Skammer seg ikke over farens alkoholproblem

SUKSESSFORFATTER: I boken «Miss Independent» bruker Eirin Kristiansen egne erfaringer for å gi andre selvtillit og gode råd. To dager etter utgivelsen topper boken salgslistene. Rune Sævig

  • Det er viktig å tørre å stå for den man er, sier blogger og forfatter Eirin Kristiansen. To dager tok det, så var boken hennes utsolgt fra forlaget.

Det kritthvite, høyloftede kontoret i Nygårdsgaten bader i lys. Eirin Kristiansen skinner ikke så rent lite selv, heller. 4000 bøker vips ut fra Pantagruel Forlag og nye 4000 under trykking. «Miss Independent» topper allerede bestselgerlisten for generell litteratur, og kommer på engelsk over sommeren. Det gir grunn til å være blid.

Personlig og ærlig

Midt i havet av selvhjelpsbøker har forfatterens råd for suksessfull blogging, selvtillit, skjønnhet og velvære tydeligvis truffet et udekket behov. Tilbakemeldingene fra leserne har heller ikke latt vente på seg.

  • Les hva Eirin Kristiansen skriver om å være lykkeligst alene
    — Det renner inn på Facebook og e-post og blogg og alt, hele tiden! En skrev at hun likte at jeg kjeftet litt på henne, og samtidig motiverte henne. Andre har kalt den en hyggelig «hverdagsbibel». Det er dette som skiller «Miss Independent» fra tilsvarende bøker på markedet. Den er en svært personlig, positiv instruksjonsbok, som byr på tips innen mote, helse, skjønnhet og velvære, men som også handler om å bygge seg opp. I dag utsettes både gutter og jenter for mer og mer press, og trenger å bygge selvtillit slik at også de kan bli sjef i eget liv.

En dytt bak

Det er en prosess 21-åringen selv har vært gjennom. I dag betegner hun seg som en selvstendig og trygg ung kvinne. Men også hun var veldig usikker da hun var yngre. I boken bruker hun erfaringer som har gjort henne sterkere.

— Men folk er ulike, så jeg prøver å forme generelle råd som kan nå ut til alle. Slik sett er det en bok som ikke bare henvender seg til yngre, eller til jenter. Alle trenger å få en dytt bak, å bli fortalt at du er god nok som du er, sier Eirin Kristiansen.

Eirin3.jpg Rune Sævig

Bak glansbildet

I kapittelet «Kjære pappa» tar hun opp farens alkoholproblemer, og hvordan hun selv hadde det i den perioden da han drakk.

— Du poengterer i boken at du ikke vil blogge om private ting, som kjærlighetssorg. Hvorfor skrev du da om din far?

— Mye av grunnen til at jeg ville skrive bok, var nettopp ønsket om å være mer privat. Jeg merket på bloggen at folk ønsket å komme tettere på meg. Jeg har også fått mange spørsmål om hvorfor jeg var avholds inntil ganske nylig. Nå får folk svaret. Dessuten er både jeg og folk flest lei av glansbilder og perfekte fasader. Nå ser de at heller ikke jeg er perfekt, og at det å få det bra er oppnåelig, selv om man har det vanskelig.

Vil bli kvitt skammen

Kapittelet om faren kom en kveld hun var langt nede. Og når hun er langt nede, skriver hun.

— Jeg kan bruke stemmen min til å fortelle at det å ha foreldre med alkoholproblem, ikke er noe å skamme seg over. Veldig mange har det slik. Å fortelle om disse erfaringene var tøft, både for pappa og meg. Jeg sendte ham teksten, og han ble stolt, sa at sannheten måtte frem. Uten hans tillatelse, ville jeg ikke tatt kapittelet med i boken.

Stort sosialt press

Andre temaer Eirin Kristiansen tar opp, er det å være introvert, innadvendt, noe hun selv er og også har skrevet om på debattsidene i BT. Det handler om å gi folk lov til å si at de vil være alene, ikke vil være med ut, ikke vil være sosiale hele tiden.

— Presset på å være sosial, være «med», ikke være «kjedelig» er stort. Det er viktig å tørre å stå for den man er. Jeg håper på, og tror jeg ser en liten endring akkurat her. Men nettopp derfor er det viktig å snakke om, og å anerkjenne, sier Eirin Kristiansen.

Eirins beste tips

— I både bok og blogg kommer du med tips og råd om det meste, fra hvordan sprite opp kontoret til hvordan komme seg opp om morgenen. Hvis du skulle velge ett tips, eller råd, hva ville det vært?

Les også

Gjør millionbutikk på bloggen

— At selv det verste utgangspunktet kan bli det beste utgangspunktet. Det handler om at man kan vri om på ting, og stole på seg selv og sine egne erfaringer.