Jagland om vår sårbare verden

Thorbjørn Jaglands nye bok «Vår sårbare verden» lanseres rett over nyttår. Aschehoug har også to debutanter på sin vårliste.

Publisert Publisert
  • Turid Kjetland
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Sakprosaboken til Jagland lanseres på en pressekonferanse i Oslo i januar, og selv om forlaget Aschehoug ikke vil røpe detaljer om boken på forhånd, burde temaet være brennaktuelt.

Aneoreksi og religion

Monica Wegling har skrevet sakprosaboken «Den guddommelige anoreksi».

Idéhistorikeren og frilanseren i Morgenbladet setter den alvorlige og utbredte formen for spiseforstyrrelse i en større forklaringsramme, der hun blant annet trekker inn religion. Og for første gang kommer en av Gao Xingjians bøker på norsk, nemlig den monumentale romanen «Åndefjellet» på over 500 sider.

Den kinesiske dramatikeren og forfatteren vant Nobelprisen i litteratur i 2000, og «Åndefjellet» handler om opplevelsene han hadde da han med en alvorlig kreftdiagnose la ut på en fem måneder lang reise langs Yangtze-floden i Kina. Xingjians litteratur er fordømt i hjemlandet, og han bor i eksil i Frankrike.

Selvopplevd om å miste et barn

Inger Johanne Gaudernack debuterer med romanen «Lille mann», en selvbiografisk historie om hvordan hun opplevde å få, og deretter miste, en funksjonshemmet sønn.

Pål Johan Karlsen er også debutant, han har skrevet romanen «Daimler». Informasjonssjef Even Råkil forteller at forventningene i Aschehoug er store til den nye romanen til Håvard Syvertsen, «I lyset». Syvertsen har fra før gitt ut fire bøker, sist novellesamlingen «Betzys sommer og andre fortellinger» (2000). Råkil spår at denne femte blir det store gjennombruddet for Syvertsen.

Andre etablerte forfatter på vårlisten er Sigmund Jensen fra Stavanger, som leverer sin første roman, «Hvite dverger. Svarte hull», etter to novellesamlinger, og Kristín Sandberg, som kommer med sin andre roman med arbeidstittelen «Ekko».

Nationaltheatret, versjon to

Anmelder og forfatter Bengt Calmeyer har skrevet ny bok om Nationaltheatrets historie, på vegne av de ansatte, som slett ikke var fornøyde med Nils Johan Ringdals omstridte bok om Nationaltheatret fra høsten 2000. Journalist Jahn Otto Johansen skriver om nynazismen i Europa i «Den brune fare», mens Johan Galtung er aktuell med «Konfliktlære.»

Marklund og Paretsky

Litt forsinket til Garborg-året 2001 kommer Gyldendal-sjef Geir Morks doktoravhandling om Arne Garborg ut i bokform, mens Gudleiv Bø kommer med sakprosaboken «Veslemøys verden». Nils Gilje og Tarald Rasmussen har ferdig andre bind av Norsk idéhistorie. Og som vanlig på en vårliste: Blant andre Liza Marklund og Sara Paretsky er aktuelle med nye krimbøker.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Hvis du reiser, vær forsiktig

  2. På et tidspunkt satt Eva (70) i ti styrer: – Jeg opplevde ikke at kvinner hjalp hverandre frem

  3. Sofie fra Bergen tjener 30.000 i måneden på å date eldre, rike menn

  4. Kilometerlange køer ved Preikestolen. - Det er helt vanvittig

  5. – Han er på rett sted hele tiden

  6. Stor trafikk gir lange køer ved fergekai