Fem priser til «UNO»

Den norske filmen «UNO» fikk hele fem priser da Trondheim Internasjonale Filmfestival, Kosmorama, hadde avslutningsfest i går.

 • Kristin Jansen
  Kristin Jansen
  Journalist i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Aksel Henie fikk prisen både for beste manus og beste hovedrolleinnehaver. «UNO» hanket også inn seieren for beste foto og beste produksjon. I tillegg ble den i samarbeid med Adresseavisen stemt fram som den beste filmen i 2004.

«Hawaii, Oslo» fikk prisen for beste klipp og beste birolle (Stig Henrik Hoff). Mens «The beautiful Country gikk av med seieren for best regi.

Alle norske kinofilmer fra i fjor var nominert til Kanonprisen som ble delt ut i åtte kategorier. I stedenfor jury var det de respektive fagforbundene som stemte fram vinnerne. Dette ble gjort på internett.

Hovedpris til mexicaner

Kosmoramafestivalens hovedpris gikk til den mexicanske regisøren Fernando Eimbcke.

Han fikk prisen på 75.000 kroner for filmen «Andejakt». I begrunnelsen sier juryen blant annet at «filmen er underfortalt, den greier å skape en fremdrift og nysgjerrighet ved å holde igjen på historien. Den er uhyre stilsikker i både billedbruk, lyd og filming».

Regissør Mike Mills fra USA fikk debutantprisen for filmen «Thumbsucker». Den portretterer en familie gjennom en vanskelig periode. Juryen mener at filmen er stilsikkert gjennomført med et sylskarpt manus. «Den taler både til hjertet og hjernen, og inviterer til forløsende latter midt oppe i all elendigheten».

100.000 kroner til spillefilm

Pitchekonkurransen, der 160 innsendte langfilmprosjekter var med, ble vunnet av Kathrine Haugen. Hun fikk prisen på 100.000 kroner i utviklingsstøtte for spillefilmprosjektet «Forandring fryder».

Alle prisene ble delt ut på en stor fest i går kveld. Kosmorama, som er Trondheims første internasjonale filmfestival, blir avsluttet i dag.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Alt du må vite om dagen

Er du klar for søttendes?

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Åtteåring skal ha blitt påkjørt i lav hastighet i Sandviken

 2. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

 3. Her svinger de seg på nasjonaldagen

 4. Flere anholdt etter slagsmål i Torggaten

 5. Mann får penger for å flytte: – Var ikke andre muligheter

 6. – Fantastisk å være en del av Brann