no at de har fått flere forespørsler om boken. Den ligger ute i sin helhet på nettet, men foreløpig bare på kurdisk. Det jobbes for tiden med en norsk oversettelse.

– Kjemper for utgivelse

– Halabjaee vil kjempe for å få utgitt boken i Norge, men har problemer med å finne et forlag. Han kan selvsagt legge den ut på norsk på nettet, men målet er å utgi den i bokform, sier Tarik Hedi. Hedi er aktiv i Kurdisk seminar— og debattforum i Bergen, og hjelper med å bearbeide den norske oversettelsen.

Han sier at Halabjaee blant annet har blitt urettmessig beskyldt for plagiat.

– Halabjaee har blitt beskyldt for å ha kopiert en annen bok med en liknende tittel. Men innholdet er totalt forskjellig, sier Hedi.

Forfatterforeningen vil ikke ta stilling til kontroversen rundt boken.

– Det er ikke vår jobb å vurdere eventuelle vikarierende motiver. Vi er forfattere, og yter hjelp til kolleger som trenger det. Anklagen mot ham om at han har skrevet boken for å få asyl, er uinteressant. Selv om det skulle være riktig, er det vesentlige at han må søke asyl i et annet land fordi han har kritisert religionen. Det er det avgjørende for oss, sier Henrik Hovland.

Hva kan Norge gjøre for å bedre ytringsfriheten for forfattere og journalister?

Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Publisert

Les videre

  1. Fryktar for livet i Noreg

  2. Svertet Muhammed, lever i skjul i Norge

  3. - Historien virker troverdig

  4. Forfatter dømt for blasfemi

Mariwan Halabjaee følte seg isolert etter at han fikk asyl i Norge. Nå er det flere som vil høre hans historie. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD

KONTROVERSIELL: «Sex, Sharia og kvinner i Islams historie». Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD

Tarik Hedi i Kurdisk seminar- og debattforum i Bergen håper Halabjaee får utgitt boken på norsk. Foto: Odd Mehus

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

  1. Litteratur