Rolling Stones vant sak om Koengen-konsert

Staten tapte kampen om konsert i 2006.

Publisert Publisert

GA ALT: Mick Jagger hadde gjort leksen sin og åpnet med ordene «Hallaien Bergen» på Koengen i 2006. Foto: ANNE-STINE JOHNSBRÅTEN (arkiv)

  • NTB
  • Ole Valaker
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Sentralskattekontoret for utenlandssaker mente at Rolling Stones ikke hadde betalt nok skatt for to konserter — en i Bergen i 2006 og en i Oslo i 2007 - under «A Bigger Bang»-turneen. Rockerne bestred kravet og tok saken til retten, og vant i Oslo tingrett i januar.

20 000 fikk med seg Rolling Stones på Koengen i 2006, og anmelderne var stort sett fornøyde.

Nå har myndighetene funnet ut at «You Can't Always Get What You Want», og bestemt seg for ikke å anke. Dermed er dommen rettskraftig, skriver E24.

— Saken ble ikke anket, opplyser prosessfullmektig for Sentralskattekontoret for utenlandssaker, Jon Vinje.

Staten må betale 216.000 kroner i sakskostnader.

Dobbel artistskatt

Stones valgte å gå til søksmål mot den norske stat fordi skattemyndighetene krevde at honoraret de norske arrangørene Bergen Live og Gunnar Eide betalte bandets turnéprodusent WPC Piecemeal, også skulle føres som skatt hos selskapene RST og RSTE Company, altså et krav om å betale dobbel artistskatt. WPC eies av den amerikanske advokaten Fred Feingold, som også er skatterådgiver for RST og RSTE.

Siden Stones stilte med et skreddersydd show, ble dette reflektert i kontraktsummen. Derfor har det betydning for størrelsen på artistens bruttoinntekt om det er arrangøren eller artisten som engasjerer produksjonsselskapet.

Statens hevdet at avtalen som er valgt slik at honoraret fra arrangørene til WPC tilordnes RST og RSTE som en del av bruttoinntekten, ikke skal gjelde i denne saken.

«Det avgjørende, slik staten ser det, er at RST og RSTE ikke skal unngå at honoraret til underleverandører inngår i bruttoinntekten ved å kontraktsfeste at arrangøren skal engasjere disse. Retten er ikke enig med staten i at dette er en korrekt rettsanvendelse», skrev tingrettsdommer Ole Kristian Øverberg i dommen i januar.

Pakkeløsning

Skattemyndighetene hevdet at siden det var avklart hvem som leverte produksjonen, var dette å anse som en pakkeløsning.

— Det bestred vi. Det er ikke grunnlag for å hevde det med bakgrunn i norsk rett eller skatteavtalen med USA. Heldigvis var retten enig med oss, sa advokat Thor Leergaard i januar. Han førte saken for Stones og deres samarbeidspartnere i tingretten, mens advokat Jon Vinje representerte motparten.

Staten anførte at WPC i praksis var underleverandør, og at deres honorar dermed utgjorde en del av bruttopakken.

Norge har valgt å skattlegge bruttoinntekter med fradrag for enkelte kostnader. Kostnader knyttet til for eksempel egne ansatte, lån eller produksjonstekniske tjenester tilsvarende det som ble levert av WPC i forbindelse med konsertene i Bergen og Oslo, gis det derimot ikke fradrag for. Skattesatsen er for tiden 15 prosent.

Oslo tingrett konkluderte med at WPC er uavhengig av RST, RSTE og Rolling Stones og dermed ikke kan ilegges en slik skatt.

— Dette er et skikkelig mageplask for myndighetene, som har brukt fire år på saken, sa Leergaard i januar.

«It's Only Rock 'n' Roll».

TRANGT OM PLASSEN: Cirka 20.000 mennesker møtte opp for å se Rolling Stones i fri utfoldelse. Foto: LARS H.K. KRISTIANSEN (arkiv)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  2. Mann slått ned og sparket i natt

  3. – Slik gikk det med Bergens rusmiljø under pandemien

  4. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  5. – Må vi ha med Bruce Springsteen for at BT skal bry seg?

  6. – En god bonus for Torgallmenningen