Opprør mot ironikerne

Med debutfilmen «Reprise» vil Joachim Trier si noe om det store spørsmålet i livet: «Hva driver du med 'a?»

Publisert Publisert
  • Erik Fossen
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Den lammelsen det spørsmålet gir... Flere har betrodd meg at det tyngste de har båret i livet er å skulle svare på det spørsmålet. Det er en følelse av at man er forpliktet til å gjøre noe stort.

Joachim Trier (32) rister medfølende på hodet. Som ung filmregissør har østlendingen i det minste et svar klart når spørsmålet dukker opp, men i debutfilmen «Reprise» viser han også dem som synes det er ubehagelig å svare.

Leker med klisjeene

I «Reprise» møter vi en gjeng unge osloboere som trekkes mellom fortid og fremtid, moro og alvor, intellektuelle ambisjoner og følelsesmessige behov. Hovedpersonene er Erik (Espen Klouman Høiner) og Phillip (Anders Danielsen Lie), to bestevenner og forfatterspirer som begge drømmer om en dramatisk og betydelig karriere. Mens Erik strever med å komme ut av startblokkene, får Phillip både suksess og psykiske problemer.

Trier har skrevet manus sammen med Eskil Vogt. Etter lang tids utdannelse ved de statlige filmskolene i England og Frankrike, har begge kommet hjem med et nytt blikk for Norge.

– Filmen beskriver en generasjon som både skal gjøre opprør mot sekstiåtterne og mot det jeg kaller storebrorgenerasjonen, ironikerne, som vi selv er del av. Jeg merker det på mine yngre søsken og på skuespillerne, de har et ønske om at noe skal være alvorlig, sier Trier.

Rock og Nietsche

Samtidig skildres disse to generasjonene med humor og skråblikk, blant annet ved at Phillip og Erik er med i kretsen rundt det fiktive rockebandet Kommune, med festslageren «Fingerpult av Gerhardsen». Uhøytideligheten finnes også i det filmatiske, med en lun voiceover-stemme, kuriøse småkarakterer, artige tilbakeblikk og digresjoner.

– Vi ville speile karakterene – unge folk er jo slik at de snakker høytidelig om en Nietsche-bok de har lest, og så i neste øyeblikk er det bare piss og tull, sier Trier.

Etter et vellykket besøk på Karlovy Vary-festivalen i Tsjekkia, hvor én kritiker blant annet skal ha sammenliknet Trier med Ruffaut, hadde «Reprise» norsk snikpremiere under Quartfestivalen i går. Kinopremieren blir 8. september.

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

  2. BT beklager – trekker matanmeldelse

  3. Tesla-eieren nekter skyld. – Fortsatt et åpent spørsmål hvem som var sjåfør.

  4. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

  5. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  1. Film