Wenche Kvamme er død

Skuespilleren ble 68 år gammel.

DØD: Skuespiller Wenche Kvamme. Paul S. Amundsen

«Vår fantastiske kollega og venn sovnet stille inn i natt. Hun var et raust og varmt menneske og et fyrverkeri av en skuespiller» skriver Den Nationale Scene på Facebook.

Kvamme døde lørdag kveld, etter å ha vært kreftsyk.

– Det er en stjerne som er sluknet. Hun var en fabelaktig skuespiller. Jeg er så glad for at den siste rollen hun gjorde, var en rolle som betydde mye, sier teatersjef Agnete Haaland.

Brukte morfin før forestilling

Den siste rollen til Wenche Kvamme var som Bergljots mor i teateroppstillingen «Arv og Miljø» på Den Nationale Scene.

Siste gang hun gikk på scenen var 19. desember i fjor.

– Hun tok morfin og sterke smertestillende og stilte hver kveld. Hun sa at det ga henne livsgnist. Det var teateret foran alt. Hun tilhørte en døende generasjon som alltid setter teateret først. Det er stor sorg på Den Nationale Scene, legger Haaland til.

DNS: Wenche Kvamme hadde fast stilling ved DNS i nesten 40 år. Paul S. Amundsen

Teatersjefen forteller at Kvamme ringte henne tirsdag i forrige uke.

– Hun sa: «Jeg kan ikke være med i en ny forestilling, for jeg skal dø». Hun var veldig etterrettelig. Hun strakte seg så langt som mulig og enda lenger for teateret, sier Haaland.

– Hun var en fantastisk skuespiller, og hun vil bli savnet. Jeg håper at hun kan sveve over teateret og passe på oss, sier teatersjefen.

Over 40 år på scenen

Kvamme debuterte som skuespiller i «Dantons død» på Nationaltheatret i 1977 og var ansatt ved Den Nationale Scene i mange år. Hun har også vært aktiv på Ole Bull Teater og Logen Teater.

Kvamme fikk sin utdannelse ved Statens Teaterskole i perioden 1974–1977. I tillegg til å ha spilt på mange scener på Vestlandet og i Oslo, hadde hun roller i flere TV-serier.

DNS: Skuespiller Wenche Kvamme som Sigbrit i "Dyveke" i 2013. Kristine Lindebø (arkiv)

– Altfor tidlig å stikke av

Skuespiller Helge Jordal sier at det var tøft å få høre om Wenche Kvammes bortgang.

– Det er altfor tidlig å stikke av, sier Jordal.

Han spilte mye sammen med Kvamme, og da ofte i rollen som ektepar i oppsetninger som Jeppe på Bjerget, Spelemann på taket og Les Misérables.

– Wenche var en dynamisk dame, og var ikke den til å snakke høyest. Hun hadde høy faglig integritet og stolthet – høyere enn det fleste. Det var ikke mange som var lik Wenche, sier Jordal.

SJELDEN: Skuespiller Helge Jordal sier at Wenche Kvammes død er et stort tap for teateret. Eirik Brekke

Han legger til at Wenches bakgrunn fra Bergen gjorde at hun behersket alle slags sosiolekter, noe som igjen gjorde henne populær som skuespiller.

– Dette er et stort tap for teateret, legger Jordal til.

– En av de store i bergensk teaterhistorie

– Wenche var en god venn, en fantastisk skuespiller og et sjenerøst menneske, skriver forfatter Stig Holmås i en e-post.

– Jeg har kjent henne siden vi var unge, og jeg husker ennå hvordan hun strålte den dagen hun fortalte at hun var kommet inn på Statens Teaterhøyskole. Siden fortsatte hun å stråle for oss alle fra scenen, legger han til.

MINNES: Flere har skrevet minneord til Kvamme søndag ettermiddag. – Vi kommer til å savne deg sårt, skriver forfatter Stig Holmås. Paul S. Amundsen

Han tror Kvamme kommer til å bli stående som en av de store i bergensk teaterhistorie.

– Hun var allsidig, briljerte i alle slags karakterroller, og hun oppnådde det privilegiet det er å bli en folkekjær scenekunstner. Vi kommer til å savne henne sårt, og vi kommer til å snakke om henne med varme, igjen og igjen.

– Du har satt spor

– Da jeg hørte om hennes bortgang sjekket jeg opp tekstene jeg har skrevet om stykkene hun har vært med i og fikk bekreftet det jeg mistenkte, hun har alltid vært en styrke i alle forestillingene hun var med i. Alltid bunnsolid treffsikker. En gjennomført kul dame. Både som scenepersonlighet og menneske, uttaler teateranmelder Charlotte Myrbråten.

Søndag har flere personer delt minneord til Wenche Kvamme på Facebook.

«En av de aller, aller beste er borte. Kommer aldri til å glemme deg, Wenche», skriver tidligere DNS-ansatt Finn Bjørn Tønder på Facebook søndag.

«Takk Wenche. Du har satt spor og vi vil aldri gløyme deg» skriver teatersjef ved Hordaland teater Solrun Toft Iversen.

«Kjære Wenche Kvamme. Takk for alle fine stunder. Hvil i fred» skriver skuespiller Sven Henriksen.