Husker du pausefiskene?

Den supertravle regissøren bak «Thale» fant drivved i fjæra. Sånt blir det prisvinnende videoinstallasjon av.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

På youtube ligger det over 120 millioner videoer som er tidstyver med kattevideoer, Bieber-wannabees og fysiske umuligheter. Men en av dem er en video av drivved som svømmer rundt i et akvarium.

Den er laget av tidligere bergensbaserte regissør Aleksander Nordaas, som nå er travelt opptatt med å promotere filmen «Thale» i USA. Vi snakket med ham rett før han skulle over atlanteren igjen for å diskutere en mulig amerikansk remake av nevnte film.

Hvorfor laget du en film om drivved som svømmer rundt i et akvarium?

— Det kan jeg spørre meg selv om. Det hele begynte når vi skulle rydde strømlinjen ved hytten, og under en dynge med løv fant jeg drivved som minnet om en hai. Så begynte jeg å lete etter flere fisker etterhvert, og det var som å gå rett i barndommen, forteller Nordaas.

Ble kunstprosjekt - vant pris

Drivveden som lå og fløt i fjøra ble en kunstutsilling under «Galleria kunstfestival 2012» i sommer, og Nordaas ble årets kunstner med videoinstallasjonen «Tørrfesk».

Selv har Nordaas bare vage minner om pausefiskene på NRK, som den litt eldre garde husker igjen fra tv.

Les også

- Rart at ingen har gjort dette tidligere

— Jeg fikk en del kommentarer om at dette minnet folk om pausefiskene. Det var morsomt å se barna bli engasjert, og for deretter hente mor og far, som ble like engasjert, sier han.

Bruke det man har

Nordaas håper at folk lar seg underholde og fasinere av videoen. Men han understreker at det også ligger et viktig poeng med bruk av drivveden.

Les også

Den nye humoren?

— Du trenger ikke kjøpe dyre leketøy for å la deg underholde. Du finner mye fint som kan brukes ute i naturen, forteller Nordaas.

Rekrasjon i en travel hverdag

Nordaas har brukt dette prosjektet som rekrasjon etter en veldig travel periode med med filmen «Thale».

— Men det ble litt sene og lange kvelder når jeg jobbet på prosjektet, ler han.

Men etter USA-turen så skal han skrive på manus i ett år og jobbe med en langfilmadapsjon av «Bak lukkede dører» og animasjonsfilmen «I morgentåkedalen».

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert:
DRIVVED I FJÆRA: Aleksander Nordaas har bare vage minner om pausefiskene på NRK, som han blir fortalt at filmen minner seerene om.