Fekter seg til pengestøtte

Med svingende kårder, pistol og sjarm prøvde en gruppe unge teaterelever lørdag å øke en slunken reisekasse.

Publisert Publisert

JAN H. LANDROjan.landro@bt.no

16 gutter og jenter fra teaterskolen ved Vestlandske Teatersenter, skal på festival i franske Toulouse i juni, men ennå mangler de 30.000 kroner på å nå målet.

– Ungene var begynt å bli leie av å øve på samme stedet, så tenkte jeg vi kunne vise oss frem på Torgallmenningen og kanskje få litt penger i kassen med det samme, forklarer instruktør Kristin Saltskjelvik.

Mye humor Dermed inntok hele kompaniet av 10-12-åringer byens storstue og ga en smakebit på stykket de skal presentere i Toulouse, Alexandre Dumas' klassiske «De tre musketerer».

Etter instruktørens 1-2-3 ønskes publikum velkommen til prøveforestillingen. Deretter følger vi D'Artagnan gjennom en beveget avskjed med foreldrene før han drar mot Paris for å bli musketér.

I Saltskjelviks bearbeiding er det blitt et stykke med mye humor. Selv sitter hun på bakken og dirigerer sine tropper og ordner med lydkulissene. Mellom colaslurkene sufflerer hun også.

D'Artagnan drar av sted på et vidunderlig brunt øk som ville fått selv Don Quijotes ridetøy til å virke fullblods. I Paris møter han uventet motstand fra aggressive kårdesvingere.

Frimodige skuespillere – Svarte! Er du lei av å leve, eller, smeller en av dem i med.

Men se om det ikke blir musketér av vår helt etter hvert. Og utfordringene står i kø, skjønner vi.

Det gjør de nok for skuespillerne også, som ennå har noe arbeid før alt sitter som det skal. Ikke er det så lett å frigjøre seg fra manus heller:

– Liker dere å spille sjakk, spør kongen, henvendt til publikum.

– Ja, svarer vi.

– Ikke det, repliserer han. Til allmenn munterhet.

Men slike bagateller ordner seg underveis. Instruktøren forteller at noen av scenene har ikke de unge aktørene spilt gjennom mer enn et par ganger. Hun roser elevene sine og sier at de er både flinke og ivrige. Hvilken frimodighet flere av dem viste i møte med publikum på Torgallmenningen, kunne vi alle se.

Hvorfor ikke? Selv om reisepengene så langt fra er skaffet til veie ennå, har gruppen bekreftet den endelige påmeldingen i Toulouse, til en internasjonal teaterfestival for barn opp til 13 år. Forberedelsene har pågått siden i høst.

– Dette er første gang noen av våre teatergrupper får anledning til å reise litt lenger enn til Stord. Hvorfor skal vi ikke da satse på det som nærmest er selvsagt om de hadde drevet med fotball, spør Kristin Saltskjelvik.

MUSKETERER PÅ TORGALLMENNINGEN: En dronning som holder på å kjede seg til døde, skaper problemer for de djerve musketerene. (Foto: Helge Skodvin)

Publisert