Spellemannen på plass

 • Denne støper vi fast i Loddefjord, sa John Olav Nilsen da han og Gjengen vant Spellemannspris. I kveld holdt han ord.
 • Pål Andreas Mæland
  Journalist i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

På en kolle ved Sandgotnabanen, fordums fotballbane og åsted for 5071-festivalen neste helg, har bandet og billedhogger Inge Fornes plassert prisen. Der står prisen på en søyle som gir den utsikt over blokkene i Vadmyra.

Den velkjente harpen ble tildelt John Olav Nilsen & Gjengen for årets beste rockealbum 2009, med debutalbumet «For sant til å være godt». Da han mottok prisen, lovet Nilsen at prisen skulle støpes fast et sted i Loddefjord.

Les også

John Olav Nilsen vant Spellemann

Takket

— En av grunnene til at vi ville plassere den her i Loddefjord, er at vi er syv i bandet, og det er bare en pris. Men dette er også en takk til alle dem som har hjulpet oss på veien, sa Nilsen etter avdukingen.

Rundt ham sto bandmedlemmer, familie, venner og kjente fra bydelen. Alt fra bestefar Nilsen til småsøsken var på plass til grilling og avduking.

At prisen havnet akkurat der den gjorde, var delvis et resultat av tilfeldigheter, forteller Eystein W. Thue i 5071 Kulturforsyning, arrangøren av 5071-festivalen. Det var de som fikk oppdraget av bandet til å finne en egnet plassering.

— Vi prøvde flere steder, men enten var det omreguleringer eller tunnel som skulle bygges på stedet. For en måned siden fant Inge dette stedet, som han mente var perfekt, sier Thue.

De vakre taperne

Forfatter Frode Grytten sto for det kunstneriske innslaget i den uhøytidelige seremonien. Han hyllet vinnerne med å lese en tekst om de alle de vakre taperne, som han selv uttrykte det.

Mens Loddefjord-sangen «Herlige Loddefjorden» runget utover Sandgotnabanen, fortsatte grillfesten på Sandgotnabanen. Neste lørdag blir det festival her, og da skal den samme sangen avslutte showet. Innen den tid blir det opptredener med en rekke band og artister, deriblant Magnet, Datarock, de svenske rapperne Petter og Ken Ring, Love A (Florence Valentin) og lokale helter som John Olav Nilsen & Gjengen, Fjorden Baby! og Lars Vaular.

Og dersom noen av festivalgjengerne skulle ta en tur opp i skogbrynet der prisen står støpt fast, kan de snuble over en liten plakett med følgende John Olav Nilsen-sitat:

Der eg bor

kommer vinteren før du tror

Drømmen e lagt på is

Så eg sklir

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Hva synes du om plasseringen?

Publisert

Les videre

 1. - John Olav er litt fjollete
  Engelsk storavis på Bergenfest.

  Les hele artikkelen

 2. Nilsens metode

 3. Alle elsker John Olav

BT anbefaler

Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

Rundt femten prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet ikke at de har dette, sier professor Eszter Vanky.

LES SAKEN