Spiller poetisk og absurd teater

Publisert Publisert
  • Vær litt underlig, roper instruktør Reidun Gløsen til de tre jentene som vrir seg på scenen.

PIA IBSEN

Det er bare en halvtime til premiere på stykket «Er det noe å se – er det noe å vite?» – noe så sjeldent som absurd teater spilt av ungdomsgruppen til Vestlandske Teatersenter.

– Hva synes dere om å spille absurd teater?

– Først var det helt sykt, men så kommer du inn i det, sier Kaja T. Jorem i sin grønne drakt med roser på brystet.

Et helt år har gruppen brukt på denne forestillingen. Elleve jenter og en gutt har gitt seg i kast med så krevende dramatikere som Bekett, Ionesco og Pinter. Før jul viste de en prøveforstilling, og i løpet av våren har de jobbet videre med denne forestillingen som kan kalles en slags eksamen for gjengen..

– Det er kult å se hvordan det er blitt, sier en av jentene, tydelig fornøyd med egen og andres innsats.

Opptatt av unge kunstnere – Absurd teater er både poetisk og politisk, sier Reidun Glørsen. – Derfor er det så spennende å gå inn i.

Hun har hatt hovedregien på forestillingen, men brukt Håkon Dahle og Tor Christian Bleikli som instruktører på to av stykkene.

– Jeg er opptatt av unge kunstnere. De er åpensinnet og søkende. Når de kommer opp i alder er det få som slipper dem til.

Hun snakker seg varm på vegne av sine ivrig skuespillerspirer.

– Alle klager på ungdommen. Men hvilke tilbud har de? Diskotek og drikking! De må bli tatt alvorlig!

Det gjør i alle falle Vestlandske Teatersenter som underviser 130 elever fordelt på åtte klasser. Teater Ung er den eldste gruppen med elever mellom 16 og 20 år.

Det absurdes poesi Det absurde teater oppsto rundt 1950, og var et brudd med fortellerteateret. Våren er ikke en tid for rasjonalitet. Hvorfor ikke gå inn i mørket på Teaterloftet og lytt til de unge kvinnenes dialog i «Sonate for tre herrer» av Tardieu:

– De var i den stemningen som skulle til ¿– Hva var det egentlig vi fikk vite?– En stor flate i skumringen.– I skumringen¿– I skumringen¿– Skumring ¿ – Ring, ring ring ¿

KREVENDE OPPSETNING: Kaja T. Jorem og Ina Terese L. Grevstad spiller absurde teaterstykker i regi av Vestlandske Teatersenter (FOTO: MARTE ROGNERUD)

Publisert