Med pophjertet utenpå skjorten

Bergenfest-aktuelle James mener selv de er Manchesters minst kule band. Men kanskje er de kulere enn de tror. 

Publisert:

FRONTFIGUR: Tim Booth er frontfigur i bandet James, som spiller på Bergenfest fredag. Foto: Nathan Strange/AP

— Vi var aldri kule, i hvert fall ikke på 90-tallet. Men jeg kan ikke si at det er noe som har bekymret meg, sier James-vokalist Tim Booth.

Fredag spiller James på Bergenfest. Bandet ble startet i Manchester i 1982, og bortsett fra litt obligatorisk uenighet og et par pauser har bandet holdt det gående siden da. Bandet slipper i disse dager sin nye plate «La Petite Mort».

James slo gjennom med singlene «Sit Down» og «Come Home» som begge kom ut i 1989, og albumet «Gold Mother» fra året etter. Dette var på toppen av den såkalte Manchester-bølgen, da Manchester var stedet å være hvis du var musiker.

Store i Peru

Men selv om James etterhvert solgte ut store arenaer da de spilte live, kom de litt i skyggen av andre Manchester-band som Stone Roses og Happy Mondays. I manges øyne – ikke minst i musikkpressens – var James litt for streite og kjedelige.

— Vi har alltid vært mest opptatt av å skriver sanger som treffer folk rett i hjertet. Og jeg antar at det ikke er spesielt kult i seg selv. Vi merker imidlertid at musikken vår har spredd seg og er blitt relativt stor steder langt unna Storbritannia, sier Booth.

Og i likhet med deres bysbarn Morrissey, tidligere vokalist i The Smiths, er James blitt populære i blant annet Latin-Amerika og rundt Middelhavet.

— Vi har fått masse fans i Peru, Mexico og Chile. I Peru begynte folk i surfemiljøet å høre på musikken vår av en eller annen grunn, og så har den spredd seg. Latinamerikanere er kanskje mer åpne enn europeere for musikk som er såpass direkte, og består av ufiltrerte følelser. Vi lager popmusikk med hjertet utenpå skjorten, sier Booth.

Eneste Skandinavia-konsert

Et av middelahavslandene hvor James har solid status, er Hellas. Mange greske artister har gjort sine egne James-tolkninger på gresk.

Men også i Bergen har James en gruppe dedikerte fans, blant annet i musikkmiljøet. Da John Olav Nilsen & Gjengen i fjor på Bygdalarm spilte et bestillingsverk bestående av låter fra Manchester, avsluttet de med James-låten «Sometimes».

svp://32879

Så når de i ettermiddag spiller sin eneste konsert i Skandinavia i sommer, kommer det til å være mange dedikerte fans på plenen.

— Det er bra, sier Tim Booth!

— Vi har spilt i Norge en gang for lenge siden, men jeg husker ikke hvor. Jeg husker bare at det var det mest berusede publikum vi noen gang har spilt for.

- Jeg intervjuet nylig Billy Bragg, han sa akkurat det samme om siste gang han spilte i Bergen.

— Ja, jeg trodde vi briter var europeiske mestre i drikking. Men vi kommer visst til kort for dere nordmenn, sier Booth.

Album om døden

James er kalt opp etter James Kirk, gitarist i det gamle, skotske indiebandet Orange Juice. Bandet ble startet av Jim Glennie og Paul Gilbertson, og vokalist Booth ble da de to hadde sett ham danse på en studentklubb i Manchester.

22 år senere har James solgt mer enn 25 millioner album på verdensbasis. Bandets nye album har fått god omtale i den britiske musikkpressen, og «La Petite Mort» er som det går frem av tittelen et album om døden.

— Både min mor og en nær venn døde for ikke lenge siden. Det har påvirket både meg som menneske og musikken jeg er med å lage – ikke minst tekstene. Men jeg vil ikke si det er et veldig mørkt album.

— Hvordan blir spillelisten på Bergenfest?

— Vi pleier ikke lage setlisten før en halvtime før vi går på scenen. Vi kommer til å spille mye fra den nye platen, fordi den er veldig bra! Men siden det er så lenge siden vi har spilt i Norge blir det nok noen gamle hits også, sier Booth.

Publisert: