Mørket kaller på Reperbahn

Deathpunk-bandet Turbonegro ble visstnok oppløst på et mentalsykehus i Milano. Nå er de tilbake - for å hylles på Reperbahn.

Bassist Thomas Seltzer korer på "Get it on" for siste gang. Vokalist for anledningen er Torgny Amdam fra Amulet.

Publisert:

TEKST OG FOTO: ASBJØRN SLETTEMARK

Lovnader om alle mulige rare former for sexunderholdning lyser fra de slitte neonlysene som danner en lystunnel over Reeperbahn, noen få kvartaler fra Hamburgs havn. Under neonlysene går fem nordmenn, Knut Schreiner, Thomas Seltzer, Rune Grønn, Paul Bottger Kjærnes og Christer Engen. De fem har for en kveld transformert seg til scenefigurene det tyske publikummet kjenner dem best som: Euroboy, Happy-Tom, Rune Rebellion, Pål Pot Pamparius og Chris Summers. Turbonegro skal hylles av 700 tyskere.

— Det har alltid vært spesielt å spille i Hamburg. Vi har hatt noen sinnssyke konserter her nede, sier gitarist Rune Grønn.

Da Turbonegro ble oppløst i 1998 sto det mange skuffede tyskere igjen med ubrukte konsertbilletter. Oslo-bandet var på vei gjennom Europa på sin "Darkness Forever"-turné, men i Milano kom vokalist Hans Erik Husby inn til de andre på en pizzarestaurant med en lapp som sa: "Jeg må på sykehus". En lang og suksessrik, utsolgt turné hadde tatt på for Husby, som lenge hadde vært heroinist. Ifølge Turbo-mytologien ble bandet oppløst på venteværelset til et mentalsykehus i Milano. Utsolgte konserter ble avlyst, historien var over.

Nå, nesten tre år senere , er Juergen Goldschmitt i det tyske plateselskapet Bitzcore hektisk opptatt på et lite kontor tre kvartaler fra Reeperbahn. Det er to dager før Turbonegro skal hylles på klubben Schlachthof, og en endeløs rekke problemer skal ordnes. Den tyske effektiviteten og ordenssansen man lærte om på barneskolen glimrer med sitt fravær. Goldschmitt sukker stresset mens telefonen ringer. Plateselskapssjefen prøver å overbevise seg selv om at alt blir klart til Turbonegro kommer.

— Dette er resultatet av 18 måneders arbeid. Du aner ikke hvor mye arbeid det er med på å få satt sammen en plate med 25 artister. 25 rockeartister! Jeg snakket med forretningsadvokaten til Queens Of The Stone Age, og... nei, du vil ikke høre hva det gjaldt.

Goldschmitt avbryter seg selv, og tar telefonen som ringer.

Arbeidet ser uansett ut til å ha lykkes, for de fleste som ser platen "Alpha Motherfuckers - A Tribute To Turbonegro", blir forbløffet over artistene som er med. Siden Turbonegro ble oppløst i 1998 har bandets rykte vokst omtrent så stort som det er mulig å få til i musikkens undergrunn. Filialer av bandets fanklubb, Turbojugend, har dukket opp i byer som Buenos Aires, Brisbane, Santiago i Chile, samt flere tyske byer. Det finnes også en Turbojugend-avdeling i Bergen.

- Dette er en spesiell kveld for oss, må du huske, kanskje en av de aller viktigste.

Guido Randzio står backstage på Schlacthof i Hamburg i sin Turbojugend-jakke og filosoferer. Han kommer rett fra jobb som turnémanager med The Residents, og rakk akkurat frem i tide til showet. Randzio hilser ivrig mens de fem turboene legger siste lag på sminken.

— Vent til Knut skal sminke seg, da skal du få se på artistisk forfengelighet, gliser Seltzer når fotografiapparatet blir trukket frem.

— Føles bra å være tilbake i suiten, smiler Christer Engen, mens Turbonegro går mot scenen i Turbo-outfit. For første gang på snart tre år.

I salen er det andre av tre tribute-band ferdig, og Turbonegro skal på scenen for å introdusere Oslo-bandet Amulet. Hans Erik Husby, også kjent som Hertug Hans, Hertis og Hank Von Helvete, er live på PA-anlegget via telefon fra sitt oppholdssted i Lofoten. Han skuffer ikke de tyske dongeridemonene som er ikledd sine stramme "Turbojugend St Pauli"-jakker: - Yes, Germany, I will educate you...

Turbonegro slo seg for alvor opp og frem med 1997-utgivelsen "Apocalypse Dudes". Fra før hadde de vunnet et alternativt publikum med platen "Ass Cobra". Med referanseregister fra punk, rock, glam og hardcore i orden, kapret Turbonegro både kritikere så vel som det tradisjonelle rockepublikummet. Som vanlig klarte de også å irritere på seg tidligere fans med sin åpenbare flørting med glam og sponsing fra Levis, men slikt plaget aldri Turbonegro.

— Vi ga ut et hyllestalbum til Blue Oyster Cult midt under den verste grunge-bølgen, så spesielt trendy var vi jo aldri, forteller Thomas Seltzer, og fortsetter:

— Vi var så utrendy i perioden etter "Never Is Forever"-albumet at i Tyskland avlyste de konserter når vi kom ut av turnébussen i Goretex-jakkene våre. Vi var rett og slett for streite. Etter den turneen satte vi oss ned og tenkte: "Ok, så folket vil ha alternativt. La oss gi dem alternativt."

Dongeri- og homseimaget ble født, noe som ikke alltid var like populært blant selvhøytidelige publikummere. Turbonegro sin atter så kompromissløse holdning overvant uansett skepsisen, og foran scenen på Schlacthof står beviset: unge tyske menn ikledd seilerhatt og løsbart, mens de flerrer tunge så ofte de kan.

Når Amulet er ferdig , står vokalist Torgny Amdam igjen på scenen og tar imot Turbonegro. Christer Engen slår opptakten på det nærmeste Turbonegro noensinne kom en hit, "Get It On". Schlacthof eksploderer. Publikum går nesten fra konseptene, og i fem minutter er Turbonegro igjen levende.

Etterpå går bandet kontant av scenen, og før trampeklappet er i gang sitter Turbonegro igjen backstage. I salen er det tredje tributebandet i gang, og skuffelsen over at Turbonegro bare spilte én låt er blåst vekk. Mens klokken går mot fire om natten, fyller allsangen det gamle slaktehuset. Syv hundre tyske røster roper mot taket:Are you ready for some darkness?

Turbonegro har overbevist Tyskland for siste gang, med mindre det blir som Thomas Seltzer sier.- Vi kommer til å gjenforene Turbonegro... men ikke før vi er førti og feite slik at det blir skikkelig patetisk.

TurbonegroTurbonegro ble etablert i 1989, og spilte sin siste konsert i desember 1998 på Mars i Oslo. På et tidspunkt kalte de seg også Stierkampf. Turbonegro rakk å gi ut fire studioplater med forskjellige besetninger, "Hot Cars And Spent Contraceptives", "Never Is Forever", "Ass Cobra" og "Apocalypse Dudes" i tillegg til live-albumet "Darkness Forever".

"Apocalypse Dudes" solgte mellom 20.000 og 30.000 eksemplarer verden over. Bandet er nå aktuelt igjen med "Alpha Motherfuckers", hvor 25 band, blant annet Therapy!, Queens Of The Stone Age, Him, Satyricon, Supersuckers, Blumchen og medlemmer fra The Residents, spiller sine versjoner av Turbo-låter. Bergens Tidende var med da fem av de seks turbonegrene dro til Hamburg på den tyske slippefesten for hyllestalbumet.