Edvard Grieg swinger med

Ny innramming som både ivaretar og fornyer

Publisert:
5 av 6 hjerter

Edvard Grieg er så avgjort i jazzstemning i disse tider. Ikke før har braksuksessen «Norwegian Song 1 og 2» med bergenspianisten Dag S. Arnesen som iscenesetter, skapt gode vibrasjoner i skjæringspunktet mellom ulike musikksjangrer, så er Kjell Karlsens storband på markedet med «Edvard Grieg in jazz mood». La det straks være slått fast: Smakspolitiet har ingen grunn til verken frykt eller beven.

Den erfarne og allsidige pianist, komponist og ikke minst arrangør, Kjell Karlsen, har gitt et utvalg av nasjonal-idolets melodiøse kjenningsmelodier en synkopert innramming som både ivaretar og fornyer. Utdrag fra Peer Gynt-suiten, «Norsk dans nr. 2», «Kveldssang for Blakken», «Anitras Dans» og forskjellige stykker fra Holbergsuiten, har beholdt sin unike identitet og samtidig aksentuert den rytmiske balanse med et arrangementsteknisk grep som imponerer. Ingen lettvinte akkordløsninger for å smyge unna kompliserte stemningsskifter, nei, orkesterlederen er tro mot verkenes originalitet og tilfører musikken et nytt og moderne liv i sin nyvunne tonedrakt.

Så har da også Kjell Karlsen med seg et utvalg usedvanlig velspillende instrumentalister i sitt storband. Blant dem den briljante trompetisten Frank Brodahl, pianistene Anders Aarum og Dag S. Arnesen, saksofonistene Knut Risnæs og Jan Kåre Hystad, og ikke minst den svenske gitaristen Staffan William-Olsson. Alle er musikere med allsidighet som varemerke og jazzen som preferanse. Dette dokumenteres både i det kollektive samspill og i solospill.

Minst vellykket er enkelte vokalinnslag. Her skorter det særlig i formidling av lyriske partier og resultatet er platt (for eksempel i «Vaaren» og «Ved Rondane») Derimot imponerer sang-kvintetten Pitsj med musikalsk presisjon og intonasjon i versjonen av «I Dovregubbens Hall».

Totalt er inntrykket av storbandprosjektet i Griegs nye verden en seier for den gode musikk, uavhengig av innpakning eller tilpasning. Særlig når dyktige tonekunstnere får gi den liv. Nytt liv.

EINAR ERIKSEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

Publisert: