Tar Jeppe til Laksevåg

Med en utendørs oppsetning av «Jeppe på Bjerget» vil Frode Rasmussen og Nye Fyllingsdalen Teater sørge for å gjøre Laksevåg et begivenhetsrikt sted i juni.

JEPPE: - For meg som bor på Laksevåg, er dette gøy å få til, sier skuespiller Frode Rasmussen, som skal gestalte Holbergs Jeppe på Laksevåg i juni. Her er han sammen med Lene Langballe (i hvitt) og Iben Vestrheim. ØRJAN DEISZ

Hele Ludvig Holbergs «Jeppe på Bjerget» blir satt opp som et utendørs vandreteater på Laksevåg i juni — Damsgård hovedgård og Laksevåg nærmuseum danner de historiske rammene.

Frode Rasmussen har spilt rollen som den forfyllede Jeppe som ender opp i baronens seng flere ganger gjennom sin lange karriere som skuespiller. Nå bor han like ved Damsgård hovedgård, og å sette opp stykket som vandreteater på Laksevåg var hans idé.

Fra Holbergs tid

Hovedgården ble bygget i 1724 - året Ludvig Holberg skrev «Jeppe på Bjerget», kan Rasmussen fortelle.

— Like nedenfor har vi museet og noen arbeiderboliger. Der viser vi første delen, som inkluderer at baronen finner Jeppe drita full og bestemmer seg for å leke med han. Etterpå drar vi opp til hovedgården - der skal Jeppe våkne i baronens seng, og vi spiller den andre delen.

Rasmussen sier han flere ganger har tenkt tanken på å gjøre et utendørsoppsetning på Laksevåg.

— Dette er perfekte kulisser for «Jeppe på Bjerget», sier han.

- En folkefest

Stykket har premiere åttende juni, samtidig som Damsgårdsdagene. Sammen med festivalen skal det bli en folkefest, satser Rasmussen på.

— Det foregår egentlig veldig mye på Laksevåg. Når dette blir en del av Damsgårdsdagene, skal det bli en slags folkefest. Kultur kan være forferdelig viktig for å gi en identitetsopplevelse. For meg som bor på Laksevåg, er dette gøy å få til. Jeg håper det kommer folk fra andre steder for å se på også, sier skuespilleren.

Han har samarbeidet med Nye Fyllingsdalen Teater over lengre tid allerede. Både profesjonelle og amatører skal bidra til oppsetningen i juni. Teatersjef Jørn Kvist ser frem til forestillingen.

— Etter at Frode nevnte det, fikk jeg følelsen av at det er rart ingen har tenkt på dette før, sier han.

I tillegg til premieren åttende juni, blir stykket også satt opp fredag, lørdag og søndag den påfølgende helgen.