Sårbar Superman

– Jeg ville ikke ha en overflatisk Superman men heller en mann som har følelser i tillegg til superkreftene, forteller regissør Bryan Singer om Superman Returns.

Publisert Publisert
 • Sverre Ole Drønen
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Derfor ga jeg Lois Lane en ny livshistorie etter at Superman forsvant. Nå er hun forlovet og har en sønn. Jeg forventer reaksjoner, slik du alltid får når du tukler med en kjent og kjær skikkelse. Likevel tror jeg at disse forandringene gjør Superman mer relevant for dagens publikum.

Da Bryan Singer satte seg i registolen for Superman Returns hadde han allerede de to første X-Men-filmene på samvittigheten. Med Superman-filmen fortsetter regissøren å tilføre superhelt-genren noe mer enn spesialeffekter ved å gi disse filmene en menneskelig dimensjon også.

Hvilket forhold hadde Singer så til Superman før filmen?

– Jeg leste ikke tegneserier i oppveksten, så det var først gjennom repriser av tv-serien med George Reeves at jeg fikk med meg mannen fra Krypton. I 1978 såjeg Richard Donner-filmen, som ga meg et nærmere forhold til Superman, forklarer den 40-årige regissøren som foruten X-Men tidligere ogsåhar hatt suksess med ikke-blockbustere som «Apt Pupil» og ikke minst «The Usual Suspects».

Den absolutte superhelt

Hva var det så som appellerte slik til ham at han måtte lage den første Superman-filmen siden 1987?

– Det at han kan fly, smiler Singer.

– For meg er han den første og den absolutte superhelten. Det at han er blitt adoptert appellerer nok også til meg siden jeg selv er adoptivbarn.

I løpet av de siste ti årene har mange feilet der hvor Singer nå har lykkes.

Har han noen teori om hvorfor det har vist seg så vanskelig å bringe Superman tilbake på kino og hvorfor han har lykkes?

– Det er vanskelig for meg å uttale meg på vegne av andre som har prøvd seg. Jeg tror noe av nøkkelen lå i at studioet var opptatt av å utvikle en film om røttene til Superman. For meg låt den ideen død i utgangspunktet. Så da de spurte meg om jeg ville forsøke meg, foreslo jeg en film der Superman vender tilbake, sier Singer som etter suksessen med X-Men nærmest fikk blanco-fullmakt fra Warner Bros.

Det eneste han var litt lei seg for var at han dermed ikke hadde anledning til ågjøre X-Men: The Last Stand.

– Om jeg hadde kunne delt meg selv i to ville jeg gjort både den tredje X-Men-filmen og «Superman Returns». Det var hardt å si nei til X-Men, men Brett Ratner, som regisserte filmen, er en kamerat av meg, så det gjorde at jeg følte at filmen var i trygge hender, sier Singer.

I stedet kastet han seg med liv og lyst inn i Superman-filmen, der første prioritet var å finne en Superman som kunne fylle fotsporene til legenden Christopher Reeve. Interessant nok er Brandon Routh nå 26 år, samme alder som Reeve var første gang han trakk i trikot.

– Brandon er perfekt

– Umiddelbart da jeg møtte Brandon visste jeg at ville være den perfekte Superman. Det var noe med bakgrunnen hans som småbygutt, men også at han har erfaring fra åbo i New York og LA. Han er jordnær og kommer fra en trygg familiebakgrunn. Dessuten har han et indre moralsk kompass som jeg tror er essensielt om du skal være troverdig i rollen som Superman, forklarer suksessregissøren.

Han var fast bestemt på å finne en ukjent skuespiller til rollen som Superman. Spesielt etter å ha sett prøveopptak fra de siste ti årene. Det går rykter om at kjente Hollywood-skuespillere som Nicolas Cage, Ashton Kutcher, Jude Law og Josh Hartnett alle har prøvespilt underveis.

– Jeg har sett alle prøveopptakene som er gjort, og tro meg, du har ikke lyst å se din favorittskuespiller i trangt trikot. Jeg vil ikke henge ut noen, men det ble snart klart at jeg måtte finne en nykommer, slår Singer fast.

Som motvekt til ungt blod valgte han den klassisk skolerte Kevin Spacey. Superman Returns gjenforener Singer og Spacey for første gang på 11 år, da The Usual Suspects ga begge gjennombruddet i Hollywood. Spacey gjør en herlig camp tolkning av Supermans nemesis, Lex Luthor.

– Det var fantastisk åjobbe med Kevin igjen. Siden vi er så gode venner er det også lett å stole på hverandre. Men primært valgte jeg Kevin av samme grunn som Ian McKellen og Patrick Stewart i X-Men. Nemlig at de alle er skuespillere med tyngde som skal backe opp en relativ nykommer, noe Hugh Jackman var før X-Men og som Brandon er nå, forklarer regissøren.

Veldig hetero

Singer er mindre blid over «homo»-debatten om Superman Returns som har versert pånettet og i enkelte medier.

– Er det ikke typisk at når du får en vakker mann og putter ham i et trangt kostyme så begynner folk å rope. Om du spør meg så er Superman Returns antakeligvis den mest hetero filmen jeg noensinne har gjort, mener regissør Bryan Singer, som selv er homse.

Publisert

Les videre

 1. Den myke stålmannen
  Hva skal vi vel med helter når det finnes interessante fiender?

  Les hele artikkelen

Foto: HO

BT anbefaler

Denne familiens feriehus er blitt en attraksjon i Øygarden

De begynte med et pill råttent hus. Da familien Knarvik skulle lage ny feriebolig, laget de vegg av bestefars tak.

Sakene flest leser nå

 1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

 2. Ulykke i Vaksdal: – Fører av den ene bilen har løpt fra stedet

 3. Mens statens helse­direktør ber folk fortsette med hjemme­kontor, vil statens mann i Vestland ha alle på jobb igjen

 4. Om morgenen var både datteren og bilen borte. Så ble jenten funnet med to i promille.

 5. Derfor velger Bård (20) å bruke munnbind på bussen

 6. «Når jeg går til frisøren, er jeg ikke et offer. Jeg er en kunde.»

 1. Film