Bli med på spontankonsert i solen

Publisert Publisert
  • Dette minner om Mardi Gras, sier Sarah Savoy.
  • Olav Gorseth
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Se video øverst i saken

Endelig kom solen til den 24. Førdefestivalen. Lørdagens tradisjonelle parade gjennom gatene i sunnfjordsbyen samlet som vanlig mange skuelystne. Årets program har rundt 300 artister fra 25 forskjellige land, og de fleste var med på opptoget.

Musikk og folkedrakter fra flere verdensdeler, mange smil og mye moro, slik er festivalparaden.

Omslaget i være gjorde også at konsertene ved bredden av Jølstra og på toppen av Hafstadfjellet ble en hyggelig opplevelse.

cajun2.jpg Foto: VEGAR VALDE

Cajun-musiker Sarah Savoy syntes det var som å komme hjem da hun kunne være med på festivalparaden i Førde.

— Det var fantastisk. Paraden minnet meg veldig om opptogene under karnevalet Mardi Gras i New Orleans. Der har vi også med hester, det er masse folk og masse musikk. Å komme hit var som å komme hjem, selv om vi ikke er vant til disse fjellene. Varmt vær, kaldt øl, varme folk. Jeg føler meg veldig velkommen, sa Savoy.

Hun og bandet hennes, The Francadians, slo til med en totalt improvisert konsert på uteserveringen på Rica Sunnfjord hotell lørdag ettermiddag.

Cajun-familie

— Vi satt på rommet. Det begynte å bli litt kjedelig. Så da fant vi ut at vi heller kunne stikke ned hit og spille litt. Håper det ikke forstyrrer, sa Savoy.

Hun er vokst opp i en riktig cajunfamilie i New Orleans. Begge foreldrene og alle søsknene hennes er alle cajunmusikere. Faren hennes har bygget de spesielle trekkspillene som brukes i cajunmusikken i femti år,

— Familien min er involvert i ti cajunband til sammen. Så dette er livet mitt. Og nå har jeg bodd i Frankrike i seks år, har fått meg et utrolig dyktig band der. Jeg klarer å overleve med å være musiker, være cajunkokk og lære folk dansen som følger cajun-musikken.

Sarah Savoy og bandet hennes blander inn rockabilly og country i musikken sin. De fremfører like gjerne «Lost Highway» av Willie Nelson som tradisjonelle cajun-klassikere.

Franske flyktninger

Savoy forteller av cajunmusikken har sin opprinnelse i Frankrike. Franskmennene koloniserte Canada, men mange av dem ble jaget ut av engelskmennene som erobret Canada i 1755. De flyktet til Louisiana der det fortsatt er en stor fransktalende befolkning.

Cajunmusikken oppsto i møtet mellom de franske flyktningenes folkemusikk og den musikken som allerede ble spilt der, av både svarte og hvite.

Publisert

Les videre

  1. Så er verden kommet til Førde

  2. Forrykende flamenco