- Har lært utrolig mye av Morten

Filmkollega Aksel Hennie hyller Morten Tyldum etter det torsdag ble klart at han er nominert i hele åtte Oscar-kategorier.

Publisert Publisert

HOVEDROLLEN: Aksel Hennie spiller hovedrollen i Hodejegerne. Foto: MAGNOLIA PICTURES

  • Guro H. Bergesen
  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Aksel Hennie har jobbet tett med Morten Tyldum i mange år. Han er ikke overrasket over at kameraten er nominert til Oscar.

— Morten er helt klart et av de menneskene som har hatt størst påvirkning på min karriere. Både gjennom en kortfilm vi gjorde, så gjennombruddet mitt, «Buddy», og, ikke minst, «Hodejegerne» - som har åpnet opp de internasjonale dørene for meg, sier Hennie til BT.

Les også

Oscar til Sotra?

Han er klar på at Tyldum er en regissør i ypperste klasse.

— Han er utrolig hardtarbeidende, dedikert, pasjonert. Morten fortjener en Oscar og hver eneste pris han kan få. Jeg har lært så utrolig mye av ham. For han er så generøs. Det er rett og slett herlig å være sammen med Morten, sier Hennie.

- All heder til Morten

Ikke nok med at han og Tyldum har gjort flere spillefilmer sammen. De eier også selskapet Einar Film, som er landets ledende på reklamefilmer.

Det er grunnen til at Tyldum er litt opptatt i disse dager, for han skyter reklamefilm i Sør-Afrika.

— Vi jobber sammen hele tiden, sier Hennie.

Selv er han på vei mot et nytt eventyr, mye takket være «Hodejegerne». For innspillingen av Ridley Scotts «The Martian» har startet i Budapest, med Matt Damon i hovedrollen.

— Denne filmen er et eventyr for meg. Så utrolig gøy. Men akkurat nå er det Morten som skal ha all heder, sier Hennie.

«BUDDY»: Morten Tyldum (til venstre), Janne Formoe, Aksel Hennie og Eivind Sander fra tiden da filmen «Buddy» ble spilt inn. Foto: KNUT STRAND (arkiv)

— Inspirerende

— Det er stort. Helt fantastisk at en fra lille Fjell kommune er kommet så høyt opp, sier ordfører i Fjell kommune, Eli Årdal Berland.

Hun roser regissør Morten Tyldum, som er nominert i hele åtte Oscar-kategorier. Selve utdelingen skjer 23. februar.

— Han er et stort talent som har fått dette til, sier Berland.

LONDON: Manusforfatter Graham Moore, Morten Tyldum og stjernene Keira Knightley og Benedict Cumberbatch på London-premieren til "The Imitation Game". Foto: FOTO: JOEL RYAN

Selv har hun ikke rukket å se filmen, men tror Tyldums suksess vil være til stor inspirasjon for andre filminteresserte i kommunen.

— Det er klart at de som ønsker å satse på film, og ser at noen fra lille Fjell er kommet inn i det gode selskap, vil synes at dette er inspirerende.

Selve utdelingen skjer 23. februar, og da skal Berland benke seg foran TV-en sammen med andre fra kommunen.

— Broren hans jobber jo her i kommunen, så det må vi absolutt følge med på.

— Jeg har ikke nok kunnskap om grunnlaget for utdelingene, men jeg håper selvfølgelig på vegne av han og filmbransjen i Norge at det blir en eller flere priser.

Full jubel

Norsk filminstitutts direktør Sindre Guldvog sier til NTB at det er en utrolig prestasjon å bli nominert til en Oscar. I tillegg til Morten Tyldums åtte nominasjoner, er også norske Torill Kove nominert for sin korte animasjonsfilm «Me and My Moulton».

– Dette vil bli lagt merke til i utlandet og samtidig vil det være en stor inspirasjon for produsenter, regissører og filmarbeidere her hjemme, sier han til NTB.

Begge de norske regissørene opererer fra utlandet, Tyldum fra USA og Kove fra Canada. Filminstituttdirektøren bemerker til det at film opererer i en global verden.

– At noen av de flinkeste vil finne det naturlig å ha base i utlandet, tenker jeg vi skal se positivt på. Det viser at det er gode muligheter for å nå helt opp, også for dyktige fagfolk, selv om de kommer fra lille Norge. Jeg tror det er en stor inspirasjonskilde for andre å se at det går an å lykkes. Det hever også den generelle kvaliteten på film i Norge, mener Sindre Guldvog.

Publisert