Dylansk ungdomsteater på DNS

Voksne kan vente seg en skikkelig skyllebøtte fra ungdommen når Vestlandske Teatersenter setter opp ungdomsforestillingen «Bob Dylan – jeg er ikke her».

Publisert Publisert

13 ungdommer fra Vestlandske Teatersenter (VT), fire profesjonelle musikere og 15 sanger av Bob Dylan utgjør rammen rundt stykket som har premiere på Småscenen på Den Nationale Scene 12. juni.

– Stykket er basert på Dylans ord og meninger. Hvordan verden egentlig er. Vi sitter her og tror at alle har den luksusen vi har. Men mange steder er det ikke sånn. Folk må begynne å skjønne det, sier 14 år gamle Karianne Hjartholm Gjerald, en av skuespillerne i stykket.

Til ungdommen

«Bob Dylan – jeg er ikke her» forteller historien om en ung gutt, Tor Troer, som skal ut og utforske verden – ut og skape seg et liv. Og for mange i dag handler det om å bli kjendis. Men for Dylan har det aldri handlet om det, skal vi tro de unge skuespillerne.

– Stykket handler ikke om personen Bob Dylan. Jeg elsker sangene hans, men jeg vil ikke treffe ham. Det ville ødelegge magien, hevder Rasmus H. Bringslid (16).

– For han er en veldig sær mann, utdyper Karl Vidar Lende (14).

– Dylan har aldri villet bli kjendis. Han er ikke så opptatt av seg selv, men bruker artistrollen sin til å si «hør på tekstene mine», forklarer Karianne, Rasmus og Karl Vidar.

– Men er ikke dere egentlig for unge for å ha noe forhold til Bob Dylan?

Ungdommene nesten fnyser av spørsmålet.

– Det handler ikke om alder!

– Jeg tror tekstene hans er veldig nære unge mennesker, skyter manusforfatter og regissør, Steinar Thorsen inn.

– Dylan var rundt 20 da han skrev mye av dette, og i 1997 – da han ga ut sin hittil nest siste plate – sa han «denne skriver jeg for ungdommen».

Publikum skal tenke

Ungdommene ved Vestlandske Teatersenter er ikke redde for å skjelle ut sine foreldre – og andre voksne.

– Folk sier at barn ikke skal høre om voksenlivet, men barn blir tatt med i krig, påpeker Karianne.

– Er det én ting jeg har lært av Dylan, så er det at når de voksne sier at alt skal bli bra, så blir det ikke det, fastslår Rasmus.

Steinar Thorsen utdyper:

– Dylan kritiserer det vestlige samfunnet for dumheten: maktens og systemets dumhet. Og sier at individet har et ansvar, uten å bli moralistisk.

Omtrent halvparten av de 15 Dylan-sangene er oversatt til norsk. Thorsen har valgt å bruke Jan Erik Volds og Stein Eriks Lendes oversettelser, pluss en monolog som er «benyttet friskt».

– Tekstene er veldig viktige, presiserer Steinar Thorsen. De første prøvene ungdommene hadde, var derfor kun for å lære om Bob Dylan.

– I begynnelsen skjønte jeg ikke manus så godt. Men så begynte jeg å tenke gjennom det hjemme. Jeg tror det er det Steinar vil; at publikum skal begynne å tenke, sier Karianne.

Ungdommene har hatt proffe rammer rundt seg hele tiden. De 13 skuespillerne er tatt ut på audition, de fire musikerne (Øystein Fosshagen, Anders Vassenden, Jan Tore Ness og Lars Sveinung Lid) er alle erfarne og velkjente i Bergens musikkmiljø, Ann Terese Aasen har stått for koreografien, Viktorija Rudyte for scenografien, og Frøydis Flotve har bistått Thorsen med regien.

– Jeg har aldri vært med på noe så stort før, sier Rasmus oppriktig.

Publisert

Foto: Ørjan Deisz