Full pott for brysom mann

«Slipp Jimmy fri» vant prisen for beste norske film. Men Trond Fausa Aurvåg og «Den brysomme mannen» ble kveldens store vinnere under gårsdagens Amanda-utdeling.

  • Britt Sørensen
    Britt Sørensen
    Filmanmelder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

«Den brysomme mannen» ble for brysom for kinopublikum, men ikke for Amanda-juryen. Filmen røsket med seg prisen for beste regi (Jens Lien) og beste manus (Peter Schreiner). Dessuten resulterte hovedrolleinnehaver Trond Fausa Aurvågs innsats i prisen for beste mannlige skuespiller, noe som utløste trampeklapp i salen.

Fausa Aurvågs mor hadde lovet å ta bilde av tv-en hvis han vant. Nå kan hun lime inn to bilder av sønnen i pendress på tv-skjermen. Fausa Aurvåg innkasserte også kortfilmprisen for «Alene menn sammen». Rett for nesen på Cannesvinner «Sniffer» og Torill Koves «Den danske dikteren».

Seirende Jimmy

Men årets film, det ble «Slipp Jimmy fri». Den stakkars, forsofne sirkuselefanten konkurrerte mot «Izzat», «Pitbullterje», Erik Bye-filmen «Giganten» og «Den brysomme mannen».

Regissør Christopher Nielsen kostet på seg et beskjedent smil da han mottok statuetten og takket ikke minst produsentene, med vekt på flertallsformen, for at de ble med på noe de ikke burde vært med på. Pluss de andre som hadde holdt ut med lidelsene hans gjennom seks år.

Først ute blant Amanda-vinnerne var prisen for beste birolle, der vinneren Talat Hussein konkurrerte med Petronella Barker («Den brysomme mannen»» og Sven Nordin (Kjell Bjarne i «Elsk meg i morgen»). Hussein takket for prisen ved å uttrykke glede over å få en pris fra et land han forelsket seg i første gang han var her.

En liten skuespillerhevn

Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch hadde fått æren av å dele ut prisen for beste regi, og tok en frekk og skjevsmilende hevn for all ventingen skuespillere utsettes for når de sitter der og venter på telefon fra regissøren — ville de få jobben eller ikke?

— Kjenn på åssen det er! proklamerte de to skuespillerne og gliste fett.

Men Jens Lien slapp jo å vente i månedsvis.

Som beste utenlandske film danket «Walk the Line» ut «Brokeback Mountain» og «Charlie og sjokoladefabrikken», en åpenbart populær avgjørelse også blant stjernene i salen. Norge er for øvrig det landet i verden der «Walk the Line» har solgt nest best, bare slått av - ikke overraskende - Irland.

Pris til Wam-veteran

— Årets ærespris går til en skuespiller som aldri forsøker å skåne seg selv., men som spiller på et stort register og som har arbeidet med en rekke av samtidens regissører innen teater og film siden debuten i 1970, sa Liv Ullmann da hun introduserte årets æres-Amanda: Jorunn Kjellsby. Kjellsby huskes spesielt for sine roller i Wam og Wennerøds filmer. Så var det da også Sven Wam hun takket spesielt. Det er ham hun har arbeidet mest med: 15 filmer i alt.

Den vanskelige takketalen

Noen behersket takketalens kunst bedre enn andre. Best i stotring og stamming: Pitbullterje-regissør Arild Frölich.

Kveldens viktigste: Ane Dahl Torp, som holdt en varm og vakker takketale til regissør Hans Petter Moland - og til Nina Skåtøy for at roller som hennes faktisk finnes.

— Hun er drivende, mye med i filmen og representerer interesser langt utenfor sitt eget underliv. Jeg tror publikum vil ha det, og trenger det, sa Dahl Torp.

Kveldens best forberedte: Trond Fausa Aurvåg, som hadde skrevet stikkord i håndflaten - for å helgardere seg.

— Jeg skrev det i går kveld, så det ser litt svett og utflytende ut nå, forklarte han da han besøkte pressefolket på bakrommet.

Kysse - eller ikke?

Showet ble ledet av en opplagt Thomas Giertsen, som blant mange utfall og innfall kunne opplyse at Amanda-showet kostet nesten like mye som forretten i 50-årsdagen til Stein Erik Hagen, minus drikke.

Spørsmålet meldte seg selvsagt da kulturminister Trond Giske entret scenen. Skulle han og Giertsen gjenta fjorårets kysseseanse mellom Marit Åslein og Valgerd Svarstad Haugland? Kulturministerens smil stivnet et aldri så lite øyeblikk. Men Giertsen tok'an ikke helt ut, dessverre. Han nøyde seg med en uskyldig kos og kyss på kinnet.

Publisert: