Bergensjente klar for Hollywood

Til høsten drar Jade Hærem Aksnes til Hollywood for å gå på verdens mest prestisjetunge filmskole, American Film Institute. Men hun vil jobbe i Norge.

DRAR VESTOVER: Flere av filmene til Jade Hærem Aksnes har fått utmerkelser og blitt populære på YouTube. Fra 20. august er hun student ved American Film Institute. Der vil hun få regiopplæring fra noen av verdens fremste lærere og regissører.
  • Halvor Ripegutu
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg er veldig klar og takknemlig. Dette er kanskje verdens beste filmskole, og en fantastisk mulighet for meg, sier Jade Hærem Aksnes.

Den 25 år gamle bergensjenten, som har mastergrad fra Universitet i Bergen, skal tilbringe de neste to årene som registudent på konservatoriet til American Film Institute (AFI). Skolen er blitt kåret til verdens beste i sitt slag, og regnes som spesielt vanskelig å komme inn på. Kun 28 søkere kommer inn på regilinjen hvert år. Som eneste filmskole ligger den dessuten midt i Hollywood.

— Jeg har aldri bodd andre steder enn i Bergen, så dette blir nok en overgang. Mange tror at jeg kommer til å møte masse kjendiser, men selv vet jeg ikke helt hva jeg kan forvente. Jeg kommer nok uansett ikke til å gå på autografjakt, sier Aksnes.

- Ikke overrasket

Bergensjenten fikk beskjed om at hun kom inn på skolen for noen måneder siden, etter en omfattende søknadsprosess, som inkluderte motivasjonsbrev, intervju i California og et utvalg av tidligere arbeid. Heldigvis for Aksnes falt kortfilmen "Englespill", laget i 2010, i smak hos nominasjonskomiteen. Filmen, som også har utmerket seg på flere filmfestivaler, kan du se på BTs nettsider.

— Da jeg kom på intervju, sa de at de likte "Englespill" veldig godt. Det var en bra start på intervjuet. Da jeg senere fikk beskjed om jeg var kommet inn på skolen, var jeg egentlig ikke så overrasket. Jeg hadde en veldig god følelse, sier Aksnes.

Blant AFIs tidligere studenter, finnes flere regissører i det absolutte toppsjiktet i amerikansk film, som David Lynch, Terrence Malick og Darren Aronofsky. Kunstfilmyndlingen Lynch, som er kjent for filmer som "Blue Velvet" og "Mulholland Drive", samt TV-serien "Twin Peaks", har sagt at han "ikke hadde vært noe sted uten AFI".

— Akademiet har en mer kunstnerisk, og mindre kommersiell, tilnærming enn mange andre filmskoler. De legger vekt på at du skal utvikle din egen stemme. Dessuten er det veldig mye fokus på praktisk erfaring. Det blir hardt arbeid, men veldig lærerikt. Det passer veldig bra for meg, sier Aksnes.

Født i filmfamilie

Aksnes sier hun er opptatt av å fortelle filmer med følelsesmessig dybde, men også humor. Et eksempel er nevnte "Englespill". Den forteller historien om en ung gutt som har mistet sin far, men som fortsatt leker med ham i fantasien.

— Jeg liker filmer med en emosjonell kjerne og en utradisjonell tilnærming til stoffet, som Milos Formans "Amadeus" og Roberto Benignis "Livet er herlig". Men jeg prøver å hente inspirasjon fra forskjellige type filmer, sier Aksnes, som er født inn i en filmfamilie. Foreldrene Siv Aksnes og Niels Peter Hærem er filmskapere og har laget en rekke kortfilmer.

— Jeg har vokst opp med dette, og vært med på mange innspillinger opp i igjennom årene. Fra jeg var 16 visste jeg at det var dette jeg ville gjøre, sier hun, som ikke bekymrer seg over at hun er på vei inn i en meget mannsdominert bransje. Eksempelvis har 83 menn, men kun én kvinne, vunnet Oscar-prisen for beste regi.

— Filmbransjen trenger flere kvinner, så jeg ser snarere på dette som en utrolig mulighet for meg. Skal menn skyve meg til side, må de jobbe veldig hardt, sier hun.

Og hvor ser hun seg selv om ti år?

— Da håper jeg å drive med spillefilm, med et internasjonalt publikum. Å se hvordan historier kommuniserer på tvers av landsgrenser og kulturer, er en stor inspirasjon for meg. Men jeg ønsker å jobbe i Norge. Som filmnasjon er det fortsatt mye som er ugjort her, sier Aksnes.

Publisert: