Ryoma Takagi (25) vant Griegs internasjonale pianokonkurranse

Ryoma Takagi fra Japan har øvd i 12 timer hver dag for å gjøre seg klar til finalen i pianokonkurransen. Søndag gikk han seirende ut.

Publisert:

VINNEREN: Ryoma Takagi (25) fra Japan spilte Sergei Rachmaninovs pianokonsert nr. 2 i C-moll i finalen og vant 30.000 euro. Foto: Dag Fosse

25 år gamle Ryoma Takagi fra Japan vant finalen i Grieghallen søndag.

Han får dermed 30.000 euro i premiepenger, og blir blant annet invitert til å spille med Oslo-, Stavanger- og Kristiansand filharmoniske orkestre.

Øvde 12 timer hver dag

– Nivået i denne konkurransen er svært høyt, og jeg trodde det ikke var mulig å komme så langt. Jeg skal gjøre mitt aller, aller beste. Det skylder jeg deltakerne som er ute, sa Takagi til Bergens Tidende i forkant av finalen.

I finalen spilte japaneren Sergei Rachmaninovs pianokonsert nr. 2.

FINALISTENE: Matyáš Novák (20) fra Tsjekkia (fra v.), vinneren Ryoma Takagi (25) fra Japan og Alexey Trushechkin (28) fra Russland, her under seremonien etter finalen. Foto: Dag Fosse

Vinneren av konkurransen begynte å spille piano da han var to år, fortalte han BT før helgen.

– Var fingrene lange nok?

– Nei, det var kanskje mer trykking på tangenter i starten.

– Hvor mye øver du nå foran finalen?

– Minst tolv timer hver dag.

Ikke tomhendt

Matyáš Novák fra Tsjekkia, som kom på annenplass, og Alexey Trushechkin fra Russland, som fikk tredjeplass, går heller ikke tomhendte hjem. De får henholdsvis 20.000 og 10.000 euro hver.

De første rundene foregikk på Troldhaugen fra 1. til 5. september. Deretter gikk tre finalister videre til finalen i Grieghallen 9. september.

TØFF KONKURRANSE: En japaner, en tsjekker og en russer møttes i finalen i Grieghallen søndag. Foto: Nikita Solenov (arkiv)

– Svært høyt nivå

Finalistene fikk spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester, dirigert av Edward Gardner.

– Ambisjonen har vært å lage en stor konkurranse på internasjonalt toppnivå. Det har vi greid, sier konkurransens direktør, Sigurd Sverdrup Sandmo til Bergens Tidende.

Jurymedlem og stjernepianist Ya-Fei Chuang mener årets nivå har vært svært høyt.

– De tre finalistene er ikke bare teknisk gode, men alle har sterke personligheter. Det vises igjen i fremførelsen, sier hun.

Publisert: