Stikk innom Bien

BIEN: Sjarmerende nabolagsbar og restaurant med rimelig kvalitetsmat og god drikke. Originalt interiør fra gamle Bien Apotek. Folkelig og hjemmekjært, her er stamgjestene i flertall.

Billedtekst : SUMMER AV LIV: Spisestedet Bien bar på Danmarks plass holder til i tidligere Bien Apotek.
  • Smule
  • Smith
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Alle nabolag med respekt for seg selv bør ha en bie å stikke innom, mente Smith og Smule etter en fortreffelig aften på Danmarks plass.

– Jeg får følelsen av å være i en amerikansk TV-serie, som «Friends» eller «Cheers», sa Smith da de hadde inntatt et bord på Bien. Den ene gjesten etter den andre som kom inn, hilste i øst og vest på folk de kjente.

Menyen sto skrevet på en tavle ved disken, og blir skiftet ut hver uke, kunne servitøren fortelle. Men noen retter holder stand, og Smule ville prøve pølseretten «Bien Spesial», som det har gått gjetord om i årevis og som vel kan sies å være stedets signaturrett. Pølsene er laget av Solheim kjøtt, med Biens egen oppskrift.

For Smith sto valget mellom andeconfit eller pannestekt makrell. Servitøren snakket så varmt om anden at han bestemte seg for følge rådet. Smule hoppet over forretten, mens Smith bestemte seg for å prøve dagens suppe.

Begge var enige om at godt, tysk øl ville være utmerket følge til måltidet, og før de visste ordet av det sto to iskalde Erdinger Pikantus servert i høye weissebierglass foran dem.

– Nydelig øl. Ingen spor av gjær, ingen kjemi, og det passer sikkert enormt godt til både and og pølse, sa Smith og slikket skummet fornøyd av overleppen etter første slurk.

– Sterkt er det også, hele 7,3 prosent, repliserte Smule.

Smiths blomkålsuppe  var nesten et måltid i seg selv. Suppen var i overkant tung og tykk med mye fløte. Med rause biter av chorizopølse og stekefett fra pølsen i suppen ble dette en mektig kaloribombe.

– Suppen har nesten konsistens som puré. Og jeg synes ikke den har den rette smaksmessige balansen. Den sterke, salte pølsen dreper blomkålsmaken, sa Smith skuffet.

Men pipen fikk en ganske annen låt da hovedretten ble servert.

– Mmm, nydelig. Kjøttet ramler rett av beinet, sa han, og ga Smule en lang innføring i hvordan confit skal trekke i sitt eget fett på lav temperatur for å få et mørt og saftig resultat.

Anden ble servert med rotgrønnsaker i terninger, stekt sopp og rabarbra, potetstappe og en salat med hvite bønner og rødløk.

– En kjempeporsjon med smaker i perfekt harmoni og balanse! sa Smith begeistret.

– Sausen er prikken over i-en, med god smak av andekraft. Skulle jeg pirke på noe, måtte det være at potetstappen er laget med stavmikser og får konsistens omtrent som tapetlim. Men den er veldig god på smak, sa Smith.

Smules pølserett  var en smaksbombe av de sjeldne. Chili, hvitløk og karve i herlig forening, i pølser laget av rent svinekjøtt. Ikke snev av rennende fett.

– Herlig! Det er ikke mange steder man får servert slike pølser her i landet, sa Smule lykkelig.

Pølsene kom på en seng av grønne linser, og var toppet med en smaksrik, italiensk tomatsaus. Nok en raus porsjon.

– Linsene bidrar til å dempe tomatene og pølsene som krangler om oppmerksomheten, men de lykkes liksom ikke helt. Jeg skulle ønske de var enda rundere i smaken, sa Smule. Men var ikke verre på det enn at hun spiste rubbel og bit på tallerkenen.

Servitøren, som hadde vært oppmerksom gjennom hele måltidet (bortsett fra at han aldri vasket av bordet, som var skittent da de kom), anbefalte husets tiramisu til dessert, og Smith lot seg friste. Det angret han ikke på. Den var saftig og god, med smak av syrlig limoncello.

– Det er en kunst å lage tiramisu, og det er viktig at den ikke blir for tung. Denne er laget med en frisk og original vri, sa Smith.

Også Smules crème brûlée var perfekt, med et sprøtt og flortynt lag av brent sukker på toppen, og smak og spor av ekte vanilje i skålen.

– Og jøss, det er billig her, sa hun da regningen kom. Rundt 800 kroner for hele festen.

– Kjusa de som bor ved Danmarks plass, konkluderte Smith.

Enig med våre anmeldere? Si din mening under!

icon

Restauranter i Bergen

Nyhet! Se vår guide til byens spisesteder.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Restaurantanmeldelse

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  2. Facebook har stengt Arfan Bhattis konto

  3. – Jeg har valgt dette livet. Det kommer kritikk når du ikke leverer.

  4. SAS innfører tiltak for å hjelpe kundene ved pilotstreik

  5. «Homofili er ikke ideologi – det er slik en er skapt»

  6. – Rusa båtførar stogga av Kystvakta