Jobber på spreng for å nå åpningen

Kode 1 gjenåpner 23. mai. – Her skal man kunne nyte kunst og pizza samtidig, sier Kode-direktør Karin Hindsbo om bygget som er renovert og sikkerhetsoppgradert for nærmere 100 millioner kroner.

MIDT I BYEN: Kode 1 – Permanenten – har en nærmest unik beliggenhet i Bergen sentrum.
  • Frank Johnsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kode 1 (Permanenten) har vært stengt i snart 2,5 år. Oppussingen av det gamle renessanse-inspirerte bygget fra 1896 har kostet tett på 100 millioner kroner. Regningen er tilnærmet likt fordelt mellom staten, kommunen og egenfinansiering.

De er langt fra i mål, selv om det kun er drøye tre uker til gallaåpningen med dronningen og det offisielle Bergen til stede.

Ni tonn stein fra Napoli

Når BT får en sniktitt inn, er det et hundretalls arbeidere som jobber nærmest dag og natt for å nå deadline. Planker og arbeidsmaterialer ligger overalt. Men Hindsbo tror de blir ferdig i tide.

– Jo mer man nærmer seg ferdiggjøring, desto mer rotet ser det ut, sier direktøren og smiler.

Noe av det som er kommet lengst, er den nye restaurantdelen i første etasje. Her skal gjengen bak restauranten og baren Bien på Danmarks plass flytte inn. For anledningen har de fått tilsendt ni tonn stein fra pizzaens vugge, Napoli. Tre italienske fagfolk bygget den svære pizzaovnen av steinene i løpet av en uke.

NAPOLI: Bien-eierne Petter Lidal og Gard Haugland monterer en gedigen pizzaovn i Kode 1.

– Vi skal satse på pizza og pasta. Ovnen er som et kunstverk i seg selv, og passer veldig godt inn i omgivelsene her, mener Petter Lidal, medeier i Bien.

I restauranten kommer også en av byens lengste barer. Og på gulvet har man rekonstruert de opprinnelige flisene fra 1896. Dette arbeidet er gjort i Spania.

– Her kan man nyte kunst og pizza samtidig. I alle rom skal folk hele tiden bli minnet om at de er omgitt av kunst, sier Hindsbo.

Oppgradert sikkerheten

Sikkerhetstiltakene på bygget er også betydelig oppgradert. Både i 2010 og 2013 var det innbrudd der og flere titalls gjenstander fra den kjente Kinasamlingen ble stjålet.

DRONNING: Kode-direktør Karin Hindsbo i det nyrenoverte rommet som Dronning Sonja skal innvie med kunsten sin.

– Sikkerheten er den usynlige delen av oppussingen. I samarbeid med Bergen kommune har bygget fått nytt tak og nytt klimaanlegg. Det er gjennomført en fullstendig skallsikring. Vi har også nye systemer for alarmer og overvåking.

– Så det er blitt et skikkelig moderne og innbruddssikkert museum?

– Ja. Samtidig som at særpreget ved det staselige bygget i italiensk renessansestil er intakt og ivaretatt, sier Hindsbo.

Viser frem mye mer kunst

Overalt i den tidligere Permanenten bygges det såkalte studiemagasiner, kabinetter med sikringsglass der gjenstander som vanligvis er skjult for publikum, skal vises frem.

– Ved å flytte flere gjenstander fra magasinene inn i publikumsarealene, får vi nå vist frem 50 prosent av samlingen. Ikke kun ti prosent, som tidligere. Gjenstandene kommer frem i lyset. Flere steder kan publikum se folk fra samlingsforvaltningen i arbeid. Kode 1 blir mye mer åpen og tilgjengelig. Slik vil folk få innblikk i det man kan kalle det usynlige museumsarbeidet, sier Hindsbo.

NYTT: Det bygges kabinetter med sikringsglass overalt på Kode 1. Slik kan fem ganger så mye kunst vises frem.

Kode 1 får et åpnere inngangsparti der restauranten og butikken ligger på hver sin ende. Butikken på 150 kvadratmeter, som Kode utvikler selv, skal ha et klart design- og interiørfokus. Det blir salg av møbler, klær, lokale designartikler og mye annet.

De faste og temporære utstillingene kommer i etasjene over.

– Vi vil at museet skal tilby en totalopplevelse med kvalitet og gode løsninger. Det skal være en naturlig møteplass for bergenserne. Det blir stilig!

– Kode 1 vil også åpne opp 4. etasje. Det gir vel helt andre muligheter?

– Ja. Her har det tidligere vært stengt for publikum. Det åpnes konferansesal, bibliotek, VIP-salong med byens beste utsikt. Her kan det blir fester og konserter, både i regi av Kode selv og for folk som vil leie seg inn, sier Hindsbo.

ÅPNER OPP: I dette rommet kommer deler av Singersamlingen, som tidligere har vært lite tilgjengelig for publikum.

Den såkalte Singersamlingen – en samling av europeiske og asiatiske prydgjenstander, kunst og møbler – blir også for første gang gjort allment tilgjengelig, i tredje etasje. Den har kun vært åpen på forespørsel.

Dronning Sonja flytter inn med sin kunst i et av museets største og nyrenoverte utstillingsrom 23. mai, mens samlingen med Bergenssølv, Sølvskatten, blir vist i en ny og ekstra skinnende utgave, ifølge direktøren.

Slutter etter åpning

Hun inviterer hele Bergen til folkefest når bygget åpner igjen. Erlend Nødtvedt skal lese opp, dePresno skal synge og trompetist Jon Behncke i BFO skal spille.

PERMANENTEN: Slik så Kode 1 ut før rehabiliteringen.

– Det blir åpen fest på kveldstid etter en mer lukket og formell åpning med dronningen. Her kan folk få seg et glass, se seg rundt i alle etasjer, mingle og oppleve kunst. Til høsten vil også Kinasamlingen åpne i en helt ny utgave.

Du begynner som direktør på Nasjonalmuseet 1. juni. Var det viktig for deg å få åpnet Kode 1 før du slutter?

– Ja. Vi stengte Kode 1 for oppussing rett etter at jeg kom til Bergen, så dette arbeidet har jeg vært med på fra start til slutt. Mange mennesker har jobbet hardt for å få dette til. Vi har også klart å holde åpent på de andre Kode-museene, og har opprettholdt aktiviteten. I fjor fikk vi ny publikumsrekord, selv om Kode 1 var stengt. Det sier en del om de som jobber her. Jeg kommer til å savne dem skikkelig. Det var helt utelukket at jeg ikke skulle være med på å feire sammen med dem når vi åpner, sier Hindsbo.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Dronning Sonja
  2. Kunst
  3. Bergen
  4. Oppussing
  5. Bergen kommune

Les videre

  1. Kode har aldri hatt så mange besøkende

  2. – Det er trist for Kode og Bergen

  3. Kode stenger i Bergen – men åpner i Tyskland

  4. Sier nei til å gi Kode nasjonal status

BT anbefaler

Lege reagerer etter døds­ulykke: – Kommer du i 80 og får en jern­bjelke på deg, har du ikke sjanse

Etter MC-ulykken i Voss stiller overlege Helge Asbjørnsen spørsmål ved bommen på stedet.

LES SAKEN