«Vi nærmer oss danskene i kvalitet»

I timen mellom klokken 21.30 og 22.30 torsdag kveld svir NRK av fem millioner kroner. Dramasjef Hans Rossiné i NRK synes ikke det er spesielt mye.

  • Arild Berg Karlsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– En norsk spillefilm på en og en halv time koster i gjennomsnitt 16 millioner kroner. En time med egenprodusert drama i NRK Fjernsynet koster fem millioner, og blir sett av mange flere. I fjor ble de norske kinofilmene totalt sett av 1,9 millioner mennesker. Det tilsvarer seertallene for to – tre episoder av «Kodenavn: Hunter», sier Hans Rossiné til Bergens Tidende.

Fornøyd dramasjef NRKs dramasjef er godt fornøyd om dagen. I løpet av tre måneder har han fått vist sitt publikum tre store, egenproduserte serier – Ibsen, «Kodenavn: Hunter» og «Størst av alt», der sjette og siste episode vises i kveld i timen mellom klokken 21.30 og 22.30.

Og mer egenprodusert drama skal det blir fra NRK, men ikke før til høsten.

– Vi har laget dramaserien «Berlinerpoplene» som bygger på bøkene «Berlinerpoplene» og «Eremittkrepsene» av Anne B. Ragde. Det blir seks episoder, spilt inn på location i Trondheim, sier Hans Rossiné.

– Har dere fått mer penger til å produsere drama, eller er dere bare blitt flinkere til å husholdere?

– Vi har ikke fått større budsjetter enn det vi har hatt tidligere, men vi i NRK er spesielt gode på logistikken, og det sparer vi penger på.

– Og dere bruker NRK-ansatte i dramaproduksjonene?

– I all hovedsak er det bare skuespillerne som blir hentet utenfra, ja, sier Rossiné.

Håper på «Emmy» Både «Kodenavn: Hunter» og «Størst av alt» er produksjoner som inngår i den norske satsingen for «Emmy 2007», der målet er å hente en Emmy-pris hjem til Norge i november i år.

– Blir det «Emmy» på noen av NRKs produksjoner?

– Jeg har selv sittet i «Emmy»-juryen, så jeg vet hvor mange gode produksjoner som deltar. Likevel har jeg gode forhåpninger. Våre dramaproduksjoner holder nå et høyt skandinavisk nivå, kanskje på høyde med danskene, eller i hvert fall i nærheten av dem. Vi nærmer oss absolutt danskene i kvalitet, men de har mer penger til hver produksjon enn det vi har. Vi regner 5 millioner kroner pr. time drama, mens danskene regner 7 millioner pr. time. Det gjør at de blant annet får bedre tid, og på den måten kan sikre kvaliteten, sier Rossiné.

Gode seertall NRKs dramasjef mener også at de har fått full uttelling i antall seere til dramasatsingene sine.

– Vi visste at «Kodenavn: Hunter» ville gi gode tall, fordi det var en klar krim-serie, og krim har alltid bra seertall. Likevel var responsen på «Hunter» overveldende, langt over det vi hadde trodd.

– Hva med «Størst av alt», som avsluttes i dag?

– Det er en roligere serie, og en blanding av alle mulige slags sjangre. I forkant sa vi at vi ville være meget godt fornøyd med et gjennomsnitt på 600.000 seere. Etter fem episoder er gjennomsnittet på 598.000, sier Hans Rossiné til BT.

NRK-DRAMA: Krimdramaserien «Størst av alt» er en av NRKs tv-produksjoner som inngår i den norske satsingen for «Emmy 2007». Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Vi som ønsker vindkraft trenger visst ikke gå til valgurnene

Grunneierne føler seg overkjørt. Nå kan de få nasjonalpark mot sin vilje.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  2. Stappfulle bybaner: – Det føltes ikke greit i det hele tatt

  3. – Vaksiner deg, ellers vil jeg få deg fengslet

  4. Hvor ofte, hvor tungt og hvilke økter? Ny forskning om styrketrening gir svar.

  5. Kvinne drepte ektemann som mishandlet henne – møter i retten

  6. Terjes far ble torturert i hjel midt i Bergen sentrum. Nå åpner museet der det skjedde.