Verden tror på Wig Wam

Wig Wam stjal showet etter semifinalen. Nå tror både norsk Grand Prix-klubb og internasjonale aviser på norsk seier i kveld.

MAREN NÆSS OLSEN

DAG GRUNDSETH (foto)

«Norge favoritt til å vinne Eurovision,» skriver CNN, og fortsetter med «Middelaldrende rockere fra Norge vant publikums hjerter».

«Norsk rock mot gresk glamour,» skriver Kyiv Star, og mener bestemt at Wig Wam høstet den største applausen i semifinalen.

«Jeg heier på Wig Wam, fire gutter med hvitt lær, leppestift, fuskepels og solbriller, og en vokalist som kaller seg Glam. Kan du gjette hvor de kommer fra?» skriver kommentatoren Neil Perry fra engelske The Guardian.

I det hele tatt er det mange som tror på Wig Wam-seier i kveldens finale, etter en svært overbevisende opptreden i semifinalen. Ja, Wig Wam begynner nesten å tro det selv.

— Det har alltid virket som en fjern drøm, men nå hører vi at folk synger på sangen vår, og at den spilles på radioen over hele Europa, sier vokalist Åge Sten «Glam» Nilsen.

Han har til og med har gjort seg opp en mening om hvor i Norge Grand Prix bør arrangeres til neste år.

— På Folkets Hus i Sarpsborg, sier han.

Vinner med tallmagi

Også den norske Grand Prix-klubben har klokkertro på Wig Wam, og de har mange års fartstid som Grand Prix-eksperter.

— Vi vinner. Folk kommer bort og gratulerer oss, ja, til og med svenskene, som slengte dritt om oss før semifinalen, sier nå at vi har en dårlig låt, men kommer til å vinne, sier Ranja H. Negard.

Grand Prix-klubben snakker til og med om tallmagi:

— Hvis vi skal være litt overtroiske, så sang Wig Wam som nummer 13 i semifinalen, akkurat som Bobbysocks i 1985, og skal synge som nummer fem i finalen, akkurat som Secret Garden i 1995, sier Arild Andreas Olsen.

Kan det bety noe annet enn at Norge haler i land sin tredje Grand Prix-seier i 2005?

Som ekte Grand Prix-eksperter innser imidlertid klubbmedlemmene at det kan gå begge veier for Wig Wam.

Norge, Ungarn eller Hellas

— Det står mellom tre band: Norge, Ungarn og Hellas, med Romania, Malta og Moldova som outsidere. Det blir tøft, sier John-Arne Garmann.

Kanskje scoret Wig Wam noen ekstra sjarmpoeng på pressekonferansen etter semifinalen, da vokalist Glam satte de ni andre semifinalistene i skyggen. Han kom klatrende inn midt under pressekonferansen, grep mikrofonen og fikk med seg et samlet pressekorps på en improvisert «We will rock you».

— We are proud to represent the state of rock'n'roll: Norway, sa Glam.

På spørsmål fra pressen om hva han skulle gjøre for å feire seieren, svarte han:

— Jeg skal tilbake på hotellrommet og drikke et stort glass melk. Vi står for sex, melk og rock'n'roll.

Da hjalp det lite at de estiske jentene som har brakt Sveits til årets Grand Prix-finale, presenterte forslaget om å slå sammen Sveits og Estland til én stat: Swisstonia.

Likevel kan det være verdt å huske på at Wig Wam og Norge konkurrerer mot 23 andre land når de fremfører «In my dreams» i Kiev kveld. De østeuropeiske landene er mange i kveldens finale, og de har for vane å stemme på hverandre: De fire siste årene har seieren i Grand Prix gått til Latvia, Estland, Tyrkia og Ukraina.

ROCKER KIEV: Vokalist Åge Sten «Glam» Pedersen i Wig Wam har skrudd på sjarmen foran kveldens Grand Prix-finale.