Disse filmene kan du se på kino i romjulen

Se hva BTs anmelder mener om kinopremierene i romjulen.

Publisert Publisert

ROMJULSFILMER: Se hva BTs anmelder, Britt Sørensen, mener om filmene som har premiere i romjulen. Foto: Filmweb

iconDenne artikkelen er over to år gammel

STERK HOVEDROLLE: Daniela Vega som Marina i Sebastian Leilos «En fantastisk kvinne». Foto: Filmweb

5 av 6 hjerter

En scene mot slutten av filmen fanger med utsøkt presisjon essensen av hva dette handler om. Hovedpersonen Marina sitter naken på divanen. I et lite speil plassert over kjønnsorganet ser hun inn i sitt eget ansikt.

Hva er kjønnsidentitet, og hvor er den plassert? I hodet? Mellom beina? Dette er ikke spørsmål filmen reiser eksplisitt, men de ligger som en understrøm i en film som i bunn og grunn handler om definisjonsmakt.

«En fantastisk kvinne» ble anmeldt i forbindelse med Biff, og har ordinær kinopremiere nå i julen.

PÅ FLUKT: Thomas Gullestad i rollen som Jan Baalsrud. Foto: Filmweb

3 av 6 hjerter

Det beste som er å si om Harald Zwarts nyfortelling om Jan Baalsrud, er at filmen forteller hederlig og godt om vanlige menneskers innsatsvilje og heltemot.

Les hele anmeldelsen her.

VERDENS TROLIG VERSTE FILM: James Franco spiller Tommy Wiseau. Foto: Filmweb

5 av 6 hjerter

Julens morsomste komedie! Aldri har James Franco vært mindre James Franco, for å si det sånn. Han er så lite James Franco at det tar flere sekunder før jeg kjenner ham igjen. Innimellom ser han mer ut som heavy metal-utgaven av en ung Liam Neeson.

At han med sine affekterte fakter av og til også minner om vår egen Aune Sand, gjør det hele ekstra vittig, all den tid Sand er mannen bak «Dis», den ypperste av våre hjemlige kultkalkuner. Franco spiller Tommy Wiseau, skaperen av «The Room».

Les hele anmeldelsen.

USYMPATISKE: Den ikke akkurat sympatiske familien Laurent. Foto: Filmweb

4 av 6 hjerter

Godt at familien Laurent befinner seg på armlengders avstand, og på et lerret, for dette er mennesker jeg ikke ville orket særlig mye av i det virkelige liv. Trass i fransk høflighet utsondrer de kulde, og avstand – noe Michael Haneke av og til tar inn i selve filmfortellingen ved å plassere kamera utenfor hørevidde, men nær nok til at vi lett leser hva som skjer. Paradoksalt nok, siden filmen ellers ofte oppleves som full av biter og brokker publikum selv må pusle sammen.

Les hele anmeldelsen.

NYSLÅTT MINISTER: Kristin Scott Thomas i hovedrollen som Janet. Foto: Filmweb

4 av 6 hjerter

Med et stjernegalleri på plass duker den britiske veteranen Sally Potter for et kammerspill av både personlige og politiske dimensjoner. Ved å la prinsipper, innsikter og selvforståelse stå for fall, tar Potter pulsen på den liberale venstresiden – på begge plan. Å si at det står dårlig til, er ikke å røpe for mye. Filmen er, ikke tilfeldig, spilt inn i London under fjorårets Brexit-valg.

Les hele anmeldelsen.

Publisert