«Reprise» og «Sønner» nominert til filmpris

Joachim Triers prisvinnerfantom «Reprise» og Erik Richter Strands «Sønner» er kandidater til Nordisk Råds filmpris.

Publisert Publisert

Prisen ble delt for første gang i 2002. Blant årets nominerte filmer er svenske «Farvel Falkenberg» og danske «Kunsten og gråte i kor». De norske regissørene er gledelig overrasket.

Joachim Trier tror folk for tiden er litt lei av konvensjonelle fortellermåter, og at filmens annerledeshet er grunnen til «Reprise»s popularitet.

– Vi har tatt noen forfriskende sjanser. Vi er ikke avantgarde, men vi leker litt med og bøyer litt på fortellermoduset, og det tror jeg folk kicker på. I utlandet har også kritikerne lagt merke til skuespillernes stil. Men nå siterer jeg mest det andre har uttalt om filmen. Det vi har gjort, er å forsøke å ha integritet overfor det vi oppfatter som interessant film, sier Trier.

Ingen prestasjonsangst

– Alle sier at det er nå det blir vanskelig, men jeg syntes det var ekstremt vanskelig å lage den første filmen, altså «Reprise». Men jeg begynte jo ikke med dette fordi det skulle være lett. Ingen filmkarrierer går knirkefritt herfra til dit, man må regne med litt motstand og ta det som det kommer hvis det skjer, forteller Trier.

Trier er også glad for medkonkurrentenes selskap.

– Jeg har ikke sett alle de nominerte filmene, men vet at mange av dem er bra. Og jeg har sett «Farvel Falkenberg». Den er jo et mesterverk, sier Trier.

– Hva som skjer nå er helt åpent, men det er veldig gøy å få den anerkjennelsen som ligger i en slik nominasjon. Så vidt jeg vet, følger det også med en pengepremie, og det hadde også vært kjekt, sier Richter Strand, som for tiden driver etterarbeid på den siste Varg Veum-filmen.

Nordisk Råds filmpris er på 350.000 danske kroner. Summen skal deles mellom manusforfattere, regissør og produsent. Vinneren kåres av en jury bestående av ti filmkritikere fra de nordiske landene. Anne Hoff og Øyvor Dalan Vik er norske jurymedlemmer.

Se listen over de nominerte her.

Publisert