En smal, gal verden

Demi Moore ble definitivt Demi «Less» da hun skulle på forsiden av W Magazine, hevder kritikere.

JUKS? Heftige spekulasjoner går ut på at Demi Moores (til v.) hode skal ha blitt flyttet over på kroppen til catwalkmodell Anja Rubik (til h.) FOTO: W MAGAZINE/THIBAULT CAMUS, AP
  • Tove Giskeødegård
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Retusjerte kjendiser og modeller i magasiner er blitt dagligdags. De gode nyhetene er at folk nå har begynt å reagere på komplett unaturlige bilder av idoler.

Demi Moore hevder riktignok at bildet av henne på forsiden av amerikanske W Magazine er helt ekte. Filmstjernen er kledd i en dristig kjole fra it-designeren Balmain. Gyllen i huden og uten så mye som en rynke eller hudfold som skulle tilsi at hun har rundet sitt førtisyvende år.

Det mest forunderlige er hoftene til Demi Moore, eller snarere mangelen på hofter. Hennes smale midtparti har fått ryktene til å gå.

Eksperter mener hun har fått en god omgang i photoshop. De drøyeste konspirasjonsteoriene går ut på at Moores hode er blitt photoshopet over på kroppen til Anja Rubik – modellen som bar denne kjolen på catwalken under Balmains vår/sommer 2010-visning.

Ved siden av hverandre ser de to kroppene mistenkelig like ut.

Selv benekter Demi Moore at noe er gjort for å fikse på utseendet hennes. På nettsamfunnet Twitter la hun ut det som skal være det originale bildet fra fotograferingen (selv om også det ser vel glossy ut), og skrev: «Her er det originale bildet, og hoftene mine ble ikke rørt. Ikke la disse menneskene lure dere!».

Senere samme dag skrev Moore på Twitter at hun elsker bildet og kunne ønske lyssettingen fulgte henne dagen lang. Kjendisblogger Perez Hilton parerer utsagnet med å tvitre: «Det er nok mer enn godt lys, kjære».

Ralph Lauren måtte tidligere i høst beklage bruken av photoshop, etter at et kampanjebilde fra motehuset med den svensk-franske modellen Filippa Hamilton, gikk sin rundgang på nettet. På det tydelig retusjerte bildet er hodet til Hamilton omtrent like bredt som hoftene hennes. Hamilton, som hadde jobbet for Ralph Lauren siden 2002, fikk sparken i april, på grunnlag av at hun var blitt «overvektig».

Bildet fra kampanjen tok henne fullstendig på sengen;

— Jeg ble helt sjokkert av å se den supertynne jenten med mitt fjes, sier Hamilton til The Daily News.

Beklagelsen til tross, noen uker senere lanserte Ralph Lauren et nytt kampanjebilde. Modellen Valentina Zelyaeva hadde fått samme, slankende behandling. Resultatet er latterlig likt en Bratz-dukke, som sladrenettstedet Jezebel bemerker.

På nettstedet photoshopdisasters.blogspot.com har det «å Ralph Lauren noe» blitt et verb, synonymt med å fullstendig ødelegge et bilde med retusjering. Bloggen fokuserer på å henge ut firmaer som har vært litt for harde på retusjeringsverktøyet.

Retusjer meg her, og retusjer meg der. Noe er åpenbart galt når redaktør av britiske Vogue, Alexandra Shulman, ser seg nødt til å sende et brev til sentrale designere i bransjen. Brevet, som skulle være konfidensielt, lekket til pressen i sommer.

Shulman kritiserer størrelsen på klesprøvene som blir sendt til magasinene. Hun gir designerne skylden for at magasinene bruker stadig tynnere modeller. Hun føler seg tvunget til å ansette noen som passer inn i de bittesmå klærne.

I brevet, som ble sendt til blant andre Karl Lagerfeld, John Galliano, Prada og Yves Saint Laurent, avslører Shulman at Vogue ved flere anledninger har sett seg nødt til å retusjere modeller for å få dem til å se større ut, refererer The Guardian.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Den unektelig smekre førtisjuåringen står på sitt. Hva Demi Moore angår, kan man ikke annet enn å spekulere på om kroppen på forsiden av W Magazine er hennes. Og konkludere med at det er vi som er normale, og verden som er blitt gal.

PHOTOSHOPKRISE: Ralph Laurens kampanje med modellen Filippa Hamilton førte til mye kritikk, og motehuset måtte til slutt beklage bildet. Til høyre ser man hvordan Hamilton egentlig ser ut. FOTO: AP
Publisert
  1. Mote
BT anbefaler

Mette Hammersland var på joggetur. Så kjente hun et hardt grep.

Mette Hammersland har kjempet for kvinnefotball i 45 år. Men opplevelsene utenfor banen har satt dypest spor.

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet vil anmelde rasistiske tilrop fra Brann-tribunen

  2. – Kan kanskje oppleves som kaos

  3. Mann i 30-årene til sykehus etter voldshendelse

  4. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie får krampene daglig.

  5. Julian Berntzen og Nathalie Nordnes er gamle venner. Nå skal de gjøre noe sammen som de aldri har gjort før.

  6. Hun var vettskremt da drosjen svingte av motorveien. Så møtte hun Tom Rune.