Vil «Breaking Bad» knuse alle?

I kveld amerikansk tid deles den prestisjetunge TV-prisen Emmy ut. For siste gang kan «Breaking Bad» vinne priser.

WALTER WHITE: Bryan Cranston er favoritt til å vinne Emmy i natt. Foto: AMC

 • Frank Johnsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den store kampen blir i skuespillerklassen (drama). Det blir kolossene kamp: Bryans Cranston i siste sesong av «Breaking Bad» mot fersk Oscarvinner Matthew McConaughey i første sesong av «True Detective». Filmstjernen mot TV-stjernen. HBO mot AMC. Den kreftsyke narkokongen mot den filosofiske politimannen. Motpolene er mange.

Amerikanske eksperter er i hvert fall ikke i tvil om at det er disse to som kjemper om det gjeve trofeet, på bekostning av Kevin Spacey («House of Cards») og fjorårsvinner Jeff Daniels («The Newsroom»).

Bryan Cranstons Walter White er en av de mest komplekse karakterer som er portrettert i en TV-serie. Han har vunnet tre hovedrollepriser tidligere (2008-2010), men siden serien bare har ratet bedre og bedre blant kritikere, er det grunn til å tro at Cranston får en avskjedsgave i natt.

Yndlingen

McConaughey er filmstjerneyndlingen som gjorde en glimrende innsats i en kritikerrost TV-serie. Det pleier å gi pris. Det faktum at han ikke blir med i sesong to, kan også tale til hans fordel. Men det er trolig ikke nok.

NOMINERT: Matthew McConaughey. Foto: SCANPIX

NOMINERT: Jon Voight. Foto: SCANPIX

NOMINERT: Jim Parsons. Foto: SCANPIX

Mange vil også gi birolleprisene til «Breaking Bad»-skuespillerne Anna Gunn og Aaron Paul, som begge har trofeer på bokhyllen hjemme.

Men konkurransen her er hard, blant annet fra veteran Jon Voight, som vant Golden Globe for rollen i «Ray Donovan», som kan ses på HBO Nordic.

Pris for beste dramaserie vil også trolig gå til «Breaking Bad», ikke minst fordi serien ble avsluttet i fjor høst og i ettertid regnes som noe av det ypperste som er produsert. Også her er konkurransen knallhard: «Downton Abbey», «Game of Thrones», «Mad Men», «True Detective» og «House of Cards» — alle serier som har store fanskarer.

I klassen for beste kvinnelige hovedrolle er det ingen fra «Breaking Bad». Her er Julianna Margulies fra «The Good Wife» favoritt, men hun får konkurranse fra mer profilerte stjerner som Claire Danes («Homeland») og Robin Wright («House of Cards»).

Netflix-favoritten «Orange Is the New Black.» vil trolig vinne som beste komiske serie, men også her er konkurrentene sterke, blant annet «Modern Family».

Jim Parsons klarte å grine seg til en fet lønnssjekk for «The Big Bang Theory», i natt vinner han trolig pris for beste mannlige hovedrolle i en komiserie, mens Taylor Schilling fra «Orange Is the New Black» er favoritt til å hanke inn tilsvarende i kvinneklassen. Her vil Lena Dunham («Girls»), Edie Falco («Nurse Jackie»), Amy Poehler («Parks and Recreation») og Julia Louis-Dreyfus («Veep») gi tøff konkurranse.

Spørsmål

Alt tyder på at prisen for beste miniserie vil gå til «Fargo», som er basert på Coen-brødrenes film og som har fått veldig mye omtale i år.

Uansett hvem som vinner, Emmy-prisen er snart like prestisjetung som Golden Globe og Oscar. Og stjernefaktoren er nesten på samme nivå.

Så kan man jo stille spørsmål om kategoriene: Hvorfor er Anna Gunn og Aaron Paul nominert i birolleklassen? Hvorfor er «Orange is The New Black» en komedie? Og hvorfor er «Fargo» nominert som miniserie, mens «True Detective», med færre episoder, ikke er det?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Øverst troner Tony
  På tide å vise kortene: The Sopranos er virkelig verdens beste TV-serie.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

Christine ble utsatt for to hendelser på Haukeland. Den andre kostet henne livet.

– Pasienter som henne blir ikke tatt på alvor, sier Else Falch etter dødsfallet til den utviklingshemmede datteren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Strammer inn munnbindpåbudet

 2. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

 3. Snapchat har kjøpt bergensapp

 4. Siri hadde ikke råd til å gå til tannlegen. Det endte med haste­innleggelse på Haukeland.

 5. – Kanskje kan vi i ettertid si at vi var for strenge, men sånn er det

 6. Å gå på treningssenteret er helt nødvendig for Julie (33). Nå som det er stengt, er hun redd hun aldri vil kunne løpe igjen.