Løkkeberg får støtte om teppebombing
Historikeren Kjell Fossen gir Vibeke Løkkeberg støtte i at veldig mye tyder på at Laksevåg ble utsatt for teppebombing 4. oktober 1944.
- Finn Bjørn Tønder

— Bombetaktikken som ble brukt var ikke i overensstemmelse med vedtatte retningslinjer for mål som lå tett ved sivil bebyggelse. Det som skjedde, da blant annet Holen skole ble truffet, var langt fra presisjonsbombing. Det kan vel heller karakteriseres som en slags teppebombing, sier førsteamanuensis Kjell Fossen ved Historisk institutt på Universitetet i Bergen.
Skremme og ødelegge
Han har omtalt temaet i Laksevågs historie, bind III, som utkom i 1991. Der refererer han til et brev (av 5.7.1974) han fikk fra den tidligere forsvarssjefen i London, general W. Hansteen. I brevet bekrefter Hansteen at bombingen av Laksevåg 4. oktober 1944 var i strid med retningslinjene for mål som lå i nærheten av sivile bolighus og bygninger.
Vibeke Løkkeberg har hevdet at Laksevåg ble utsatt for terrorbombing av britene den aktuelle dagen, og gjør et stort nummer av det i sin nye roman, «Allierte». Løkkeberg har sagt at hensikten var å skremme, men også å ødelegge mål russerne kunne ha nytte av etter krigen.
Hvorfor?
Kjell Fossen er svært skeptisk til den teorien.
— Men hvorfor ville britene teppebombe Laksevåg?
— Det er det ikke lett å svare på uten å synse. Og jeg vet at Halvor Sperbund (flyekspert som har forsket mye på annen verdenskrig) mener at mye gikk galt 4. oktober 1944 på grunn av udyktighet blant dem som var i de allierte flyene. Bombingen er et tåkelagt område fra krigens dager. Men skal jeg synse, vil jeg si at hensikten kunne være å binde opp tyskerne. Rett og slett sørge for tyngdepunktforskyvning. At nazistene måtte flytte ressurser fra Frankrike til mer nordlige områder, sier Fossen. Han viser også til at britene hadde flere mål på Laksevåg enn ubåtbunkeren. - Hele Laksevågneset var nevnt som bombemål, sier han.
Skeptisk
Fossen presiserer at han ikke har lest Løkkebergs roman.
— Men jeg stiller meg svært skeptisk til andre teorier som er fremkommet. Blant annet dem om at folk i Milorg skulle kjenne til bombingen i forkant, og dermed forhindre at egne barn var på Holen skole, sier han.
— Jeg er ikke ute for å ta noen i romanen. Jeg vil bare nærme meg sannheten om et tema andre har hatt eneretten på å mene noe om, sier Vibeke Løkkeberg i en kommentar.