«Dokument 2» legges ned

Programleder Tonje Steinsland frykter at NRK vil få monopol på gravende journalistikk.

– Jeg tror de vil komme til å savne den grundige og undersøkende journalistikken, og at de ønsker seg et TV 2 som er noe mer enn en ren nyhets- og underholdningskanal, sier programleder i «Dokument 2», Tonje Steinsland. Arkivfoto: TV 2

 • Dyveke Nilssen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I går fikk ansatte og ledelsen i TV 2 beskjed om at kanalens egenproduserte dokumentarserie «Dokument 2» mest sannsynlig vil bli lagt ned fra begynnelsen av 2010.

– Det stemmer at vi har varslet om at det sannsynligvis vil bli sånn fra neste år. Jeg synes at dette er veldig leit, sier leder for nyheter og aktualitet i TV 2, Kjell Øvre Helland til bt.no.

– Vi sender i høst en serie gode programmer som allerede er laget og fortsatt jobbes med, så dette er en foreløpig varsling. Det endelige vedtaket blir i forbindelse med budsjettet senere i høst, men vi har en varslingsplikt så det kan drøftes mellom ansatte og ledelsen.

Blir for dyrt

I går ble det kjent at minst 100 årsverk må vekk for at TV 2 skal kunne spare inn 150 millioner for neste års budsjett.

– TV 2 er i en kostnadsprosess der vi må redusere utgiftene for alle avdelinger, og alle programmer blir gjennomgått nøye, sier Øvre Helland.

Ifølge ham koster «Dokument 2» kanalen mellom 10 og 15 millioner i året.

– Det er et program som er veldig bra på den måten at vi har kjempegode medarbeidere som viser at dette er god og viktig journalistikk, men nå må vi gjøre valg og prioriteringer av et såpass dyrt program.

Fremtiden for de 12 årsverkene som er knyttet til dokumentarredaksjonen er enda usikker.

– Det skjer jo det som i en sånn sammenheng skjer, vi prøver å finne individuelle løsninger for alle sammen. Det er en kompetanse som vi, hvis vi kan, gjerne vil videreføre i nyhetsavdelingen, sier Øvre Helland.

Bekymret for TV 2s profil

Tonje Steinsland, kjent fra blant annet samtaleprogrammet «Tonje Steinsland møter...», er i år programleder i «Dokument 2».

– Vi fikk i går varsel fra ledelsen om at «Dokument 2» etter all sannsynlighet vil legges ned fra nyttår. Vi i «Dokument 2»-redaksjonen er svært bekymret for profilendringen som ledelsen nå foretar. TV 2 mister med dette journalistisk tyngde og utvikles i retning ren underholdning— og nyhetskanal med ensidig fokus på «breaking news», sier hun til bt.no.

– Det gravende journalistiske miljøet i TV 2 har eksistert siden kanalen startet i 92, i 17 år, og i disse årene har dette miljøet vært svært viktig for den norske samfunnsdebatten hvor vi har representert grundig, vesentlig og undersøkende journalistikk, sier hun.

Frykter NRK-monopol

«Dokument 2» er den mestvinnende TV-redaksjonen i Norge i Gullrutesamenheng, og har blant annet vunnet Den Store Journalistprisen så sent som i vår.

– Når man legger ned dette journalistiske miljøet så er vi på vei tilbake mot gamle NRK-monopolet når det gjelder den gravende TV-journalistikken, sier Steinsland.

– Det er veldig beklagelig.

Hun tror seerne vil savne «Dokument 2».

– Jeg tror de vil komme til å savne den grundige og undersøkende journalistikken, og at de ønsker seg et TV 2 som er noe mer enn en ren nyhets- og underholdningskanal, sier Steinsland.

«Dokument 2» starter sendinger for høsten onsdag 30. september klokken 21.40. Høstens første program handler om fjorårets K2-ekspedisjon hvor den erfarne fjellklatreren Rolf Bae mistet livet.

Vil du savne «Dokument 2»? Bruk kommentarfeltet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. TV 2 vil inn i skolene
  TV 2 håper å kunne tjene penger på, og sikre arbeidsplasser, ved å tilrettelegge arkivstoff for undervisning i skolen.

  Les hele artikkelen

MÅ LEGGES NED: – TV 2 er i en kostnadsprosess der vi må redusere utgiftene for alle avdelinger, og alle programmer blir gjennomgått nøye, sier Kjell Øvre Helland. Arkivfoto: Einar Spang

BT anbefaler

Dette er reglene som gjelder i Bergen

– I dag må vi stramme inn igjen. Vi har havnet i en situasjon vi ikke har lyst å være i.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Ras stenger vei mellom Vikøyri og Arnafjord

 2. Her skal de bygge ny gå­gate til Nygårds­høyden

 3. – Jeg er født i Norge, men tror aldri jeg vil føle meg norsk

 4. Smitteutbrudd i Bergens største barnehage

 5. Fortviler over at spekkhoggerne ikke får fred: – Sirklet rundt dem i høy fart

 6. Kameratene nektet først for at de var utsatt for overgrep. Så gjorde de helomvending.