Her kan du stemme frem årets bergensplate

Bergensartister har vært med å definere musikkåret både i Norge og verden. Men hvem er egentlig best i Bergen?

STERKT PLATEÅR: Mange bergenske musikere har markert seg sterkt i året som er gått, blant andre Robbie Lie Eidevik og Hjerteslag, Silja Sol, Aurora og Bergen Filharmoniske Orkester, her representert ved dirigent Edward Gardner. Men hvem har gitt ut den beste platen av dem?
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I år skal dere lesere bestemme akkurat det. De nominerte er riktignok blitt stemt frem av en musikk-kyndig jury plukket ut av Bergens Tidende, men du bestemmer hvem som vinner.

Her er de nominerte:

Stem nederst i saken!

Hjerteslag «Vannmann 86»

Eget Selskap

Bergensbandet Hjerteslag debuterte i fjor med den lovende platen «Møhlenpris Motell». Ifølge et samlet norsk kritikerkorps var det imidlertid først med årets plate, «Vannmann 86», at de virkelig fikk ut sitt potensial. Hjerteslag har ikke funnet opp rockekruttet på nytt, men det er for tiden få norske band som bruker det bedre enn akkurat dem. Med Robbie Lie Eideviks personlige tekster i front, er «Vannmann 86» blitt en knallsterk plate.

Les BTs anmeldelse.

Aurora «All my Demons Greeting Me As a Friend»

Petroleum Records

Forventningene var astronomiske da Aurora slapp sitt debutalbum i mars i år. Og jammen klarte ikke Os-jenten å innfri. «All my Demons Greeting Me As a Friend» er både et gjennomarbeidet og gjennomkalkulert album – det er tross alt et produkt av den internasjonale pop-økonomien. Aurora har sikkert måttet inngå kompromisser, men hennes musikalske personlighet forsvinner heldigvis aldri i alt mylderet. Den virker å være der uansett hva hun gjør.

Les BTs anmeldelse

Abbath «Abbath»

Season of Mist

Tidligere frontfigur i black metal-bandet Immortal, Olve «Abbath» Eikemo, slapp i år sin første soloplate. Dens tilblivelsesprosess er en bok eller to verdig, så det får vi ta en annen gang. Det viktige i denne sammenheng er at Abbath har levert et knallsterkt album. «Dette er rock'n'roll, bare i en hvassere og mer mannevond variant», skrev BT-anmelder Petter Lønningen, under tittelen «Musikalske ulveglis».

Les BTs anmeldelse

Christine Sandtorv «Stjerneteller – Klokvarm»

Ifemmera Records/Musikkopperatørene

Fra glefsende black metal, til noe helt annet: Christine Sandtorv er i løpet av de siste årene blitt Norges kanskje fremste skaper av musikk for barn. Eller musikk for «barn i alle aldre», som BT skrev i sin anmeldelse av hennes siste plate. Hemmeligheten er at Sandtorv har skapt et musikalsk univers som tar både barn og voksne på alvor. Hun har fått spellemannpriser for sine to første barneplater, og vi blir ikke sjokkerte om det blir en tredje for «Stjerneteller – Klokvarm».

Les BTs anmeldelse

The Megaphonic Thrift «Få meg til verden i tide»

Neues Records

Støyrock-bandet The Megaphonic Thrift vant Spellemannprisen for sin forrige plate, «Sun Stare Sound». Men de har etter manges mening gitt ut en enda bedre plate i år. På «Få meg til verden i tide» har de støyende gitarene fått selskap av vellydende synther, og de to frontfigurene, Richard Myklebust og Linn Frøkedal, har begynt å synge på norsk. Resultatet er drømmende popmusikk av internasjonal kvalitet – på norsk.

Les BTs anmeldelse

Vilde Tuv «D’ Meg»

Opplett

«Livet mitt er middels, og du er helt sentral», synger Vilde Tuv på låten «Ensom Cowgirl», fra debutplaten «D’ Meg». Men debutplaten til Vilde Tuv er alt annet enn middels. Hun har lenge vært en av Bergens mest særegne musikere og låtskrivere. På debutplaten hennes hører man inspirasjon av alt fra ymse singer-songwriters, til trance og punk. Og det er denne spesielle blandingen som gjør «D’ Meg» til en av årets plater.

Les BTs anmeldelse

Bergen Filharmoniske Orkester–Arnold Schönberg «Gurre-lieder»

Chandos

I 2015 feiret Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) sitt 250-årsjubileum med brask og bram. I år fulgte de opp med flere plateutgivelser. Platen som fikk BTs klassisk-anmelder, Peter Larsen, til virkelig å lete etter superlativene, var innspillingen av Arnold Schönbergs «Gurre-lieder». «Konsertopptaket er en gave til det internasjonale platepublikum», skrev Larsen, og la til at BFO med dette plasserer seg i det internasjonale toppsjiktet.

Les BTs anmeldelse

Kygo «Cloud Nine»

Sony

Få nordmenn har påvirket lyden av den internasjonale popmusikken i like stor grad som Kyrre Gørvell-Dahl, bedre kjent som Kygo. Men det var ikke akkurat noen hallelujastemning å spore da han slapp sin debutplate i mai i år. Storavisen The Guardian vartet blant annet opp med en bloddryppende slakt. BT var litt snillere, og ifølge vår anmelder var platen uhyre «velprodusert og lekker». Kygo er kanskje ikke den typiske albumartist, men han er vanskelig å komme utenom.

Les BTs anmeldelse

Silja Sol «Væremeh»

«E’ det nokke stemning her», spurte Silja Sol Dyngeland da hun slapp debutplaten i 2014. Og det var definitivt god stemning for Silja, som ble Spellemann-nominert på første forsøk. Hun fulgte opp med stil i år, med et enda mer ambisiøst lydbilde. Den var kanskje ikke like umiddelbar som forgjengeren, men etter noen gjennomlyttinger, satt den som set skudd.

Les BTs anmeldelse

Erlend Apneseth Trio «Det Andre Rommet»

Hubro

«Erlend Apneseths blanding av elektronika, støymusikk og vestlandsblues bringer folkemusikken fremover», skrev BTs anmelder Peter Larsen om «Det Andre Rommet» i februar i år. Trioen består av jølstringen Apneseth og de to bergensbaserte musikerne Øyvind Hegg-Lunde og Stephan Meidell. Sammen har de spilt inn en plate som bryter ned grensene mellom folkemusikk, rock og elektronika. De har skapt noe helt nytt.

Les BTs anmeldelse

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert