En totalt annerledes svensk film

En ganske merkelig opplevelse

Publisert Publisert
4 av 6 hjerter

«Storm» er ikke en svensk versjon av «Matrix». Ikke i nærheten en gang. Dette er en film i sin helt egen sjanger, selv om store deler av den er hentet fra dataspill-universet. Vi vikles inn i en historie der en virkelig veves inn i en annen og blir til en tredje. Faktisk ganske fascinerende.

Når vi møter filmens hovedperson, Donny Davidsson, populært kalt DD (Eric Ericson), lever han et liv på overflaten, slik mange i storbyen gjør. Han har en urban livsstil, men ganske snart får vi vite at han opprinnelig kommer fra den noe mindre byen Vänersborg. Donny er journalist i Stockholm, er bokstavelig talt ufølsom (han mistet evnen til å føle noe som helst på huden da han var barn), og han synes at de fleste rundt ham er idioter.

Så kommer stormen. Den har feid over Gotland og nærmer seg Stockholm med en hastighet på 50 sekundmeter. Og idet denne meteorologiske stormen er i ferd med å gi seg, kommer det diverse stormkast inn i DDs liv i form av kvinnen Lova og alt det hun fører med seg.

Lova kommer fra en annen verden, en verden der dataspillets lover gjelder, og disse brutale lovene blir også DDs virkelighet i et døgn. Et døgn der han blir tvunget tilbake i sitt eget sinn, og til sin egen barndoms by. En by fullstendig tømt for levende vesener, bortsett fra de få fra fortiden.

Temposkiftningene i filmen er enorme, heseblesende og effektfulle. Vi tas med fra dramatiske hendelser til stille, nærmest kontemplative scener. Det er absolutt nødvendig for at vi skal klare å følge med i svingene.

Eric Ericson i rollen som Donny Davidsson er skuespilleren som drar lasset i denne filmen, og han kommer helskinnet fra en stor oppgave. Det gjør også Eva Röse som Lova, selv om hun ikke har mulighet til det samme spennet i rolletolkningen som sin motspiller. Hun skal være en slags gudinne-skikkelse, og som det fungerer hun aldeles utmerket.

Og selv om «Storm» skiller seg ut fra alle andre svensk-produserte filmer, har den dog en moral. Og den er ganske enkelt at man skal elske hverandre. Intet mindre!

En spennende film og en annerledes opplevelse er dette i alle fall. Selv om det ikke er «Matrix» på svensk.

ANMELDT AV ARILD BERG KARLSEN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da kassen var tom, tok stamgjestene grep

Tøffe tider i fødelandet Argentina tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg.

Sakene flest leser nå

  1. Ny koronapasient innlagt i Bergen

  2. Varsler kaos i Åsane: – Som å bygge et handlesenter uten parkeringsplasser

  3. Ny dansk koronastudie viser overraskende tall

  4. Redningsaksjon i Ulvik: – Er utslitt og blitt syk

  5. Keolis: Bybanen rammes ikke av streiken

  6. Sjøisen i Arktis på det nest laveste nivået som er målt

  1. Film