Er dette «Skam»-klippet det mest romantiske i norsk TV-historie?

Historien om Even og Isak er den mest romantiske til nå, mener videregående-elever ved Amalie Skram i Bergen. BTs filmkritiker tror scenen kan bli historisk i norsk TV-historie.

Publisert Publisert

HYLLES: Scenene med Even og Isak er blitt hyllet av mange den siste uken. VG-kommentator Martine Lunder Brenne skryter av NRK i en kommentar, og leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfolk, Invild Endestad, sier til NRK at den realistiske fremstillingen av homofil kjærlighet er viktig: – Det betyr mye og jeg håper at vi får se flere fortellinger hvor homofili ikke bare problematiseres, men vises frem. Foto: NRK

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

NB! Her avsløres deler av handlingen i episode fire og fem i sesong tre av «Skam».

Isak og Even stikker av fra et vorspiel. Sykler gjennom Oslos gater, og bryter seg inn i et hus med basseng for å bade. De konkurrerer om hvem som kan holde pusten lengst under vann. Og så, når de begge er under vann, kommer øyeblikket alle har ventet på. De kysser.

Klippet «21.21», som ble lagt ut på NRKs «Skam»-side fredag 28. oktober ble raskt en snakkis i sosiale medier. Dagbladets kommentator, Christopher Pahle, skrev i sin ukentlige oppsummering av episoden at «Skam» er på god vei til å overgå «Romeo + Juliet» – en film scenen er full av referanser til, både billedlig og musikalsk.

EVENS FAVORITTFILM: «Romeo + Juliet», et amerikansk drama fra 1996 av Baz Luhrmann, er en gjenganger i sesong tre av «Skam». Og jammen dukker ikke sangen «Kissing You» av Des'ree fra filmen opp i scenen med Even og Isak i bassenget. Foto: TV 2

Og referansen til filmen «Romeo + Juliet» fra 1996 er alt annet enn tilfeldig. Filmen, den med Leonardo DiCaprio og Claire Danes i hovedrollen, er nemlig karakteren Evens favorittfilm.

«Skam»-fans på Amalie Sk(r)am

Fra Hartvig Nissen videregående skole i Oslo til Amalie Skram videregående skole i Bergen:

– Dette er den beste sesongen så langt, erklærer Sophie Dagsland (18).

ISAK-FANS: Vennegjengen fra Amalie Skram videregående skole heier på Isak og Even i «Skam». De håper NRK spiller ut alt ved kjærlighetsforholdet, også sex, slik de gjorde i tidligere sesonger. – Hvis ikke mister jeg litt respekten for NRK, sier Elisabeth Solmunde. Foran: Sophie Dagsland (18). Bak fra venstre: Louise Amdam (18), Håvard Bakka (17), Elisabeth Solmunde (17), Flora Scofano (17) og Synne Bjerkestrand (18). Foto: Rune Sævig

Hun sitter utenfor skolen sammen med fem venner. Det er knapt en time siden sist det ble lagt ut et klipp på NRKs «Skam»-side, men alle i gjengen er allerede oppdatert. Og alle er hjertens enig om at kjærlighetshistorien i denne sesongen er den fineste så langt.

– Men vi trengte de to sesongene med jentene òg, mener Dagsland.

Sesong to skapte blant annet debatt rundt overgrep, og alle sesongene har mer eller mindre tatt opp problemstillinger knyttet til rus.

Les også

Islandske ungdommer elsker å snakke norsk – på grunn av «Skam»

Håvard Bakka (17), også Amalie Skram-elev, synes det er bra at denne sesongen handler om gutter.

– Selv om ikke alt er like aktuelt for mitt liv, tror jeg man kan kjenne seg igjen i miljøet og flere av problemene.

– Bare to personer som elsker hverandre

– Kanskje det gjør det lettere for guttene hvis de får se hvordan andre gutter har det, og hva som kan være vanskelig, mener Louise Amdam (18).

Hun mener det er spesielt viktig at «Skam» har unngått stereotypiene som ofte dukker opp når homofile portretteres på film.

– De er bare to personer som elsker hverandre, sier Dagsland.

Alle er enige om at denne sesongen har den sterkeste kjærlighetshistorien, men hvilket klipp er mest romantisk? Vgs-elevene er uenige seg imellom. Er det basseng-scenen eller klippet som ble lagt ut dagen etter, der Even og Isak ligger i sengen og kysser, røyker hasj, filosoferer, ler og ser forelsket ut?

HVILKET ER BEST? Amalie Skram-elevene klarer ikke bli enige om hvilket av klippene som er mest romantisk. Til venstre ligger Even Bech Nesheim, spilt av Henrik Holm. Til høyre Isak Valtersen, spilt av Tarjei Sandvik Moe. Foto: NRK

– Basseng-scenen er veldig søt, sier Dagsland.

– Men den som ble lagt ut dagen etter var mer ekte og mer gjenkjennelig, mener Elisabeth Solmunde (18).

Les også

Romeo og Julie til Grieghallen -med kvinne i rollen som Romeo

Kan bli et vendepunkt

BTs filmanmelder, Britt Sørensen, synes det er vanskelig å komme på gode, romantiske øyeblikk i norsk dramahistorie.

– Vi har «De Nærmeste», men det er ikke egentlig romantisk, mer plagsomt erotisk.

Hun har ikke har fulgt alle sesongene av «Skam», men mener klippene med Even og Isak har potensial til å bli historiske i norsk drama-sammenheng.

– Men det ville ikke vært like romantisk om det var gutt og jente. Det gir det en ekstra dimensjon fordi vi vet hvor sårbart det er. Du kan bare tenke på hvor mange av samme kjønn du ser gå rundt og leie hverandre, eller stå tett omslynget. Vi ser serien med det i bakhodet.

Les også

Skam-Josefine blir Samantha Fox

Sørensen tror «Skam» og måten de portretterer forholdet mellom Even og Isak kan sette standarden for hvordan homofili behandles i norsk drama i fremtiden.

– Dette kan bli stående som et referansepunkt for måten det ble presentert på. Det kan være et vendepunkt i hvordan homofili presenteres i norsk dramasetting. Neste film eller serie vil måtte behandle det annerledes.

Lite romantikk i norsk drama

Også filmkritiker og kommentator i Adresseavisen, Terje Eidsvåg, sliter med å komme på store romantiske øyeblikk i norsk dramahistorie.

IKKE SKAM Å SE PÅ SKAM: Hele vennegjengen i tredje klasse på Amalie Skram videregående skole følger med på «Skam». Tredje sesong er den beste hittil, mener de. Bak: Håvard Bakka (17), Louise Amdam (18) og Flora Scofano (17). Foran: Sophie Dagsland (18), Synne Bjerkestrand (18) og Elisabeth Solmunde (17). Foto: Rune Sævig

– Det mest påfallende er at det er så få. Det er en av de minst brukte sjangrene i Norge.

Og det som er laget av romantiske komedier og romantiske drama på film og TV, synes ikke Eidsvåg er spesielt bra.

– Etter krigen ble det laget noen romantiske filmer og komedier som ble veldig populære. Norsk film hadde stort publikum, men lite anseelse.

Så kom en ny generasjon, med filmskapere som Vibeke Løkkeberg, og gjorde opprør.

– Etter den retningen norsk film tok på 1970-tallet har det i liten grad blitt laget sånne filmer. De brede filmene som har fått støtte har vært action eller heltedrama, som Kon-Tiki eller Orions Belte.

Eidsvåg synes det er rart at det skal være så vanskelig å komme på et godt svar på spørsmålet om hva som er den mest romantiske scenen i norsk TV-drama.

– Det viser at den sjangeren er underrepresentert.

Publisert