Lar ikke suksessen gå til hodet

- Jeg kan skjønne hvordan suksessen kan gå til hodet på unge artister, sier Kyrre Gørvell-Dahll, alias Kygo, før han skal åpne Kygo Hotell.

Publisert Publisert

KYGO: Kyrre Gørvell-Dahll trygt plassert bak pianoet i lobbyen på Kygo hotell. Her kan det bli jamming i helgen. Foto: Eirik Brekke

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For halvannet år siden var det svært få som visste hvem denne Kygo var. Nå vil mange ha en bit av 24-åringen.

Fana-guttens største suksess, «Firestone», var den åttende mest avspilte låten på den globale strømmegiganten Spotify siste uken i mai. Han har signert en gullkantet kontrakt med plategiganten Sony. Og han spiller for titusener av publikummere på internasjonale festivaler.

Les også: Kygo får eget hotell i Bergen

Ja-mennesker

- Jeg tror det er lurt at jeg er så mye som mulig hjemme i Bergen. Her henger jeg med gamle venner og familien. Hvis jeg hadde begynt å utvikle en attitude, ville de dradd meg ned på jorden igjen. Jeg vet hvem jeg er — jeg er ikke en person som plutselig tar av.

- Men det kunne skjedd?

- Selvfølgelig. Man får svært god behandling på turné. Det er mange ja-mennesker rundt en hele tiden. Slik sett er jeg veldig happy for at jeg signerte kontrakt med Sony. Der har jeg full oppbakking. Alle la vekt på at jeg ville bli en prioritert artist. Dette engasjementet har åpnet mange dører, også inn til potensielle samarbeidspartnere, sier Kygo.

Nå har flyttet ut av gutterommet i Fana og kjøpt seg leilighet i Bergen sentrum. Der bruker han mye tid på å komponere ny musikk. I tillegg legger han de siste detaljene for Kygo Hotell, som åpner på Scandic Ørnen i dag. Her blir det mye musikk og aktiviteter, debatter, møter med fansen, DJ-fester og annet hele helgen.

Til Roskilde

- Her skal alt kunne skje. Jeg er involvert, men bruker like mye tid på å lage ny musikk og roe ned mellom slagene. Jeg spiller også mye fotball med kamerater.

- Hva skjer etter Bergenfest?

- Da slippes det en ny singel. Men jeg kan ikke røpe detaljene ennå. Så venter noen større festivaler, som Firefly i USA og Roskilde i Danmark. Deretter er det tre uker hvor jeg bare skal fokusere på ny musikk, blant annet i Bergen.

- Blir det samarbeid med bergensartister?

- Det er mange flinke folk i Bergen, men jeg har ingen konkrete planer om det — selv om jeg var noen timer i studio med Aurora Aksnes. Hun har en veldig bra stemme, sier Kygo.

Les også: Russebussmusikk på valium

- Musikken er ikke enkel

Alt han lanserer nå, går ut til hele verden samtidig. Til høsten kommer debutalbumet, selv om mange har spådd albumets død etter at strømming er blitt den nye melodien.

- Jeg har mye innspilt musikk som bare må ut. Og albumformatet er en fin måte å gjøre det på. Noen låter er singelmat. Andre låter er ikke skrevet for å bli spilt på radio og passer bedre på et album. Det gjør at jeg kan eksperimentere mer, sier Kygo.

Han er en dreven pianist etter å ha spilt i ti år på kulturskolen i Bergen. Og han er ikke i tvil om at det er en fordel i en musikksjanger, EDM (elektronisk dansemusikk), som mange mener ikke krever veldige ferdigheter av den som skaper og fremfører låtene.

Blant annet sørget BTs musikkanmelder Engelen for mye støy i medier da han skrev at Kygo laget russebussmusikk på valium, som i motsetning til Engelens gamle rockehelter ikke hadde noe protest eller rølp i seg. Yngre musikere og kulturfolk i Bergen tok til motmæle og mente at Engelen var ute på dato, at han er fordomsfull og uten peiling på den nye måten å lage musikk på.

Kygo vil ikke kommentere debatten konkret, men svarer gjerne i generelle vendinger.

- Jeg vil tilbakevise at EDM er enkel musikk. Man merker også stor forskjell på artister som kan spille et instrument og dem som ikke kan det. Det blir mer monotont, mindre melodiøst.

- Utfordringen må vel være å engasjere 15.000 publikummere foran en scene når artisten bare står i ro bak instrumentene og apparatene sine?

- Det krevet sitt, ja. Jeg kan ikke løpe rundt på scenen og fyre opp folk. Kunsten er å lage god nok musikk som folk blir giret av uansett. Låtene må snakke for seg selv, sier Kygo.

Les også: Hard medfart for Kygo-kommentar

Sjef på Spotify

Han gjorde sin første konsert så sent som i januar 2014. Da hadde han bygget seg opp et lite navn i EDM-kretser gjennom sine remikser av andre artister. Ingen visste om «plays» og «likes» kunne overføres til konsertscenen og et betalende publikum. Det kunne det. Fra første stund har det vært mange folk på konsertene. Samtidig har antallet avspillinger på strømmetjenester gradvis økt - fra 900.000 i uken for halvannet år siden, til knappe ti millioner ukentlig bare på Spotify. Der har han nå 515 millioner avspillinger totalt.

- Selv om jeg har remikset andres låter og fått mye oppmerksomhet med det, merker jeg et helt annet trøkk rundt mine egne låter, «Firestone» og «Stole the Show». Min musikk varer også lenger i folks bevissthet. Og på listene. Jeg var heldig med at vokalistene mine, Conrad Sewell og Parson James, ikke hadde gitt ut sanger før. Det ble en vinn-vinn for begge parter. Hvis jeg hadde jobbet med Ed Sheeran direkte, ville jeg helt sikkert aldri fått ham med på scenen. Derfor ønsker jeg fortsatt å jobbe med nye talenter.

- Betyr internett og sosiale medier alt for artister som deg?

- Ja. Internett er så organisk - er sangen god, blir den delt. Jeg merker nå at Spotify er blitt viktigere og viktigere, sier Kygo.

Familiebedrift

For en drøy måned siden, på den anerkjente bransjefestivalen The Great Escape i Brighton, ble Kygo trukket frem som et internasjonalt eksempel på hvordan et selskap som Sony tenker markedsføring i 2015. Derfor blir et seminar som Frank Nes og Kygos stefar, Jan Bjordal, skal arrangere på Kygo Hotell i dag interessant. Der stilles spørsmålet: «Hva mangler Bergen for å kunne løfte unge talenter innen populærmusikk ut i verden?».

I dag er det cirka 20 personer, med forskjellig kompetansefelt, som jobber med Kygo nasjonalt og internasjonalt. Manageren Myles Shear er bare 22 år gammel. Han oppdaget Kygos musikk på Soundcloud, tok kontakt og spurte om han kunne bli manager. Uten tidligere erfaring.

Familiene til begge er også veldig involvert. I selskapet Kygo AS er moren Kjersti Gjerde styreleder, mens stefaren Jan Bjordal er styremedlem. Faren Lars Gørvell-Dahll er også en del av det som kalles Kygo Team.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  2. Feiring endte i slags­mål og kaos. – Det sto noen der som var hvite av pulver.

  3. – Slik burde vi heller reagert på korona

  4. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  5. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.

  6. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.