Til Bergen med eksen

Fridtjof har påført Øivind Blunck både benbrudd og brannskader. Jeppe har så langt bare gitt ham kink i ryggen etter pryl.

<strong>HUMORISTEN:</strong> Øivind Blunck får en god del juling som Jeppe, men rollen som Fridtjof har vært atskillig farligere til tider.

Blunck er i Bergen for å snakke om musikalen «Jeppe», basert på Holbergs «Jeppe på Bjerget».

- Disse figurene, sier Blunck over kaffekoppen. Selv om han sluttet med «Reidar» i 1988, er det en hel generasjon som husker den småfrekke og bortskjemte tenåringen fra TV.

- Å spille 14-15-åring når du har passert 33 år er litt rart, men det fungerte jo, sier Blunck.

Livet med Fridtjof

Det røyner på å spille Fridtjof også, det er en utfordring for en 63-åring å tøyle en såpass potent moped som Fridtjof sin.

- Alf Tande-Petersen og jeg har drodlet frem universet han lever i. Alf er av naturlige (skattemessige) grunner opptatt av likningssjefer. Fridtjof tenker som kjent mer på likningssjefens kone. Det skumle med slike opplegg er at man glemmer at det faktisk finnes en likningssjef i Ytre Enebakk. Denne mannen ble skilt mens vi holdt på med innspilling. Se&Hør ville arrangere et møte mellom Fridtjof og likningssjefen. Det de ikke fortalte meg var at mannen var minst to meter høy, så Fridtjof ble litt skjelven der.

Å spille 14-15-åring når du har passert 33 år er litt rart, men det fungerte jo

- Men Fridtjof holder fortsatt på?

- Ja visst, han driver på med sitt. Han stiller mest på events for tiden, men det skjer hele tiden noe nytt. Vi har tanker om mer moro med ham, men det er en tung materie. Og så må jo denne mopeden takles. Det blir ikke lettere med årene, jeg bør i hvert fall slippe nye benbrudd.

Da det gikk galt

Blunck hadde hatt mopeden til service hos en ordentlig dyktig Reodor. Han plukket fra hverandre motoren og pusset den opp. Resultatet var at mopeden var ekstremt hissig.

— Foran 700 gjester på Oslo Plaza gikk det galt. Jeg ga gass og steilet i retning kanten på scenen. Dessverre hadde ikke reparatøren gjort noe med de ganske slakke bremsene. Dermed bar det utfor, og scenen var i hvert fall halvannen meter høy. Jeg landet sammen med mopeden, og det gikk stygt ut over kneet, ødelagt korsbånd og greier. Utrolig nok fikk jeg en krykke fra en i salen. Jeg kom meg opp på scenen igjen og holdt vel på rundt 20 minutter mens ambulansen sto med åpen luke utenfor.

<b>HUMORISTEN:</b> Øivind Blunck får en god del juling som Jeppe, men rollen som Fridtjof har vært atskillig farligere til tider.

- Det har vært noen uhell med Fridtjof?

- En av de mer skumle var da han hadde invitert Richard Clayderman med seg hjem for å vise hvordan det skulle spilles på orgel. Clayderman er en distingvert herre som kom i frakk og lakksko ut i skogen og satt pent ved siden av orgelet. Planen var at instrumentet skulle eksplodere, jeg skulle egentlig være vekke når det smalt. Men jeg ble sittende for lenge, og sprengladningen var for stor. Jeg fikk eksplosjonen midt i trynet og ble kastet bakover. Det ble sykehus, brannskader og bandasjering for meg, men heldigvis skjedde det ingenting med pianofingrene til gjesten. Hvis han hadde skadet fingrene ville vel erstatningskravet ha ruinert både meg og NRK.

Priscilla, my darling

- Ingen forsikring her, altså?

- Ikke da, men nå har jeg forsikret både meg selv og publikum.

- Og hønen Priscilla er ved godt mot?

- Hun sliter med barkebiller i eggstokkene, såkalt kykkelikose og har mistet litt fjær. Med det hjalp veldig på formen at hun var på egglederkurs for 14 dager siden.

- Likheter mellom Fridtjof og Jeppe?

- De er i grunnen to godmodige originaler, begge to. Men det er en stor forskjell. Snabelstoffet virker ikke så mye på Fridtjof, Jeppe blir en opprømt og glad laks etter bare et glass.

- Nå har dere skiftet ut Nille foran forestillingen i Bergen?

- Hilde Lyrån var opptatt. Så hvem kunne vel spille Jeppes ampre kone bedre enn min eks-kone Guri (Schanke)? Det er naturligvis en djerv manøver å gi eksen anledning til å pryle løs på denne måten, sier Blunck.

Han og eksen hadde en liten forprøve hjemme.

— Min yngste sønn trakk seg hurtig tilbake til rommet sitt da han så pappa på gulvet mens eks-konen dengte løs. Og hadde naboene sett oss, hadde de vel tenkt at nå er de i gang igjen.

- Hun har kanskje litt erfaringer å bygge på?

- Nå skal vi trå veldig varsomt. Jeg er spent på hvor hardt Guri tar i. Hilde har vært hensynsfull, men jeg tror hun har slått på meg et kink i ryggen. Jeg må be Guri sparke og slå mest i rumpen og på lårene. Men for all del, vi er gode venner, hvis ikke hadde dette vært umulig.