«Nordstjernen» solgt og fredet

Hurtigruteskipet MS «Nordstjernen» er solgt til Bergen. Samtidig har Riksantikvaren gått til midlertidig fredning av fartøyet.

Publisert Publisert

ORIGINAL KUNST: Paul René Gaugins originale kunst preger hele skipet. Her fra en av salongene. Foto: EIRIK BREKKE

  • Kari Fauskanger
  • Harald Espeland
  • Olav Gorseth
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For tiden ligger MS «Nordstjernen» som hotellskip på Ågotnes.

— Skipet er sikret en ny eier, og vil ha tilholdssted i Norge med Bergen som hjemby, sier daglig leder i Indre Nordhordland Dampbåtlag, Håkon Roska.

FISK OG FUGL: Om bord i «Nordstjernen» er sjø- og havmotiver hentet fra den norske kystkulturen og mytologien i overtall. Foto: EIRIK BREKKE

Det er dampbåtlaget som er kjøper av det 56 år gamle hurtigruteskipet. Fra før eier dampbåtlaget veteranskipet MS «Bruvik». Fortsatt mangler noen formaliteter før salget av «Nordstjernen» er endelig. Skipet skal etter planen være på de nye eiernes hender i løpet av uken.

Les også

Gaugins fabelaktige fabuleringer

Ble fredet i går

Riksantikvaren vedtok i går å gå til midlertidig fredning av skipet. Begrunnelsen er at Riksantikvaren vil bidra til å skape ro under eierskiftet og den videre prosessen frem til fredningssaken og høringer er ferdig. Det betyr at skipet allerede er å anse som fredet og underlagt fredningsbestemmelsene.

I går ble også dokumentene som følger forslaget om fredning sendt ut til høring. Etter høringsfristen vil endelig vedtak om fredning fattes. Allerede i juni varslet Riksantikvaren om at det ble arbeidet med tanke på å frede skipet.

STEMNING: Typiske motiver for Gaugin var fabeldyr og fabulerende fremstillinger. Det preger hele stemningen om bord i MS «Nordstjernen». Foto: EIRIK BREKKE

Seniorrådgiver Erik Småland hos Riksantikvaren forklarer at fredningen vil sette klare begrensninger på hva som kan gjøres med fartøyet.

— Vi har dokumentert hele skipet. Det er en del av prosessen. Og fredningen innebærer at det er lite rom for forandringer. Forslaget om fredning som nå er sendt ut på høring omfatter skipet med fast inventar og utstyr, samt den kunstneriske utsmykningen og deler av det løse inventaret, blant annet gjelder det møblementet i salongene om bord. Ett av momentene som gjør at MS "Nordstjernen" er spesielt interessant, er at bare en kunster hadde ansvaret for all utsmykning om bord. Det var Paul René Gaugin. Skipet skal bevares slik det er i dag, og vedlikehold skal utføres med samme materialer og samme teknikk som da skipet ble bygget.

Ikke ut av landet

- Kan skipet føres ut av landet?

— Dette skipet omfattes av utførselsforbud. Det gjelder alle fartøy som er over 50 år gamle. Hvis dette skipet skal ut av landet, må det søkes til Riksantikvaren om det, og det skal mye til å få en slik dispensasjon. Og skipet må uansett fortsette å stå i norsk register. Riksantikvaren kan ikke regulere hvem som eier skipet, men hva de gjør med det, har vi innflytelse på.

- Fartøy som er fredet kan få vansker med nye pålegg fra Sjøfartsdirektoratet med tanke på sikkerheten?

— Det kan oppstå utfordringer med det. Ethvert pålegg skal etterkommes, men vi har så langt klart å få til ordninger som fungerer. En av løsningene kan for eksempel være å redusere hvor mange passasjerer som kan være om bord.

Hurtigruten godt fornøyd

Kontrakten om salg er allerede underskrevet, og depositumet er innbetalt fra kjøperen. Overleveringen av skipet skal etter planen skje denne uken, forteller kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten ASA.

— Vi har ikke satt noen forventninger til hva skipet skal brukes til. Vi håper skipet blir godt ivaretatt – det er vi også sikre på at det blir. Og vi regner med bistand fra Riksantikvaren, sier han, og viser til fredningsprosessen skipet er inne i.

— Det forelå begrensninger på hvor vi kunne selge skipet. Vi måtte selge det i Norge – det har vi gjort, og det er vi godt fornøyde med. Vi håper skipet fortsatt får en god fremtid i norske fjorder, sier kommunikasjonssjefen.

Ikke til Polen

For tre år siden flyttet Indre Nordhordland Dampbåtlag veteranskipet "Bruvik" til Polen for oppussing, før båten etter planen skulle tilbake til norske fjorder. Det var for tre år siden, men "Bruvik" er ikke kommet tilbake. Den nye eieren av MS "Nordstjernen" avviser at hurtigruteskipet går samme vei. Daglig leder Roska sier at det ikke foreligger planer om å ta hurtigruteskipet til Polen. "Bruvik" derimot går en mer uviss skjebne i møte.

DEN NORSKA FARGETRESKOLEN: Gaugin var en del av kunstretningen som blir kalt Den norske fargetresnittskolen.

— «Bruvik» kommer ikke tilbake til Bergen i år, for å si det sånn, sier Roska.

— Ønsket er at «Bruvik» skal tilbake til Vestlandet. Men vi må vurdere det ut fra kommersielle hensyn. Det hele bunner i muligheten til å få til en forsvarlig drift, legger han til.

Fremragende eksempel

MS «Nordstjernen» er det hurtigruteskipet som har seilt lengst i Hurtigrutens tjeneste. I hele 56 år har skipet gått i fast rute eller seilt på cruise, blant annet til Svalbard. Dette skipet var det siste av hurtigrutens fartøyer som ble bygget i samme skipbyggingstradisjon som dampskipene i mellomkrigstiden.

«Skipet er et fremragende eksempel på 1950-tallets utsmykning av skipsinteriør og blir ansett som et seilende galleri der norsk samtidskunst og interiørdesign vises for de reisende.» Dette skrev Riksantikvaren da varselet om fredning ble sendt ut i juni i år. I høringsrunden etter varselet har kunstmuseene både i Norland og i Bergen vært entusiastiske til fredning på grunn av kunsten om bord. «Nordstjernen" ble erklært verneverdig allerede i 2007.

KIRKENES- BERGEN: MS «Nordstjernen» har seilt distansen Bergen-Kirkenes i mer enn 50 år. Dette bildet er tatt utenfor Hammerfest.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  2. Tiltalt dommer gråt i retten

  3. Seks av ti nordmenn vil la seg vaksinere mot korona

  4. Salhusfabrikken blir fredet og får nytt navn

  5. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»

  6. Politiet: – Bil traff rundkjøring i høy fart og spratt opp i luften