Moser Hollywood fra gutterommet

Film laget av fans går nå Hollywood i næringen. Demokratisering av teknologi og Youtube gir nye muligheter.

Publisert Publisert
  • Ronald E. Hole
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Fanfilmer er et fenomen som har vokst og blitt gjort mer tilgjengelig med Youtube de siste årene. Dette er filmer laget av fans, som en hyllest til et populærkulturelt fenomen innen data, bøker eller film.

Andreas H. Opsvik jobber som filmanmelder for studentradioen og for Bergens Tidende. Han er, ifølge ham selv, håpløst interessert i internett og film. Opsvik støvsuger nettet for filmrelatert innhold, og fanfilm-fenomenet er noe han har fulgt med stor begeistring.

— Nettet har nok gjort at fanfilm-fenomenet har vokst som det har gjort. Det er ikke det samme som om at alle skulle sendt VHS-taper i posten til hverandre, forteller Opsvik.

Vi har samlet inn 150 fanfilmer av det som ligger på Vimeo og Youtube under fanen «fanfilmer». Se dem i de to videokarusellene under. Tips oss gjerne om flere, som vi kan dele med dere. Dette er bare en brøkdel av det som ligger ute på nettet.

Videokarusell fra Vimeo

Videokarusell fra Youtube

Startet på 20-tallet

— Fanfilm kan vi faktisk spore til til 20-tallet. Da ble det laget noen filmer om mafia-miljøet. Men det var ikke hvem som helst som hadde tilgang til filmkamera på den tiden, sier Opsvik.

For ca. 34 år siden regner man at fanfilmfenomenet på alvor startet. For morro skyld.

«Hardware Wars» var en av de første ut (gjett hvilken filmer de var fans av). Filmen handlet om ondskapsfulle vaffeljern og ødeleggelse av den fredelige planeten «Basketball». Den kostet 50 000 kroner å lage , og den tjente inn 3,5 millioner.

Andreas H. Opsvik er levende opptatt av film og teknologi. Foto: Ronald E. Hole

De siste årene har det skjedd en demokratisering av teknologi, og de aller fleste har tilgang til rimelige og gode kamera, og en PC med programvare for redigering og effekter. Det tekniske nivået på fanfilmer har steget, noe de siste fanfilm-produksjonene er gode eksempler på. Noen fans har utvidet universet til de populære «Ringenes Herre»-filmene.

-Hunt for Gollum og Born of Hope er filmer som trer frem som de ypperste innen fan-filmsjangeren, og er noe av det siste som er laget, forteller Opsvik.

— Men hvorfor bruker noen så mye tid og ressurser på fritiden på noe de ikke tjener penger på?

— Jeg er en stor Batman-fan selv, og hele behovet blir faktisk ikke dekket med tegneseriene, dataspillene og de filmene som er kommet ut. Batman er faktisk et av de populærkulturelle fenomene som har høy kvalitet på produksjonene. I tillegg er det ren skaperglede og fandom som får folk til å gjøre disse tingene. Litt galskap, men det må det jo være, ler Opsvik.

Fra gutterommet

I bakgatene i Bergen har gutteromsnerdene Christer Larsen og Stian Hafstad tryllet frem Dinosauerer med lasergevær og irriterende Vuvuzuela-spillere i Ringenes Herre-filmene. Star Wars og Harry Potter har heller ikke sluppet unna. Disse filmene har til nå skapt over 16 millioner visninger på YouTube.

— Det er jo helt utrolig, vi hadde håpet på en million visninger, forteller Christer Larsen når vi treffer ham på universitetet i Bergen.

Star Wars er bare et av universene Christer og Stian tuller med. Dette har resultert i visning av filmen «Attack of the models» som skal vises på den internasjonale kortfilmfestivalen «MECAL» i Barcelona

— Det er vi veldig fornøyd med, forteller Christer Larsen. Makker Stian Hafstad er for øyeblikket i New York og går på filmskole

Er fans

Guttene ser på seg selv som hardtarbeidende fans, som synes det er ekstremt morsomt å mestre den tekniske biten. Og ikke minst den voldsomme tilbakemelding fra fans av filmene de roter med.

— Vi liker filmene selv, og jobber knallhardt med å distribuere filmer gjennom sosiale medier, blogger og nettbyer, forteller Larsen.

I «Ringenes Herre»-traileren innfører guttene i «Pistolshrimps» noen karakterer som vi ikke kan huske å ha sett i de orginale filmene.

I videoen over gir Christer Larsen deg en gjennomgang på hvor mye jobb det er å lage et fire sekunders klipp fra traileren over. Det er scenen hvor guttene sitter ved siden av Gandalf i vognen.

PS! En liten nerdegodbit helt til slutt. Før Christopher Nolan, før Tim Burton og før Adam West, så lagde selveste Andy Warhol en Batman-film. Han var stor fan av Batman, og har visstnok laget en film både med vampyren Dracula og Batman. Noen få klipp er nylig blitt lekket til nettet, ellers er det lite man vet om prosjektet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Helse Bergen tilbyr ansatte gratis parkering og overnatting

Ansatte i Helse Bergen tilbys gratis parkering ved Haukeland og klinikken i Sandviken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

  2. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

  3. Lærer ved videregående skole smittet - 22 i karantene

  4. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

  5. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

  6. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

  1. Film